Tepelne cerpadlo - chladenie

Dobry den, chcel by som sa spytat na osobne skusenosti s tepelnym cerpadlom a chladenim rodinneho domu, ci to ma zmysel, alebo ist radsej do klimy a taktiez ci niekto pouziva tepelne cerpadlo na vyhrievanie vonjasieho bazena, ci to ma zmysel, alebo je to na to slabe. Dakujem.
Odpovedať
Tepelne cerpadlo vzduch-vzduch chladi a kuri bez problemov vzduch v dome. Ano, klimatizacia je tepelne cerpadlo vzduch-vzduch. * Tepelne cerpadlo vzduch - voda, voda - voda chladi bud podlahu (cez podlahove kurenie), alebo strop. Idealne je mat chladenie v strope. Ked to chladi cez podlahu, je v lete podlaha neprijemne studena, hrozi dokonca kondenzovanie vody na podlahe.
Odpovedať
@pier Dakujem za odpoved. Vedel by ste aj poradit aky typ Tc by bol vhodny do poschodoveho domu cca 160 m uzitovej plochy? bez chladenia. Dakujem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@pier prosim Vas, TČ vzduch voda, stropne chladenie, ochladi miestnost ako klima? Alebo je to iba 2-3 stupne? Dakujem
Odpovedať
To ,zalezi od toho ako vyriesis rosny bod. Ak zacnes chladit dostatočne v čas a nebudes mat tak velke tepelne zisky aby to presiahlo vykon ktory znesie systém bez roho aby vznikali rosne body tak mozes chladit aj na 18°C. Ale kedze si si nedal najmenšiu namahu so štúdiom danej problematiky zaplat odbornikom ktory ti s tym pomôžu. Tuto ti nikto nevyrata vsetko potrebne. (Neber tonv zlom ale to sa fakt neda bez detailnych info)
Odpovedať
@sofkabarbie dolezita nie je realna teplota, ale pocitova. pri klimatizacii potrebujes nizsiu realnu teplotu ako pri stropnom chladeni, aby si dosiahol rovnaku pocitovu teplotu. inak povedane, stropne chladenie ti to nevychladi tak ako klimatizacia, ale ani to nie je potrebne. ak nie je problem s financiami, stropne chladenie je urcite zdravsi sposob chladenia ako klimatizacia
Odpovedať
Ja mám Panasonic aquarea, chladim do podlahy, táto možnosť bola v cene TC. Podlaha je na pocit chladnejšia, keď sa poumýva ,trvá dlhšie kým podlaha uschne. Ale v dome je na pocit príjemné 23 24 st. Výhody : nefúka ti klíma,nízka spotreba , dnes za celý 1.8kwh . Nevýhody : chladnejšia podlaha, treba začať chladiť skôr ,aspoň 1 - 2 dní vopred. Stropné chladenie je o niečom inom. Ale aj o iných peniazoch. Ak je tá možnosť za mňa určite áno.
Odpovedať
Dakujem, hladame a pozerame moznosti. Nakoniec to stropne chladenie asi nebude mozne :/ kedze kupujeme TČ, je moznost dokupit fancoily, ake je to v porovnani s klimou? Chladenie podlahou u nas asi neprejde, manzelovi je zima na nohy aj v lete 😄 ale iba na nohy aj ked mu je horuco, no a deti behaju bose, nechcu ponozky ani papuce.
Odpovedať
@sofkabarbie ťa podlaha nemá 10 st. Do podlahovky ide voda cca 18 až 19 st. Teplota na povrchu je 21 22st. Faincoly som chcel tiež ,ale neodporúčali mi ich,už si nepamätám prečo. Stropné môže ísť spolu s tc. Treba ísť na návštevu k niekomu kto ti tak má.
Odpovedať
@tomas1989 skoda ze si nepamatate preco , prave to by sa nam zislo vediet, preco nie 🤷🏼‍♀️ Resp ako to je v porovnani s klimou. Ale dakujem 🙂
Odpovedať
@sofkabarbie myslím že to bolo niečo o návratnosti a cene. Pomer výkon cena .
Odpovedať
@sofkabarbie fancoil a vnutorna cast split klimatizacie je jedno a to iste akurat v nom na rozdiel od klimatizacie neprudi chladivo ale medium ktore ochladi zdroj chaladu, voda, nemrznuca kvapalina. Cize je to uplne rovnake
Odpovedať
@palo18 dakujem, aj to tak realne vychladi miestnost? Znamy tvrdi ze o 2 max 3 stupne. 🤷🏼‍♀️ Vdaka
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sofkabarbie komunikujte v jednej teme. Tvrdenie znameho je hlupost.
Odpovedať
@adamos81 Mam stopne chladenie, TC zem-voda, chladim pasivne z vrtu. Nic ine by som nechcel. Pokial su ZB stropy, tak to nie je vobec drahe - jeden rozdelovac a par stoviek metrov hadice sa priviaze na spodnu vystuz. Hotovo. Asi jedina nevyhoda (ak su vlhke dni, ako teraz) aj vyhoda zaroven (pocas suchsich dni) je, ze to neznizuje vlhkost vzduchu.
Odpovedať
rozmyslali ste o kombinacii failcoiny a rekuperacia?
Odpovedať
@zefe Mame v projekte navrhnuty ZB strop, avsak nemame v projekte navrhnute stropne chladenie, vedeli by ste poradit ak by sme chceli stropne chladenie co vsetko to obnasa? Dakujem.
Odpovedať
@adamos81 Potom je naozaj skoda tam stropne chladenie nespravit. Pokial to nechcete robit svojpomocne, je to hlavne o koordinacii dodavatelov - po polozeni spodnej vystuze sa tahaju PEXa rurky na chladenie systemom podobne ako podlahovka, akurat sa prichytavaju na vystuz. Potom sa pokracuje s vrchnou vystuzou a betonazou. A samozrejme treba vymysliet vhodnu polohu rozdelovaca, ktory potrebuje privod z TC. Oslovte dodavatelov kurenia (takych, co uz stropne chladenie aspon videli 🙂), urcite vam pomozu. Z mojho pohladu je vyhodne riesit s jednym dodavatelom chladenie, podlahovku aj dodavku TC, ale nie je to podmienka samozrejme.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?