TV rozvody

Dobrý deň. Potreboval by som radu ohľadom rozvodou koaxialneho káblu. Nie je mi jasné koľko a aké káble mám naťahat. Nie som ani rozhodnutý či to bude Magio alebo niečo celkom iné. Takže zatiaľ mám určitú univerzálnu predstavu ako to urobiť, ktorú by som potreboval s vami overiť prípadne po diskusii zmeniť. Vopred ďakujem. Takže situácia: Dvojpodlažný rodinný dom, 6 izieb. Na prízemí je technická miestnosť kde sú do racku zvedene Ethernet káble (po dva z každej izby, 4 z obývačky + 2 na strechu k satelitu a iné). Je tam aj príprava na prívod optiky (chranicka z hranice pozemku), ale optika tu tak skoro nebude. Moje navrhované riešenie je 4x koaxial zo satelitu do technickej miestnosti + ďalší pozemný z antény to by šlo do EMP centauri (Pozemný a satelitný zlučovač 5/4 spájajúci 1 pozemný a 4 satelitné vstupy do 4 spoločných výstupov). Odtiaľ 2 koaxi do obývačky, 1 do hosťovskej a 1 do detskej izby. Je to riešenie správne? Ešte raz ďakujem za radu.
Odpovedať
Ahoj,uvedené riešenie máš správne.Do deckej a hosťovskej si daj tiež po 2 koax káble keby si chcel PVR box do budúcnosti.
Odpovedať
Uvedene riesenie je OK, pokial chces vyuzivat signal, ktory ide cez koax, teda satelit alebo nejaku dedinsku kablovku. Pre istotu by som dal ku kazdemu televizoru aj LAN zasuvku. Nikdy nevies, pri ktorom providerovi skoncis.
Odpovedať
@ivan1990 Ok, tak dva káble. Potrebujem potom navýšiť aj počet káblov zo satelitu do technickej miestnosti?
Odpovedať
@ralf364 @ralf364 Áno to má tiež napadlo. Ku každému TV pôjde aj lan zásuvka.
Odpovedať
@kenok8 mám to nachystané asi ako ty okrem týchto koax káblov, nevidel som v tom zmysel - pokiaľ je dostupná dobrá linka. radšej dám o čosi viac telekomu/orange a nech to fičí. aj tak si myslím, že vstupné náklady na kabeláž, potom parabola, karta, settopboxy.. to som dal radšej nejaký balík a mám lacnejšiu od nich aj tv aj internet. ale závisí to od dostupnosti pevnej linky, nie vždy sa dá. ja som však nechcel hlavne ďalšie čudo na streche, čím menej prestupov cez strechu tým lepšie. ale priprav si ako potrebuješ a uvažuješ za vhodné, ja len na margo toho, že sa to ešte len chystáš pripraviť, či ozaj to treba 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@kenok8 Ja nedávam žiaden koax kábel, skoro všade mám poťahané 2x Lan zásuvku v každej izbe, hádam bude stačiť.
Odpovedať
@kenok8 2 koaxy su zbytocne, za par rokov tam bude zbytocny aj ten jeden koax, vsetko pojde cez internet. Radsej ako ti radia namiesto 2och koaxov jeden vymen za ethernet. A ked uz, tak minimalne cat6. Uz dnes nie je problem hodit na technickej miestnosti nejaky serverovy satelitny primac a do izieb to vsetko streamovat. Koax je skutocne prezitok minuleho storocia, do buducna ho bude stale menej a menej.
Odpovedať
@supiiik u nás ide operátor cez koax káble a má teraz rýchlosť 60Mbit/s čo som čítal koax môže ísť až na 800Mbit/s ale pri tých cenách káblov som natiahol súčasne koaxiálny aj cat6 kábel v súčasnosti na net aj TV používam koax. Ten koax ešte pekných pár rokov prežije.
Odpovedať
@supiiik pokiaľ niekto využíva sat a pozemný potrebuješ koax, to pôjde ešte mnoho rokov čo bude o pár rokov nevie dnes nikto, koax mám od paraboly priamo do konkrétneho prijímača, po jednom kábli nemôže ísť signál z rôznou polaritou a rôznou frekvenciou , kto potom ovláda konventor?
Odpovedať
@jumt Na net aj TV pouzivas koax? Pamätam si casy ethernetu po koaxi, ale to bolo asi 20 rokov dozady a rychlosti boli do 10Mbps. Internetova pripojka kludne moze byt k tebe dotiahnuta po koaxe, ale pochybujem, ze rozvody internetu po dome/byte mas koaxom. @duzu praveze nepotrebujes. Do buducna toto nie je perspektivne. relativne pomaly koax nahradi rychly ethernet. A po jednom koaxialnom kabli mozes prenasat rozne frekvencie a aj sa to tak deje. Signal zo zvolenej frekvencie demoduluje az STB, nie LNB. Ja aktualne pouzivam FBC tuner, ktoremu stacia 2 koaxialne vstupy a mam v STB cele pasmo, mozem pozerat kludne aj 8 transponderov sucastne. Alebo existuje unicable LNB, tam kludne staci 1 kabel a mas kludne 4 AKEKOLVEK transpondery sucastne. Signal zo satelitu mi ide do jedneho STB v obyvacke a ten to nasledne streamuje po domacej LAN do ostatnych izieb. Postupne ale vidim na okoli, ale aj u nas doma, ze TV sa bude presuvat skor na net, kde mas vacsiu ponuku, pripadne sluzby, kde si pozries to co chces a kedy chces. Toto satelit/terestrial ponuknut nevie... 7 rokov dozadu, ked som staval som do vsetkych izieb tahal aj koax a teraz vidim, ze to bolo zbytocne a som vdacny, ze som vedla koaxu tahal k TV aj ethernet. Len som tym chcel povedat, ze tahat 2x koax ku kazdej TV je uplne zbytocne, dnes su moznosti, kedy aj po jednom koaxe sa da sirit viac stanic/signalov. Radsej by som siel cestou 1koax (maximalne) a 1 ethernet (minimalne) ku kazdemu TV.
Odpovedať
@supiiik k jednej TV stačí jeden koax no už pre 2 nestačí ,lebo príjem zo sat potrebuje prepínať polarizáciu a tým môžeš prijímať len frekvencie s rovnakou polarizáciou alebo každý bude pozerať len to čo jeden dovolí, Prechod na net bude najvýraznejší tam kde bude optika,a to je zatiaľ najviac len v panelových domoch kde je kopa záujemcov, ak bývam v oblasti kde ide len ADSL aj to som rád že to sem dostrelí, na susednú ulicu už nie, eternet mám ku každej TV len pre zdielanie
Odpovedať
@duzu https://digitalne.ellano.sk/magazin-7...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@supiiik vdaka o tom som netušil, ja to ale nepotrebujem, mám na pripojenie len 2 sat prijímače z duálneho konventora,jeden ja blízo antény, druhý je vzdialenejší no iným smerom a prístup pre kabel je jednoduchší cez povalu lebo sa to robilo do staršieho domu kde žiaden rozvod nebol
Odpovedať
@jakubs777 Súhlasím s tebou, ale dôvod na toto riešenie je, že momentálne tu žiadna spoločnosť neposkytuje dostatočne rýchly internet (zatiaľ). Preto rozmýšľam nad satelitom. Samozrejme do budúcnosti rátam s ethernetom a preto mám takmer všade rozvedené káble CAT6A (v každej miestnosti po dva) a prípravu na optiku.
Odpovedať
@kenok8 4 káble od sat do technickej ti stačia pokiaľ tam máš nejaký multiprepínač. Riešenia ako sa dajú veci spraviť sú rôzne a dostupné. Nieje ani problém až 32 sat tv pustiť cez jeden koax od paraboly a iné vyššie spomenuté. Ale samozrejme všetko toto obnáša financie a zariadenia navyše ktoré väčšinov každý nieje ochotný si dofinancovať. Samozrejmosťou sú aspoň 2ks ftp káblov do každej izby a určite treba aspoň 1 koax pokiaľ nieje optika. Prechod satelitnej tv na optiku bude určite ale nikto nevie presne dátum kedy sa toto takto obmení. Kľudne si dajte len ftp káble a žiadny koax ale má to úskalia, a to keď máte slúbenú optiku a tá sa odkladá a odkladá a.... Potom sa rieši napríklad dočasný satelit a je problém na svete ako dotiahnut koax káble v novom dome tak aby to nevyzeralo ako u cigáňov.
Odpovedať
@supiiik V podstate máš pravdu, ale všetko závisí od lokality a dostupných služieb teraz a predpokladanej dostupnosti služieb v tej istej lokalite v budúcnosti. Ako som naznačil na začiatku, práve preto hľadám univerzálne riešenie, alebo niečo čo je tomu najbližšie. Súhlasím, že najlepšia voľba sú rozvody ethernetu a práve preto som minul vcelku dosť kábla CAT6a (cca 600m) na prípravu eternetovej siete. Zároveň, nechcem podceniť ani koaxiálne rozvody, kvôli momentálnej nedostupnosti dostatočne rýchleho internetu v našej lokalite. A v neposlednom rade ma to baví 😊
Odpovedať
@ivan1990 Ešte tam nemám žiadny multiprepínač, to by som chcel riešiť až neskôr. Presne pre to chcem riešiť tie satelitné rozvody 🙂
Odpovedať
Ďakujem všetkým za rady. Káble natiahnuté. Nakoniec som natiahol 5 káblov (CAVEL Kábel koaxiál RG6 KF114 / CAVEL KF114) od satelitu do racku. Od satelitu do jednotlivých izieb po dva káble do každej izby. Istotat je guľomet 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?