Verejná komunikácia na našom pozemku

Ahojte, chcel by som sa opýtať, ako je to keď cesta /verejná komunikácia/ vedie cez moj pozemok - asfaltova cesta. Na pozemku - nie je žiadna Ťarcha mesta - obce. Čisté LV. Cesta vedie smerom ďalej do chatovej oblasti a mne cca 15 metrov stredom jednej parcely. Okolo pozemku je miesto na obchádzku. Samozrejme neplánujem uzavrieť cestu :-) ale chystám sa ne rekonštrukciu budovy na pozemku a možno ak by niekto na obci vyskakoval, tak im postavím rampu. Dík za info
Odpovedať
Neviem presne ako je to na celom Slovensku, ale u nás cca 80% miestnych komunikácii je na súkromných pozemkoch, Tiež záleží od toho, či tá cesta je oddelená v registri "C" ako cesta a v registri "E" nemusí byť o tom zmienka.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
to by aj mna zaujimalo.. Zdedil som taky pozemok a na celom je cesta prvej triedy cca 800m2. Chapem, ze si mozem akurat tak "piskat" ale vie niekto ake su prava a povinnosti takehoto vlastnika? Vdaka ak ano 🤔
Odpovedať
Nevysporiadanych stavieb a pozemkov je neurekom. Oslov obec, ze mas zaujem o vysporiadanie. Obec tam posle znalca, pozemok sa ohodnoti a ty to predas obci. Samozrejme obec na to musi mat peniaze. Ak by si chcel byt zly, mal by si od nich ziadat peniaze za prenajom za obdobie x rokov dozadu. Urobil by som to az po rekonstrukcii aby si nestratil moznost obci pohrozit. Cesta 1. triedy bude pravdepodobne pod spravou Slovenskej spravy ciest, takze treba oslovit ich.
Odpovedať
@podko ... obec to bude chcieť za 1 €, ako v našom prípade. Tiež máme pozemok pod cestou - museli sme ho kvôli výstavbe odkúpiť od SPF za 50€/m2 a teraz ho chcel obec od nás za 1 €.
Odpovedať
@chrobak7 tak za 1 eur by som ich poslal kade lahsie. Je ale rozdiel, ci je to nova cesta k novej lokalite, kde obci pribudnu naklady s udrzbou a spravou alebo je to stara cesta vyuzivana x rokov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?