Súkromná spoločná cesta a platba za výstavbu sieti

Ahojte! Mame kupeny pozemok pri Ziline. K pozemku vedie cesta, ktoru mame spolocnu este s jednym pozemkom. Buduci rok by sme chceli zacat stavat. Musime ale predtym doviezt siete az na pozemok, cize po spolocnej ceste. Bojime sa, ze ak privedieme siete iba sebe, tak nam po nejakom case tu cestu znovu rozkopu (kvoli sietam pre druhy pozemok) a nebudeme mat pristup k domu. Myslite, ze by sa to dalo riesit tak, ze spravime svoje siete a susedom nachystame len potrubia a droty do zeme, nech nemusia kopat a nech si to napoja, ked budu potrebovat. A spolu s tym spravime nejaku zmluvu, ze ked sa rozhodnu stavat (ci uz oni alebo po predaji), tak nam musia prispiet na vystabu sieti? Bolo by to takto aj pravne spravne? :) Dakujem. :)
Odpovedať
1
2
@matikati najlepsie sa dohodnut uz teraz a urobit ich spolocne. Alebo spisat zmluvu, ze sa mozu napojit az po zaplateni za siete sumu polovicnu ako vy za ne teraz zaplatite. Mame to ta,ale cesta patri len nam,takze napojenie musime odsuhlasit.
Odpovedať
@atlaska My sme sa chceli dohodnut uz teraz, ale susedka povedala, ze momentalne na to nemaju prostriedky. Cesta je z 2/3 nasa a 1/3 ma suseda, napojenie musime odsuhlasit obidvaja. Vy tu zmluvu mate spravenu? A je niekde zaznacena na katastry alebo to ste dohodli len s vlastnikmi ostatnych pozemkov? Dakujem. :)
Odpovedať
@matikati nas je viac,mame zalozene zdruzenie.Cestu amme nasu sukromnu,nedali sme ju obci a tak rozhodujeme kto sa moze ci nemoze napojit na IS.
Odpovedať
@atlaska aha, takze mate zdruzenie, kazdy, kto sa chce pripojit, tak pride za vami a dohodnete sa, za akych podmienok sa pripoji do zdruzenia..ok, to by sme mozno mohli pouzit, aj ked sme len dvaja..dakujem za info. :)
Odpovedať
@matikati ked ste dvaja a mate spolocny pozemok postaci Vam zmluva o pripojeni na IS, ktore vy teraz vybudujete a samozrejme s uvedenou sumou.
Odpovedať
@atlaska prepac, nemam s tymto skusenosti, tak sa pytam, mozno az moc. :) .a je to potom pravne pouzitelna zmluva, keby nechceli zaplatit? V podstate im nemusime podpisat povolenie, kedze je to aj nasa cesta.. Vzor takejto zmluvy ale asi nevygooglim, vsak? :)
Odpovedať
@matikati hm tak toto by som riesila s notarom ci pravnikom.Tie IS nebudu lacne,preco by ste im ich mali platit vy?
Odpovedať
aj my máme združenie, myslím že je to bežná prax. Najlepšie je dohodnúť sa hned na začiatku, lebo neskôr to bude len horšie ;-)
Odpovedať
@martuska75 vsak my sa skusime dohodnut, len mam obavu, ak by ten pozemok predali, ako to potom bude s novymi majitelmi.. @atlaska veru, IS nebudu lacne (vsetko budeme tahat kusok menej ako 100 m) a nechceme to zaplatit my susedom..skusim sa porozpravat s nejakym pravnikom..dakujem za rady. :)
Odpovedať
@matikati do tej zmluv treba dat aj dodatok, ze tato "tarcha" - okupenie IS prechadza aj na pripadneho noveho majitela.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@atlaska @martuska75 my prave riesime podobnu situaciu a preto by ma zaujimalo, ake podmienky mate vo vasich zdruzeniach. napriklad ako je vyriesena rozhodovacia pravomoc, pomery pri financovani .... kazda informacia by ma potesila :-)
Odpovedať
Financie kazdy rovnako prispieva, normalne predseda, podpredseda 2x, pokladna. Pri 20 domov sa inak neda,a vsetko sa odsuhlasuje spolocne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@finis nás je len 5 tak je to trochu menej formálne, ale investíciu musia všetci odsúhlasiť a náklady sa delia deleno 5. Vedľa nás svokrovci majú rovnaké združenie a tam majú normálne schôdze a tak :-) ale náklady na siete idú rovnako deleno počet členov. U nás je to trochu komplikovaniejšie lebo všetci členovia nemajú historicky rovnaký podiel, preto som aj písala že predtým že dobrá zmluva hned na začiatku je veľmi dôležitá.
Odpovedať
@martuska75 dakujem za info. u nas je to podobne. 5 clenov a rozne podiely, rozne potreby na siete a podobne.
Odpovedať
@atlaska tak to mate este komplikovanejsie. ale potesilo ma, ze sa to da a funguje to. ani som donedavna netusila, ze sa to riesi takymto sposobom.
Odpovedať
@finis podiely v prístupovej ceste máme podľa podielov na LV ale náklady na siete sa delili počtom domov, lebo teda prípojok a to bez ohľadu na to koľko metrov napr. kábla/potrubia sa ku komu ťahalo. Tj. ro vnakú sumu za elektrickú prípojku platil prvý dom v rade aj posledný, teda nie podľa výšky podielu v ceste.
Odpovedať
my mame aj podiel na ceste rovnaky, aj ju vyuzivame vsetci, teda hlavne decka lietaju na bikoch od prveho po posledny. Siete sa nedju riesit rozne, to ako ked sa nieco pokazi na "tvojej" casti budes to platit iba ty?
Odpovedať
@atlaska @martuska75 uz som pocula aj nazory, ze podiely na ceste podla stupna vyuzivania ( viac aut, vacsia vzdialenost ku domu) a podiely na sietach podla metrov ktore sa budu ku domu tahat.
Odpovedať
@finis najlepšie je ked sú podiely rovnaké. Je podľa mňa blbosť deliť to podľa využívania, lebo sa to nedá určiť. Čo budete vyberať mýto aj podľa toho kolko komu príde návštev ? :-D U nás nie su rovnaké len z toho dôvodu že bol následne jeden pozemok rozdelený na polovicu a z pôvodne 4 pozemkov/domov vzniklo domov 5. To bol jediný dôvod. Pri platbách podľa vzdialenosti sa stráca podľa mňa zmysel spoločenstva. My bývame v prvej polovici cesty ale nemám pocit krivdy že sme platili rovnako ako niekto kto býva na konci cesty. Ved to by bola blbosť, nemôžu všetci bývať nad sebou to by bol z toho panelák :-) Na to aby som sa dostala domov potrebujem prejsť po ceste a ak tam nebude tak musím ísť pešo - čo je blbé či už pôjdem pešo 50 alebo 150 metrov. Ale samozrejme je to len a len na vašej dohode.
Odpovedať
@martuska75 sama som zvedava, ako sa dohodneme. dufam, ze to dopadne ok. :-) odmietam to povazovat za komplikacie. kto byva v panelaku ma pokoj, ale zase nic nebuduje ;-)
Odpovedať
@finis to je riadna blbina, ako k tomu prie ten co ma posledny pozemok? ma platit najviac za IS? Cest je vsetkych rovnako predsa.
Odpovedať
Profilova fotka
@finis Ja len na doplnenie, ak chcete vybudovať siete na súkromnej ceste, ktorá je vlastníctvom viacerých vlastníkov budete musieť preukazovať súhlas všetkých vlastníkov + LV. ( aj keď ste len 2 vlastníci). Ja by som to spravila tak, že by som do toho súhlasu uviedla: 1 . Siete budú vybudované so súhlasom oboch vlastníkov, pričom celkové náklady na ich realizáciu si rozdeľujú na 1/2. Vlastník 1 sa dohodol s vlastníkom 2, že ku dňu vybudovania sietí, uhradí celkové náklady vlastník 1 a vlastník 2 svoj podiel (1/2) uhradí v plnej sume vlastníkovi 1 najneskôr v deň požiadania o pripojenie na siete. Po prevode nehnuteľnosti vlastníkom 2, prechádzajú jeho povinnosti voči vlastníkovi 1, aj na nasledovných vlastníkov. Vlastník 2 je povinný túto skutočnosť písomne oznámiť novému vlastníkovi pred prevodom nehnuteľnosti. ( Ešte by možno bolo dobré aj riešenie, že by ti to začali splácať hneď v splátkach, pričom ak splátkový kalendár nedodržia, tak im pripojenie na sieť nebude umožnené. ) ...A to vybudovanie sietí nie je o tom, že im necháš el.kábel v zemi pred ich pozemkom, alebo vodovodné potrubie. Ak je to uličná sieť, tak sa musí vybudovať el. hlavná poistková skrinka, z ktorej sa budú napájať všetci a rovnako aj na vodu musí byť hlavný hydrant (a žiaľ nie je to najlacnejšie).
Odpovedať
@atlaska suhlasim s tebou, ale iba reprodukujem niektore nazory. obdivujem Vas, ze ste sa dohodli 20ti.
Odpovedať
@atlaska @martuska75 potrebovala by som poradit, podla akeho zakona ste spolocenstvo zalozili, pripadne ak by Vam nevadilo pozicat vzor vasej zmluvy..... niekto hovori, ze druzstvo, potom zdruzenie, alebo pozemkove spolocenstvo..... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
najlepšie je počkať kým susedia cestu a siete postavia, a potom sa len pripojiť, pokiaľ cesta patrí obci, nikto vám nemôže zakázať ju užívať alebo pýtať na ňu príspevok :)
Odpovedať
@zuzkarybka ten kto do tych sieti investuje si to osetri,aby sa zadara ini nepripojili. Takych vychcalkov mam dookola kopu, bohuzial labu olizali. @finis nam to robila nejaka pravnicka, ja to nemam, je to u predsedu vsetko zlozene.
Odpovedať
@atlaska dakujem ti sa ochotu. ja mam dilemu co sa tyka typu zmluvy tak patram po informaciach tam kde to uz funguje. @zuzkarybka pekne pekne...... :-p
Odpovedať
@finis Treba registrované občianske združenie s IČO-m zmluvu ti teraz neviem poslať lebo tiež budeme prerábať :-D Mali sme doteraz len neregistrovanú zmluvu o združení. Kedže sme ste riešili už dávno takto bolo OK len teraz sa ozvali vodárne :-S :-S :-S a špekulujú, takže budeme musieť prerábať. @zuzkarybka Takýchto mám najradšej, nazvala by som to slovenský národný šport, snažiť sa vyčúrať s kým sa dá. Toto skúšali už aj naši susedia :-D Ked sme im ponukli spolupodielanie (bez roboty len prispieť) tak to teda nie, ale potom začali ponukať na predaj svoje pozemky cez realitky akože aj s cestou (našou) a aj so sieťami " pri pozemku". Našťastie to nie až také ťažké ošetriť. Stačí si nechať vo vlastníctve pozemok pod cestou :-D a už sa nepripoja, lebo cez cudzí pozemok kopať nemôžeš.
Odpovedať
@martuska75 dakujem moc :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martuska75 ahoj, z toho mi vyplýva, že obci ste odovzdali do spravy cestu, is zas vodarnam- prevádzkovateľovi, ale pozemky ste si nechali vo vlastníctve. Stačí to na to aby sa nikto nemohol na siete pripojiť? Či je potrebná este niejaka zmluva s obcou? @atlaska ako ste to ošetrili? Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?