Tvrda voda poradte riesenie

Prosim o radu. Budem mat vlastnu studnu avsak mame tvrdu vodu a chcem predist problemom neskor. Radia mi system na automaticku upravu vody na baze soli, potom nejake magneticke narusovace, ale teraz mi odporucili aj nejaky Siliphos - gulicky, ktore vraj zamedzuju tvorbe vodneho kamena a voda je uplne nezavadna. Mate niekto s tym skusenosti a odporucili by ste to, pripadne ako by ste to riesili. Vodu chcem pouzivat v celom dome a na vsetko. Dakujem
Odpovedať
zalezi, aka je realna tvrdost vody. gulickovy filter pred pracku, umyvacku a pod. ti ochrani spotrebice len minimalne a aj to len pri jemne zvysenych hodnotach. ak mas fakt tvrdu vodu, tak musis ist do drahsich rieseni a to hned pri hlavnom privode vody. zo zmakcovacov na baze soli je voda dost nechutna na pitie (taka mierne slana a mazlava), pri magnetickych narusovacoch sa zas nevyhnes bielemu povlaku na zariadeniach (wc, umyvadla, sklo v sprchovom kute, kanvica atd.). ideal by bola nejaka kombinacia, solny zmakcovac do celeho domu + reverzna osmoza do kuchyne na pitie, alebo (ak to rozvody umoznuju) solny zmakkcovac na vetvu do celeho domu + zvlast rozvod s magnetickym filtrom do kuchyne.
Odpovedať
Magnet je len docasna uprava, podobne polyfosfat (ten Siliphos) - neodstrania tvrdost, len zamedzia usadzaniu kamena. Magnet na chvilu, polyfosfat na dlhsie. Zmakcovac na baze soli znizi realne tvrdost vody. Reverzna osmoza defacto vyraba destilovanu vodu, nieje vhodna na pitie!
Odpovedať
@kkl82 Dakujem za radu. Rozbor dam spravit, po precisteni studne kedze ju budem este len vrtat. Na sol zostava stojí vraj okolo 800 eur a presne ako hovoris Nie je to ono, uz som to pil a nechutila mi ta voda. Priadne to poriesit este nejakým dodatkom, este pozistujem co sa da a aj ako vravis podla toho aká tvrda voda bude.
Odpovedať
@cache v tom pripade by polyfoscat stacil? Ide mi aj hlavne o to aby sa neusadzal kameň v spotrebicoch ako pracka, umyvacka a tiez plynový kotol atd. Tvrdu vodu normalne pijeme tam by problém asi nebol pokiaľ je nezavadna ci?
Odpovedať
@peterh1 polyfosfat ti ochrani spotrebice, na pitie a varenie sa daj neupravovanu a problem vyrieseny.
Odpovedať
@rkorba a dat to do sachty potom na hlavne potrubie, a bude pokryté vsetko, alebo sa to dáva ku každému spotrebicu zvlast, alebo ako? Tiez aby aj kotol bol osetreny
Odpovedať
používaj tvrdú vodu a raz za čas spotrebiče odvápni...
Odpovedať
@igigi a trubky odvapnim ako ci to sa neodvapnuje? Napr plynový kotol, batérie? Odvapnit cim, klasicky ocot, alebo kys. Citronova, alebo chemia?
Odpovedať
@peterh1 Nie som si isty, ci by tebe stacil polyfosfat, ono sa to vacsinou pouziva tam, kde je verejny vodovod a ma trocha tvrdsiu vodu.. Ak mas velmi tvrdu vodu v studni, tak by bol mozno malo ucinny. Ja to mam doma ako pise @rkorba - polyfosfatovy filter mam pre rozvod ku spotrebicom a kotlu, studena voda bez polyfosfatu. Aj ked sa uvadza ze je zdravotne v poriadku (a pouziva sa aj v potravinarstve), nechcem ho ale zbytocne pit, ak netreba :) Na oplatku mam ale zanesenu rychlovarnu kanvicu a aj baterie, kedze tam sa zmiesava upravena tepla voda s neupravenou studenou. Pracka ani umyvacka zatial nehlasi ziaden problem, ani nema ziadne viditelne usadeniny, do zasobniku vody sa pozriet nedokazem a revizny technik kotla nespominal nic. Este doplnim, rozvody vody mam z pex-al-pex, takze by som nemal mat problem s vodnym kamenom.. Ak je teda pravda, ze na nich sa kamen neusadza..
Odpovedať
Profilova fotka
Mam zmakcovac vody Tapworks a reverznu osmozu merlin od Marlus.sk a ziaden problem ak mi chybaju mineraly dam si zacas mineralku inak pijem zmakcenu a reverznu a som tu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
my s priatelom sme to riesili iba solovym filtrom, mame Dahlert WP 20 pouzivame na pitie a varenie kava atd, ma jeden filter, meni sa raz do roka
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?