Umiestnenie domu na pozemku - konflikt medzi vhodnou orientaciou a pripojkami

Profilova fotka
Mam rohovy pozemok s komunikaciou na severnej ako aj juznej strane - na foto oznaceny ako C14. Stavebne povolenie dostanem na akukolvek variantu umiestnenia domu pri dodrzani odstupovych vzdialenosti - t.j. mozem stavat na juznej ako aj severnej strane pozemku. Ako je ale vidiet aj na foto, vsetky pripojky su vybudovane na juznej strane pozemku a tak bol naplanovany aj vjazd na pozemok. Samozrejme ovela vyhodnejsie (zvlast pri projektovani pasivneho domu) by bolo, keby som mal siete a vjazd na pozemok zo severnej strany. Prekladat vsetky pripojky je uz v tomto stadiu nezmyselne, ale uvazujem nad variantou, ze dom umiestnim na severnej strane a len sa teda budem musiet cez cely pozemok napajat na pripojky na opacny koniec. Pozemok ma na dlzku cca 34 m. Chcem vas poprosit o vas nazor na moj plan, nakolko mne ako laikovi to pride celkom jednoduche - zaujima ma najma nasledovne: 1. vodu a elektriku len potiahnem na dlzku cca 30m v zemi - asi v nejakych chranickach, ale asi ziadny problem, ci sa mylim? 2. internet - su tam viaceri operatori s optikou - tu uz som zavahal, ci na taku vzdialenost moze dojst k nejakym stratam kvality / rychlosti? 3. kanalizacia - tak toto je asi potencialne najvacsi mozny problem - je mi jasne, ze musi byt dodrzany nejaky spad, najprv teda musim fyzicky zistit v akej hlbke je kanalizacna pripojka od pomyselnej buducej nuly - otazka znie, aka by mala byt minimalne tato hlbka, aby som sa vedel z tych cca 30m bez problemov napojit? Zabudol som este na nieco? A hlavne, na kolko to tak odhadujete tuto celu srandu, ze by mohla stat, vratane vykopov, materialov a prace? Dakujem za vsetky postrehy.
Odpovedať
Profilova fotka
@johnykone verejna kanalizacia sa obvykle taha v hlbke 2-3metre cize taky odhad vypust z domu ked bude -150cm v poho sa dopojis a cena zalezi od lokality ..firmy atd najlepsie to je riesit svojpomocne . Ked tak dajte viac info .
Odpovedať
@johnykone 2) myslím, že optika by mala byť bez problémov, v práci máme 2 budovy prepojené optikou, cca 50 m.
Odpovedať
@johnykone 1. ziadny problem 2. ziadny problem, kup kvalitnejsi (tj. tieneny kabel - ak pojde blizko kabel elektriky) kabel, dobru chranicku. A vopchaj si tych kablov tam viac - napr aj na video vratnika, Aspon 3 kable kazdy zvlast v chranicke (pre pripad neviem coho). Ak by si nevedel ako prepchat kabel do 30 cm chranicky tak da sa to, staci poguglit. 3. vobec ziadny problem, spad kanalizacie staci 2cm na jeden meter, takze rozdiel na 30 metrov si vies vypocitat.
Odpovedať
Profilova fotka
@mrco Ake dalsie info, lokalitu? Ta je Bratislava. Stavebne by som to asi riesil az spolu so stavbou domu, len ma zaujimalo by oko ake naklady navyse to asi budu. Ale asi sa moc nezmylim, ked to odhadnem niekde na 500 - 700 eur.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas1115i Ano, ten spad som sa tiez tak docital na webe (dokonca ak sa nemylim, da sa urobit este mensi spad pri rure DN200). Len som nevedel, v akej hlbke cca budem zacinat pod domom. Uvazujem spravne? - finalna podlaha nech je nula, doska s finalnymi vrstvami cca 30cm, penosklo cca 40 cm, tak pod domom by mohla rura zacinat v hlbke cca 80 cm, to znamena so spominanym spadom, ze sa dostanem po 30 m do hlbky cca 140 cm. Takze ak bude kanalizacna pripojka v hlbke 140 cm a viac od buducej nuly, tak by som mal byt v pohode, ci?
Odpovedať
Profilova fotka
@johnykone nemal by to byt problem
Odpovedať
Profilova fotka
Len treba davat pozor ak uz je zriadena kanalizacna pripojka na hranici pozemku zakoncena revizkou tak je dolezite skontrolovat hlbku pripojenia danej reviznej sachty .
Odpovedať
@johnykone Neviem, vsak to ti navrhne projektant do projektu, ani by som sa s tym uz netrapil
Odpovedať
A hlavne siete ako idú viete?
Odpovedať
Profilova fotka
@lukino55555 Siete vedu z kazdej strany, v tom problem neni, ale vsetko uz je vybudovane - cesty, chodniky, lampy a aj hotove pripojky a skrinky - a tie moje su na juznej strane.
Odpovedať
@johnykone no to problem nie je... len ked pojdu vez pozemok tak musite dodržat ochranne pasma.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukino55555 Aha tak si to myslel. Nie, cez pozemok nejde nic, vsetky siete su vedene pod komunikaciami.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?