Tlaková skúška vnútorných rozvodov vody - na tlakovane vzduchom, mierny pokles..

Profilova fotka
Čaute, akurát mi vodar dokončil vnútorné rozvody vody. Mam plast hliník. Vodu ešte nemáme, tak to natlakoval vzduchom na cca 3,1 Bary viď foto. Po 48 hod, to pokleslo o cca 0,2 Baru na cca 2,9. Dnes po 5 dňoch to bolo na 2,7 Baru. Je to v pohode??? Plast hliník sú také tie lisované kolienka odbočky, na koncoch sú vacsinou tie farebne plastové zátky, čo sa dotahuju len rukou. Dík.
Odpovedať
Nejako malo, nie? Ja som tlakoval na 10. Zober jar a špongiu a popozeraj všetky spoje. (inak ak mi niečo fučalo tak to boli práve tie plastové zátky)
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 Vodar to takto natlakoval, ja som pri tom nebol. On mi presne povedal, že tie plastové zátky sa nedajú na 100% dobre niekedy zatiahnuť. Je to prepojené potrubie studenej a teplej vody v celom dome. Chcem dávať polystyrén, tak zisťujem ci pokles tlaku, keď tlakujes vzduchom je ok o niečo. Čítal som, že vzduchom sa tlakujes na 8. On ma tlakomer len do 6, tak hádam to ešte do tlačíme a skúsim s tou jarou chodiť?
Odpovedať
@predatorzv miesto tych plast zatok nahodi tam gulovy ventil ,aspon kym robi tlakovu skusku.
Odpovedať
Ked na tie cerveno modre zatky pouzil tesniacu nit tak neprepusti ani vzduch. Ked nie tak prepusti aj vodu tie gumene podlozky prd tesnia ked su vylisky na nastenkach nedolieha.
Odpovedať
Natlakuj na vyšší tlak a budeš počuť sicanie
Odpovedať
Profilova fotka
Skúsim navrhnúť, na tlakovane aspoň tých 6 bar, čo ten tlakomer pusti a bud ta jar, alebo sicanue, aj keď to musí niekde veľmi slabo ísť... Hádam to pri tom vyššom tlaku nájdem.
Odpovedať
@predatorzv sorry, na 8bar som to fukal. kompresor je do 8, tak som dal na maximum... inak co sa tu spominalo tak to nemusi byt pocut sycat... mne nebolo pocut a boli bublinky.. niektore su take fakt mini a pomaly sa robia... ale vzdy vsetko v zatkach posratych :D - vsak dobre tak ale lepsi pocit ma clovek ked pride vecer ma 8 a rano ma 8... inak ked sa nafuka tak po chvili moze trosku padnut, nejako sa ustalit ale to by potom malo drzat. mnohi vodari to aj tak robia tak, ze fuknu, prejdu jarou, nerobi bublinky = hotove...
Odpovedať
Ja som tlakoval kompresorom na 8 atmosfer a boli niekde uniky. Ani jarou som ich neodhalil. Tak som kupil na bazare pouzitu pumpu na tlakovu skusku vodou, natlakoval som a krasne bolo vidiet dva uniky (kvapocky vody). Niekedy sa daju zistit iba hmatom, ak su na strane ktoru nie je vidiet. Rozhodne tlakovat na vyssi tlak. PEX-AL_PEX znesu tusim 9 atmosfer. Po pretesneni uz na dalsej skuske pri 8 atmosferach nic netieklo, nebude teda ani pri 2-3. Ta pumpa sa da znovu predat na bazare :)
Odpovedať
Profilova fotka
@epto Už ju nemáš požičať? 😁
Odpovedať
Ahojte, nám natlakovali na 6 a do týždna nám to kleslo na 5. Všetci hovoria, že je to v poriadku. Iba ak by to kleslo pomaly na 0 bude problém. Tak snád maju pravdu :-)
Odpovedať
@predatorzv uz je predana
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Potrebujem dotlakovať rozvody vody . Môžem nato použiť aj obyčajný olejový kompresor ci nie ? Niekto hovorí ze sa zaspinia rozvody . Vo vzduchu by nemali byť zvysky oleja ci ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vlado1992 obycajnym by som to nerobil kvoli tomu oleju.
Odpovedať
@dafu aha takze ak natlakujem na 8 a za mesiac soadne na 4 je to uplne v poriadku ano? 😄 omg
Odpovedať
@milan_vt nooo to si predstav, ze to bude v poriadku. Skus si znova nastudovat fyziku a ako sa sprava voda a ako vzduch 😉
Odpovedať
@palo18 skus mi vysvetlit ako laikovi, dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@milan_vt Mne to moj vodar vysvetlil, ze vzduch je tenší ako voda, vzduch unikne voda nie... A vzduch aj meni objem podla teploty, voda tiez, ale minimalne 😉
Odpovedať
Mne sa páči ako tu všetci radia natlakovať na čo najvyšší tlak pritom mnohé komponenty vykurovacieho systému sú stavané na 2,8bar a kratkodobo 3,0bar, niektoré 3,5bar. Trubky máloktoré znesú viac než 8bar. Tlakové nádoby, expanzné nádoby nad 3,0bar sa môžu natrvalo poškodiť. No a to najkrajšie na záver: Drvivá väčšina rozdeľovačov podlahového kúrenia obsahuje odvzdušňovacie ventily. Štandardne sú utiahnuté, takže tlak z nich uniká pomalšie ale ak je v systéme iba vzduch tak trvale až do nuly a pri takto priškrtených ventiloch môže trvať aj mesiace než tlak unikne úplne. Ak sú naopak naplno otvorené obvykle klesne tlak na nulu v priebehu pár hodín.
Odpovedať
Profilova fotka
@luki211 ty si mylis bar s megapascalmi ze? posun si desatinu ciarku 🙂
Odpovedať
@jblaze No asi ťažko. 10bar = 1MPa. Prečo drvivá väčšina vodných čerpadiel končí na 3bar? Prečo sú redukčné ventily prednastavené na 2,8bar? Predvolený tlak na kotloch okolo 1,4bar a nad 2bar sa neodporúča? Drvivá väčšina poistných ventilov je nastavených na 2,5bar... Asi toľko k tomu keď chce niekto tlačiť 8bar do systému.
Odpovedať
Mimochodom poznám prípad keď sa v jednom nemenovanom výrobnom podniku robila skúška tlakových nádob ktoré majú prevádzkový tlak 2bar testovali na 5bar a 4 ľudí potom zoškrabávali zo steny na vedľajšej budove.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@predatorzv Dobry den, prosim Vas,nemate nahodou nejake tlacivo k tlakovej skuske k vodoinstalacii? Nas vodar nic nema, a neviem presne, ako to ma vyzerat. Dakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?