Treba prekopať studňu

Ahojte, prútikár nám našiel vodu,alebo si to myslel a po vykopaní tam je malo vody a ,že vraj iba povrchová. Prišiel iný a navrhol nám,že podkopaním sa to neporieší ,lebo voda je dosť hlboko.našiel nám iný zdroj a,že nech vytiahneme skruže a tie použijeme na nový výkop. Riešil to už niekto z vás a ako ste to poriešilí??
Odpovedať
A novemu prutikarovi uz veris? Co ma lepsie vystupovanie? Vykopes novu jamu prelozis skruze a ked voda zase nebude, tak budes volat dalsieho? Nebolo by jednoduchsie prehlbit existujucu?
Odpovedať
už neverím nikomu.....práve preto sa pýtam ako to riešiť. že vraj treba ju prehĺbiť o 4,5 m
Odpovedať
Logicky: Ak ma teraz 2 metre a treba ju prehlbit na 6,5... to mozes kopat rovno novu... Ak ma 10 metrov a treba prehlbit na 14,5, smelo prehlbuj...
Odpovedať
Mame doma kopanu studnu hlboku asi 5m, a nasledne je v nej narazena rura dalsich cca 12m. Aj tak sa to da riesit, len v sucasnosti to bude asi drahe..
Odpovedať
Profilova fotka
@deeper nechápem sebavedomie niekoho, čo povie, že voda je hlboko 10m a on to vie. Pohyb vody pod zemou vie zistiť skoro každý, aj keď o tejto schopnosti nevie. Ale určiť hľbku môže len pri znalosti podložia. To si môže prútikár zistiť len obídením okolia, porovnaním studní. Ale to už nie je schopnosť, ale vedomosti. Takže obíďte susedov a zistíte, ako hlboko treba kopať. Studňa s hľbkou 5m je nádrž na dažďovú vodu (väčšinou)
Odpovedať
@jan45 to nechápem ani ja,len viete ako to je.pýtal som sa na ľudi čo to robia,referencie,prišiel ,povedal tam treba kopať. prišiel stroj a kopal 12m,dole je voda,ale tak jedna skrúž. Že treba podkopať,lebo je tam kameň,prišiel druhý pán,toho som dostal ako odporúčanie až teraz. ten,že podkopať treba hlboko. on sám kope a má 70rokov. prešiel po pozemku a ukázal mi iné miesto. tam kde sa doteraz kopalo,že nie je voda,tak babo raď ???
Odpovedať
@jan45 sused má vrtanú a presne tam kde ukazuje aj tomu druhému ,že je voda,tak neviem.....
Odpovedať
Profilova fotka
@deeper pozemok môže mať šírku 30-40m, predstavte si, že vrstvy hornín sa ukladajú v určitých hrúbkach, myslíte si že o desať m od súčasnej studne bude iné zloženie? Je možné, že voda sa pohybuje v medzivrstve, ale ak ste ju nepreťali teraz, aká je istota že o dva m ďalej áno? 12m je už slušná hľbka, pozrite si studne okolo a k tam nie sú, obráťte sa na hydrogeológa, sú kontrolné vrty, ktoré dávajú všeobecnú informáciu o podmienkach. U nás je stav, že 70m sú íly a voda je až pod nimi.
Odpovedať
@jan45 bolo mi povedané ,že sú tam žily kde ide voda dole kopcom. ak to porovnám so susedom,tak to ozaj vychádza na to podkopanie 4,5m.neviem ako to oni vedia,ale ten druhý mal také drevo do V,dal mi ho do rúk a mal som problém ho udržať,tam kde je vykopaná studňa nič.zaujímave,ale či to tak aj funguje ,nemám šajnu....
Odpovedať
Profilova fotka
@deeper =presne to som vám popisoval pri schopnostiach, a s tými žilami tiež súhlasím, poznajú okolie.
Odpovedať
Profilova fotka
@deeper nevŕta niekto tam na východe studne? ja keď som si dával vŕtať studňu, tak som platil až keď bola vyvŕtaná a spravená čerpacia skúška aký prítok má prameň v studni - žiadna zásoba na jednu alebo dve skruže ale reálna výdatnosť toho prameňa. myslím si, že je to oveľa lepšie riešenie a oveľa lepšie vynaložené peniaze ako za kopanú studňu, kde Vám tak či tak skončí povrchová voda
Odpovedať
@puxo vŕta , ale chceli sme kopanu, tak to musíme nejak poriešiť
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@deeper a ešte stále chceš kopanú aj keď vidíš tie nevýhody a problémy? asi potrebuješ vykopať tri-štyri v ktorých nebude voda, alebo jej bude málo aby sme zmenila názor... nehovorím, že všade sa dá vŕtať studňa, ale ak je na to vhodné podložie tak to je najlepšie riešenie a dokonca aj lacnejšie ako kopať 12-15-20m studne
Odpovedať
@puxo prečo najlepšie riešenie??
Odpovedať
Profilova fotka
@deeper ja ti napíšem dôvody prečo som sa aj a aj všetci v mojom okolí rozhodli pre vŕtanú studňu: 1. voda z zvrtu by mala byť čistejšia, nezávadná ako voda z kopanej studne kde ti vteká povrchová znečistená voda, daždová voda a hocičo iné - v mojom prípade ti môžem poslať aj rozbor vody, ktorý vyšiel v poriadku oproti susedom čo majú kopané studne a dlhoročné problémy s vodou 2. ak ti nájdu dobrý prameň a navŕtajú sa naň, tak nemáš problém s vodou ani v období sucha, čo u kopanej studne často býva, pretože u kopanej studne sa využíva zásoba vody, ktorá je navtekaná do skruží - ale keď ju vyčerpáš, tak jej môže dlho trvať kým znova natečie - kdežto u vŕtanej studne ti spravia čerpaciu skúšku a vieš koľko má ten prameň prítok a výdatnosť (napríklad som teraz polieval novonasiatu trávu a za dva dni som minul z vŕtanej studne 7000L vody bez toho aby mi to ovplyvnilo domácnosť a fungovanie s vodou) 3. netvrdím, že vŕtaná studňa vyjde vždy lacnejšie ale veľakrát áno a pri ostatných výhodách aj keby vyšla o niečo drahšie, tak to jednoducho za to stojí - odpovedz mi na otázku: ZA KOĽKO TI KOPALI 1 METER STUDNE? k tomu si prirátaj cenu skruží, ktoré vyjdú na cca 40-50Eur za meter. U nás sa pohybuje cena vŕtanej studne na úrovni 55Eur/meter už aj s vypažením a čerpacou skúškou - takže aj pri väčšej hĺbke vyjde vŕtaná lacnejšie alebo za rovnakú cenu ako menej hlboká kopaná studňa. 4. PLATÍŠ AŽ KEĎ JE VRT FUNKČNÝ A DÁVA TI VODU A NIE AUTOMATICKY KEĎ TI ZAČNÚ KOPAŤ BEZ TOHO ABY SI POZNALA VÝSLEDOK TOHO KOPANIA!!! Teraz mi skús ty povedať prečo si sa rozhodla pre kopanú studňu.
Odpovedať
1.rozhodol,nie rozhodla ))) 2.mala by byť čistejšia,o tom sa dá polemizovať,neviem čo by tam malo padať 3.ak máš dobrý prameň,tak máš vodu asi všade 4.Vo vrtanej mi bolo povedané,že voda dosť kolíše a tým sa znečisťuje, otázka je aj obsýpanie plast.rúry kamenivom. 5. je výhoda ak platíš ,až keď tu vodu ozaj aj máš. to hej..... 6.a ešte ako ta vrtaná dlho vydrží??
Odpovedať
@deeper Viem ti odpovedať na 6. otázku. Rodičia majú pod domom v pivnici narážanú (čo v podstate môžem považovať za vŕtanú) už 42 rokov a stále má vodu. Používajú ju na WC a na polievanie, okrem toho majú aj obecnú vodu.
Odpovedať
@thodosy až prekvapivo dlho ....nech drží ešte ďalších 42 rokov
Odpovedať
Profilova fotka
@deeper 1. prepáč - rozhodol... 2 Prečo by mala byť voda čistejšia v 30m vŕtanej studne ako v 15m kopanej studne obloženej netesnými betónovými skružami? Skús rozmýšľať logicky a odpovieš si na to aj sám. Nemá tam čo spadnúť!!! Ale vteká ti tam POVRCHOVÁ VODA!!! Vieš čo je povrchová voda? Napi sa s kaluže ak je nezávadná. Ja ti ponúkam môj rozbor vody za 150Eur - ty máš niečo z tvojej kopanej studne? 3. TY ASI TEN DOBRÝ PRAMEŇ NEMÁŠ ak si tu pýtaš rady čo máš robiť..., takže si zvolil ten nesprávny postup a vyzerá v žiadnom prípade si to nepriznáš... (najprv kopať a potom bedákať, že nie je voda - toto by sa ti pri vŕtanej nestalo) 4. kto ti povedal, že vo vŕtanej studni kolíše voda? asi jedna babka povedala... alebo ten, ktorému si vyplatil nemalé peniaze za kopanie studne (dôveruj ale preveruj - hlavne takéto argumetny) 5. na toto si mal brať ohľad ako prvé - platiť až za niečo čo má pre teba význam a nie platiť za dieru v zemi 6. skús mi povedať jednu vec čo by sa tej vŕtanej studni mohlo stať? a aj mi odpíšeš prečo si sa rozhodol ty pre kopanú studňu?
Odpovedať
@puxo vieš pýtam sa na riešenie mojej situácie,nie na výhody a nevýhody. rozhodnutie kopať je v objeme vody , stale existuje možnosť to prehlbiť a nespokojnosť mojich známych z vrtanou .preto ak si mysliš,že sú tam skruže iba vložené,tak nie,sú obsypané riečným štrkom.a to dosť. kedže tu riešim čo ďalej, je jasné,že nie som spokojný s prítokom.
Odpovedať
Profilova fotka
@deeper neviem koľko si do toho dal už peňazí... ale podľa mňa je stále riešenie vrt ako kopať ďalej. Čo keď budeš musieť kopať do 30m aby si mal dostatočný prítok? Vyjde ťa to stále lacnejšie prehlbovať už existujúci výkop alebo len navŕtať nový vrt? Treba zvážiť všetky plusy a mínusy a nezamerať sa len na "tvoj terajší problém" ale možno sa treba vrátiť na začiatok - zavolať majstrov ktorí vedia vŕtať studňu a nech sa na to pozrú aj oni - či by nebolo múdrejšie navŕtať (a možno aj do existujúceho výkopu). Ja napr. mám vŕtanú studňu a zásobu vody nemám žiadnu, ale ako som písal - nemám problém minúť denne 3-4m3 vody aj bez zásoby vody v skružiach - a o tom to je - treba riadny prítok a nie riadnu zásobu stojatej vody do ktorej zvonku ešte vteká aj povrchová voda - rozumieme si?
Odpovedať
@puxo ja to plne chapem,preto hladam riesenie
Odpovedať
puxo vieš prosím ťa dať kontakt na kvalitnú firmu, tiež potrebujeme navŕtať kvalitnú studňu, má to byť jediný zdroj pitnej vody v našej novostavbe ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
deeper mal problém z prítokom nie z druhom studne.Nedostatočný prítok je možný a možno aj častejší u vrtaných studní.,preto že maju tendenciu sa zanášať. Neviem deeper či to už máte poriešené ,ak nie tu je kontakt na chlapíka ,ktorý sa venuje výlučne hladaniu najlepšieho zdroja pre studne.Nerobí to prutikmi ,preto som ho aj volal ale digitálnou technologiou,ktorá normálne zoskenuje a zobrazí podložie. Na počitači mi ukázal obrázok z miestami ,kde bola voda.A presne to sedelo z realitou pri vrtaní 35 m.Vravel že na základe zloženia,ktoré tiež zistí odporúča bud vrtať ,alebo kopať.Ak by ti to zmeral a chceš kopanú (čo je drahší špás ),vedel by si sa vyhnúť skale. Pre tých ktorý maju podobný problém ako deeper,tu je kontakt:0902 450 710. Odporúčam ho preto lebo za výsledky ručí,nemal som problémy.
Odpovedať
ty si nejaky ozivovac mrtvol? ak to za 5 rokov uz neporiesil, tak asi nezije... alebo nadhanac kseftov.
Odpovedať
@capzahradnik zabludil,preklikal som sa cez diskusie sem.Nevšimol som si dátum,skôr ma zaujal jeho problém,písal som tak jemu ako aj iným ,ktorý maju,alebo možno budú mať podobný problém. Viem že to možno vyznelo ako píšeš,ale kedže mne to velmi pomohlo,tak preventívne som odporučal dalším,môže im to pomôcť vyhnuť sa problémom alebo finančným stratám.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?