Ťahanie elektriny na novú ulicu - 200 metrov

Ahojte, chcem sa spýtať, či máte niekto skúsenosť s tým, že by mu preplatil distribútor el. energie ťahanie elektriny na úplne novú ulicu, kde nie je zatiaľ ani jeden dom. Na ulici je 23 pozemkov a cesta tam zatiaľ nie je vybudovaná žiadna (je vysporiadaná, vlastníkom je obec). Čo sa nám vyjadrili ľudia tak minimálne 7-mi prejavili záujem o riešenie inžinierskych sietí. V našom prípade by to riešilo SSE-D. Myslíte, že je možné keby si 10 žiadateľov podá žiadosť, že by nám ju SSE-D financovalo na vlastné náklady? Ak máte niekto skúsenosť ideálne v poslednej dobe že by zrealizavali elektrárne sieť na vlastné náklady, tak ako dlho tento proces trval? Oplatí sa do toho ísť? Nechceme riešiť ťahanie elektriny zase niekoľko rokov, vieme si predstaviť tie ich poradovníky. Ďakujem za každý cenný postreh či skúsenosť. 🙂
Odpovedať
Ja som zazil zatial len opacne, majitelia sa spojili,natahali siete, zaplatili reviziu a potom to velkodusne darovali distribucke do uzivania (ano, bez odmeny) a to boli este radi, ako fajn pochodili. Na naklady distribucky a este k tomu specialne sse-d.... tak to vela stastia, casu a pevne nervy. Keby to este riesil developer v ramci vystavby vacsej tak je to pol biedy, ale sukromni vlastnici osve... fuuu. A aj v najlepsom moznom pripade je to proces na dlhe mesiace, to sa pripravte.
Odpovedať
Profilova fotka
moje skusenosti su rovnake ako @kejsix. postavit si vo vlastnej rezii a zadarmo darovat SSE-D.
Odpovedať
@mgx Uplny bizar bol, ked si znamy takto postavil vlastny betonovy stlp (cez ktory sa neskor napojilo x ludi v ulici, ale to nevadi) a ked prisiel chlap z telekomu zapojit dslku po case tak povedal ze oni na stlpy sse-d uz nejaky ten cas nesmu tahat svoje kable a ze ho to mrzi a dovi 😄
Odpovedať
@sia272 skús požiadať obec, ak ste v rozvojovom pláne možno vám to zafinancuje.
Odpovedať
Žiaľ mám presne rovnakú skúsenost ako sa vyjadrili už nado mnou ...
Odpovedať
to neni len tak elektriku tam ,kde nevieme čo bude v domoch vyhod si toz hlavy
Odpovedať
@sia272 Nieje to žiadny problém. Ja som to vybavoval cez VSD pred pár rokmi a dnes už v 4 domoch sa býva ďalšie dva už stoja a na ďalšie je už vydané st. povolenie. Žiadosť musíte podať minimálne piati. jeden sa musí obetovať a po dohode s distribučnou spoločnosťou bude všetkých zastupovať. DS ho splnomocní jednať v jej mene v úkonoch súvisiacich z projektovou dokumentáciou, geom. plán, zmluvy o budúcej zmluve, územné konanie, vyjadrenia kompetentných orgánov, stav. povolenie a všetko čo k tomu patrí. Samotnú stavbu prevedie už firma, ktorú na to určí DS. Na záver ešte porealizačné zameranie vybavuje splnomocnený. Všetky tieto úkony platia žiadatelia a celú túto agendu potom predkladá splnomocnenec na preplatenie DS. V spomínanej zmluve o budúcej zmluve sa distribučná spoločnosť zaviazala celú dokumentáciu odkúpiť. Tak že pravdou je že na začiatku to financujú žiadatelia, ale nieje pravda že to tak ostane. Všetky opodstatnené a zdokladované výdavky DS preplatí. Samotnú stavbu prípojky už DS realizuje na svoje náklady.
Odpovedať
@ruren VSD... zadavatel pise o sse-d a v tom pripade je postup co pises mokry sen, stale je co vychodnarom zavidiet..
Odpovedať
Potvrdzujem rurenove slová a zároveň padám na zadok že to nieje samozrejmosťou všade... :-S
Odpovedať
my sme tiež robili podobne ako @ruren, 5 nových prípojok , VSD, bol to pretlak cez cestu a cca 50 m rozšírenie siete
Odpovedať
@kejsix @mgx @palkovci Boli sme pripravení na túto variantu, môžete mi napísať koľko vás to reálne stálo a aké káble ste použili? My sme zatiaľ v procese rozhodovania, či do toho ísť alebo nie. Každopádne pýtam sa preto, že o ulicu nižšie realizovali siete SSE-D na vlastné náklady, no nepodarilo sa nám zatiaľ nikoho odtiaľ poriadne zastihnúť, preto sa pýtam či s tým má niekto reálnu skúsenosť a predovšetkým, ako dlho to trvá. Takisto momentálne sme zistili, že aj na tú našu ulicu už pred časom bol vytvorený projekt, a v SSE-D sa k tomu vyjadrili, že s tým robili problém, ak by si ľudia chceli realizovať sieť sami, keďže ide o novú ulicu.
Odpovedať
@slavoslav Bohužial z obce sme dostali jasné stanovisko, že na realizáciu sietí nemajú financie. Takže síce na pozemku stavať môžeme, no za podmienky že na pozemok privedieme elektrinu, vodu, kanalizáciu a spravíme cestu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ruren Ďakujem za informácie, teraz už viem zhruba aspoň ako to prebieha. A ako dlho trval celý ten proces?
Odpovedať
@topfield @tino2 Ďakujem za info. Sme si vedomí, že všetko okolo domu je nadlho, a na SVK ani nehovorím, preto sa chcem spýtať koľko rokov vám to trvalo?
Odpovedať
@sia272 Dať dohromady dokumentáciu, zmluvy, stavebné povolenie sa dá vybaviť tak zhruba do roka, pokiaľ nenastanú nejaké nepredvídané prekážky. (ako u nás. 10 m úsekom sme zasahovali do TANAPU a rok trvalo získať súhlas od ministerstva pôdohospodárstva a keď by som nemal kontakt na veľmi vysokom mieste, tak to by vraj podľa stavebného úradu trvalo 3 roky.) Potom samotná realizácia po 2 mesiacoch čakania trvala asi 2 týždne a následne kolaudácia. Po kolaudácií sme sa mohli pripojiť. Ale to neznamená, že medzi tým nemôžeš začať stavať. Súčasťou celej dokumentácie je aj zmluva o pripojení, dokonca aj poplatok za pripojenie musí byť uhradený. Na základe tej zmluvy môžeš požiadať o stavebné povolenie. Ja som hrubú stavbu postavil z elektrocentrálou.
Odpovedať
@ruren Naozaj môžeme dostať stavebné povolenie na základe schválených projektov/zmlúv? Lebo nás pani na stavebnom úrade presviedčala, že skôr ako budú siete skolaudované nám nemôže udeliť stavebné povolenie. Presne sa vyjadrila, že nech na to rovno zabudneme.
Odpovedať
@sia272 Pani na stavebnom úrade nech si naštuduje zákony. Ja som požiadal o stav. povolenie v máji 2014, keďže som ho dostal až v septembri, stavať som začal na jar 2015 a elektrická prípojka bola skolaudovaná až novembri 2017. To som už robil omietky.
Odpovedať
@ruren V roku 2015 platili aj u nás v meste iné pravidlá, ako teraz. Tiež sme najprv dostali stav. povolenie na výstavbu cesty a inž. sietí a až potom stav. povolenie na dom. ALe dom sme mohli kolaudovať až potom, čo boli skolaudované všetky siete a cesta. Čo som počul, tak mesto už sprísnilo podmienky a stav. povolenie vydajú až vtedy, keď sú skolaudované siete a cesta. Stávalo sa totiž, že vydali stav. povolenie na cestu a siete, potom na domy. Domy sa postavili, ale siete a cesta nie, alebo ak sa aj postavilo, tak len niečo alebo to nebolo skolaudované. Potom stáli neskolaudované domy bez prístupovej cesty (iba udupaná zemina), alebo nemali vodu či plyn a ľudia sa sťažovali, že za to môže mesto. Tak kým nie sú siete a cesta, nedostane staviteľ stav. povolenie. Toto jednoducho nie je v zákone. To sú podmienky na výstavbu, ktoré určuje mesto alebo obec. Ty aj ja sme mali to šťastie, že to vtedy bolo benevolentnejšie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@sia272 presne ako píše @chrobak7 kedysi boli iné pravidlá, dnes (a špeciálne sa to týka SSD) nevydajú súhlas a podmienky napojenia k stavebnému povoleniu pokiaľ nemajú vybudovanú a skolaudovanú sieť. Sám tak mám žiadosť od 4/2019, hotový projekt na stavebnom úrade od 2/2021 a stále čakám a čakám a čakám .. je to na nervy, lebo to človek nemá ani ako ovplyvniť.
Odpovedať
@rosskodca nam napr. Vydali ssd negativne stanovisko ku stavebnemu povoleniu...ze siet uz dalsi dom nezvladne a ze kym oni nevybuduju novu tak ani nedaju Poziadali sme teda este raz o docasnu elektricku pripojku...tu nam schvalili do konca roka 2024 a dali nam suhlasne stanovisko ku stavebnemu povoleniu
Odpovedať
@mellie111 to je zase rozdiel, vy tam nejakú sieť máte a dočasná elektrická prípojka slúži na stavbu nehnuteľnosti. V našej lokalite nie je sieť vôbec, najbližší prípojný bod je cez 200m
Odpovedať
@rosskodca nie je... my sme mali najblizsi pripojny bod 160m
Odpovedať
@mellie111 kedy ste žiadali o stanovisko? My sme žiadali 4/2019, niekoľkokrát sme opakovane žiadali aktualizáciu a stále je to v rovnakom znení. Aj súkromná konverzácia s kompetentnými viedla iba k odpovedi "stavebník dostane súhlas k stavebnému povoleniu až keď bude rožšírenie DS právoplatne skolaudované"
Odpovedať
@sia272 Súdiac podľa dátumu založenej témy, už to máš asi nejako zrealizované, nuž aspoň poradím iným, čo robiť v podobnom prípade. Išiel som stavať RD ako prvý človek na začiatku jednej bočnej lokality na okraji dediny. Usúdil som, že o nejakých 5 - 10 - 15 rokov tu zrejme vznikne ulica a ďalšie RD. Teraz však to bol ešte extravilán a ja "prvý" - na začiatku. Posledný najbližší stĺp verejnej el. siete bol cca 100 m od mojej parcely. Preto som chcel s tým dáko vybabrať, že ak ja zainvestujem teraz do niekoľkých stĺpov, aby mi to neskôr niekto preplatil. (alebo aspoň prispel férovým podielom) Urobil som jednoduchú škicu - projekt trasy el. vedenia a oslovil obec, s písomnou žiadosťou, aby mi tento prívod urobili. Riadne som dôvodil aj tým, že časom tu vznikne podľa územného plánu obce ulica a odo mňa sa potom potiahne trasa ďalej, k ďalším stavebníkom. Obec sa však na mňa vykašľala, lebo že nemá peniaze. Ja som obratom, než to bolo ešte čerstvé, obratom oslovil obec, že OK ale teda že žiadam o súhlas na to, aby som mohol tento prívod urobiť ja vo svojej réžii. (už teraz nepamätám, či som to riešil iba ako žiadosť, alebo oznámením drobnej stavby). To je jedno, obec Ti taký súhlas na 99% dá. Hlavne, že nepýtaš od nej peniaze. 🙂 Pozháňal som kde sa dalo, za lacný peniaz 3 (nenové) betónové stĺpy. Riadne ich osadil. Potom som sa dohodol s jedným montážnikom, čo robia NN siete po obciach pre distribučnú firmu. Oni majú kopec (starších) hliníkových vodičov, čo likvidujú staré vzdušné vedenia. Prišli dvaja chlapi a za jedno sobotňajšie doobedie mi za hotové potiahli prívod tých 100 m od posledného verejného stlpu až po môj dom. Aj mi dodali výložníky, izolátory a pod. (oni toho majú, lebo už sa to teraz málo používa) POZOR. Ja som ale dodržal jednu podmienku, ktorú som iba kvôli môjmu domu nemusel robiť, ale s ohľadom do budúcna som to tak urobil! A síce, že prívod k môjmu domu som urobil AL vodičmi rovnakého prierezu, aký bol doteraz urobený po ten posledný verejný stĺp. To moje vedenie teda na pohľad vyzeralo akože riadne rozšíreneie sekundárnej siete, no ale v skutočnosti to tak NEBOLO! Totiž na posledný verejný stĺp som ja umiestnil poistkovú skrinku. Do nej som z verejnej siete dole stiahol kabel, no a potom opäť kablom zo skrinky hore do "mojej časti" novozhotoveného vedenia. Čiže istil som si "moju časť" vedenia a toto sa volalo "prívod ku meraniu". Končilo to ďalšou poistkovou skrinkou na poslednom "mojom" stĺpe pred RD. A odtiaľ to už bol štandard ku elmeru v mojom plote. (toto teraz už nerozpisujem) Teoreticky som mohol namiesto Poistkovej skrinky na poslednom verejnom stĺpe zriadiť skrinku s el.merom, ale nechcel som platiť úbytok na tom 100 m vedeniu ku môjmu domu. (ale keby sa nedalo inak, tak dám tu hoc aj meranie) V podstate vždy ide hlavne o to, aby to novovytvorené 100 m vedenie nebolo klasifikované ako rozšírenie sekundárnej siete, aby ostalo v mojom vlastníctve a aby som to nemusel dať do správy distribučnej firme, napr. VSD. (ostalo to v mojej správe) No a stalo sa. Po nejakých 5 - 7 rokoch sa vyskytol ďalší stavebník na našej ulici a chcel sa pripojiť .Ja som mu slušne povedal, že nemám s tým problém, nech mi dá polovicu peňazí (toľko a toľko) a teda po môj dom to už nebude potom iba MOJE vedenie, ale NAŠE. (a vysvetlil som mu všetko, ako obec nechcela zaplatiť a bla-bla-bla) Stavebník to pochopil, no ale začal teraz on otravovať obec, že čo s tým atď... Nakoniec ma obec oslovila, ja som s úsmevom vyjadril ústretovosť a povedal som si sumu za celé MOJE vedenie, takú - aká sa mi zdala v tom momente prijateľná. Obec mi to riadne vyplatila, ešte na jej náklady som nechal zlikvidovať poistkovú skriňu na poslednom verejnom stĺpe,... hore sa urobil tvrdý prepoj (veď moje vedenie bolo rovnakého prierezu ako to ich)... a vybavená vec. Treba si však uchovávať všetky papiere, najmä komunikáciu s obcou a ten súhlas obce s výstavbou. (ostatné doklady si "dorobíš", aby si deklaroval, koľko Ťa to vtedy stálo ) 🙂 🙂 🙂
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?