Studnova pripojka

Zdravim, mame spravenu hrubu stavbu. Pocas betonaze sme pod zaklad ulozili hadicu DN32 na statnu vodu. Boli sme hlupi a osadili sme len 1 ks. Vybavili sme vsak aj povolenie na studnu a chceli by sme studnovou vodou minimalne splachovat toalety, zbytok domu na statnu vodu. Je mozne realizovat pripojku vody zo studne ? Ako to spravit ked nie je hadica pod zakladom? Vdaka
Odpovedať
Ahoj,studnovu vodu mozes bez problemov pouzivat aj doma akurat to musis tak konstruktne zabezpecit aby verejna voda nebola v kontakte so studnovou a nemohlo dojst k prenosu pripadnych necistot/bakterii zo studne do verejneho vodovodu. Hadicu mozes tahat aj popri zaklade a potom dat cez mur v mieste kde potrebujes.
Odpovedať
A netreba sa bat zamrznutia? Ako chranit hadicu zo studne pred zamrznutim?. Pri prechode spod zeme do domu bude "nechranena" aj ked bude pod polysytrenom. Preto sa predsa umiestnuje hadica do nezamrznej hlbky.
Odpovedať
Obalis ju nejakou izolaciou.ja som mal daco podobne na chalupe urobene kde nebola predtym voda.musim ale povedat ze to ne je velmi pekne na vzhlad tak ti mozno dakto poradi daco lepsie.Ked som staval dom daval som si do zakladov 4 kusy kanalizacnych rur a vedla domu urobil pripojkovu sachtu.zivot ma naucil >)
Odpovedať
@aaabbbcccddd0 na zimu to vypinajte, zase tolko to neusetri ak vobec.... inak napr. BVS nepovoluje napojenie z dovodu, ze su schopni kanalizaciou odviest iba svoju vodu a navyse by vam nevedeli uctovat stocne za takuto vodu, cize legalne to do domu zapojit je sci-fi. nelegalne to ma samozrejme kazdy druhy.
Odpovedať
Profilova fotka
@slabak izolacia vodu nezohrieva, cize zabezpecis jedine to, ze zamrzne pozdejsie. Aby nezmarzla musela by sa pravidelne odoberat (lebo tym prichadza na to miesta teplejsia voda). Ak odides na tyzden lyzovat, ziadna izolacia nezabrani zamrznutiu (ak bude vom mrznut samozrejme :) )
Odpovedať
Stocne platit nebudeme. Nieje tam kanalizacia. Predpoklad je pouzit to mozno aj v kupelniach na TUV. Potom by to usetrilo viac? Studna bude urcite, aby sa dalo niecim polievat. Este je taka moznost ze obalit tu trubku samoregulacnym odporovym drotom, ktory zohrieva ked je pod tri stupne. Na to alobal a penu a do inej trubky (100mm kanalizacna) a schovat to do fasady (16cm sokel). To by mohlo stacit? Popri dome to zviest do 80 cm a tam uz do studne.
Odpovedať
@majkoj,to je moj pripad na chalupe,dal som si este ventil do zeme (1.5m) kt ked tam nie som zatvaram.
Odpovedať
Profilova fotka
@aaabbbcccddd0 vyhrievaci kabel je riesenie, ale tak ti poviem, ked si spocitas naklady na realizaciu, pripadne rizika a naklady na to vyhrievanie prides k tomu ze sa to neoplati. Na toalety urcite nie a pri TUV by si musel mat spojenu studnu s verejnym vodovodom a to je zakazane.
Odpovedať
@aaabbbcccddd0 akoze do kupelne na studenu vodu? my sme to tak mali ale kedze manzelka bola tehotna a rozbor vody sme nemali, radsej som neriskoval a vypol vodu do domu uplne. kvalitny rozbor vody totizto nie je lacna zalezitost, cize ked som sa na to pozrel z pohladu "navratnosti tejto investicie", volba bola jasna. navyse voda isla aj do kotla, podlahovky atd. vsetko okrem kuchyne a ak obsahuje napr. moc zeleza ci coho, nemusi to robit dobrotu. na zimu sme vypinali, lebo aj nejaku spotrebu "statnej" vody musis mat, inak im to zacne byt podozrive. podla mna to za tie peniaze aj tak nestoji a hadicu niekde zboku do domu by som si teda nedal urcite (a to nehovorim o manzelke :D ta by ma zabila pohladom pri takom napade). keby som robil znovu, nechal by som naozaj iba do WC a to iba v pripade nulovych nakladov, tz. vsetko pripravene, ziadne prerabky a samozrejme s moznostou prepnut na statnu (co ak vypadne elektrika??) ;-)
Odpovedať
@majkoj "pri TUV by si musel mat spojenu studnu s verejnym vodovodom" nemusel - da sa to tak spravit, ale mas pravdu je to hlupost.
Odpovedať
Profilova fotka
@rivasvk musel :) to ze mas niekde nejaky spatny ventil vodarne nezaujima.
Odpovedať
@majkoj no vlastne pravdu mas :-) da sa to spravit tak, ze pri spravnom nastaveni sa ta voda naozaj "nezmiesa", ale to ich asi fakt nezaujima :D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Cize bez rozboru vody to nema az taky zmysel, ked sa to prerata len na WC. Hmmm. Otazka znie ci jednorazovy rozbor ma zmysel.
Odpovedať
Profilova fotka
@aaabbbcccddd0 myslim, ze vodar to nejak vyriesi.. aj nam vyriesil. Mame dom napojeny na studnu aj na statnu vodu.. vieme si regulovat, ktoru prave chceme pouzivat. Okrem TUV, ta je vzdy len statna. hadicu sme dotiahli cez chranicku, co sme nechali v platni.
Odpovedať
Da sa ocakavat ze v dostatocnej hlbke bude pitna voda ? Dostatocna hlbka sa rozumie velky interval od 20 do 120 metrov. Samozrejme je to teoreticka otazka, ci sa v kazdej lokalite da najst pitna voda.
Odpovedať
Profilova fotka
@katka8855 nevyriesi, to sa bez porusenia zakona vyriesit neda. Keby prislo na kontrolu, je z toho skareda pokuta. @aaabbbcccddd0 to zavisi od polnohospodarov na okoli a hlavne od tesnosti zump susedov :)
Odpovedať
@aaabbbcccddd0 zacinam nadobudat dojem, ze si z nas utahujes ;-) vrtat viac ako 15 metrov len koli tomu aby som mal pitnu vodu sa teda neoplati ani nahodou. ak mate verejny vodovod, tak nechapem naco by vam to bolo.
Odpovedať
nechápem tú averziu voči vode zo studne, snáď si nemyslíte, že vodárne vodu vyrábajú v laboratóriu. :-p potom tá distribúcia rôznym typom rúr až k Vám, k miestu odberu.... :-p
Odpovedať
@foox to nie je averzia. v okoli je vela poli, myslis ze kam idu tie hnojiva? navyse je to aj sedliacky rozum, ci sa nieco oplati alebo nie. kvalitna pitna voda (ktoru mas z vodarni) nie je z hlbky 3 - 20 metrov ako ma vacsina vykopane studne. samozrejme velmi zalezi od lokality, ale tak kazdy musi zvazit pre a proti...
Odpovedať
@aaabbbcccddd0 Zisti si to či je pitná voda/či niekto kopal-vŕtal studňu/ niekde aj v okruhu 100-150m...Potom ak uznáš za vhodné choď do toho...Ja som na záhrade chcel pôvodne naraziť rúry ale...narážali jednu za druhou a nič...už som si myslel že už budú s rúrou niekde v Austrálií... Tak som dal kopať studńu a zistilo sa že v hĺbke asi 4m sú skaly ako v Tatrách..Trubka sa ohýňala, ale nešla do zeme..Našťastie som bral príklad že keď môj sused má v hĺbke 7m tak musím mať aj ja. Tak aj sa stalo na moju radosť voda v hĺbke 6m :-) :-)
Odpovedať
@foox to vazne porovnavas 10 metrovu studnu na zahrade so zdrojmi, z ktorych cerpaju vodarne?
Odpovedať
Profilova fotka
@foox nechapem ako taketo nieco mozes porovnavat?:)))
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?