Studňa verzus vodovod

Ahojte, chcem sa spýtať, či je lacnejšie napojiť sa na obecný vodovod a platiť im za vodu, alebo si kúpiť čerpadlo a využívať vodu z vlastnej studne? Aké sú náklady na prevádzku čerpadla? Čo vychádza lacnejšie? Ďakujem.
Odpovedať
1
2
5
vo vodovode mas vodu ok a zo studne nevies lebo voda z vodovodu aj stocne asi cerpadlo- obycajne ma cca 300w a za hodinu cerpania cca 5 m 3 takze el skoro nic
Odpovedať
my sa chceme pripojiť na vlastnú studnu dali sme si ju skontrolovať do vodární, máme ju v pohode,ale dáme si na nu aj filter aby bola bezpečná vždy pre kuchynu, pre nás je to lacnejšie ako ísť cestou mestskej vody a verím tomu že aj v budúcnosti by to malo byť výhodnejšie, pokiaľ je studňa ok, to sa však nikdy nevie čo bude v budúcnosti, ale to sa bude riešiť potom, dosť má deň svojich starostí:-)
Odpovedať
@marionmarion bola by skoda nevyuzit studnu. Dajte spravit rozbor a uvidite, ci je v pohode. A ak aj nebude pitna, tak my napr. mame napojene WC a pracku na studnovu vodu, lebo kvalita nasej dost kolise, takze na pitie by som to neriskovala.. Ale ako uzitkova je OK a uspora u nas skoro polovica spotreby! Rozvody vody mame urobene tak, ze WC aj pracka sa daju pripojit aj na vodovod, takze ak by bol problem, tak to vieme prepojit..
Odpovedať
Profilova fotka
@marionmarion pokial ja viem, tak je povinnost sa napojit na mestsky, obecny vodovod ak je zavedeny. Ak sa zavadza dodatocne, tak isto. Plati sa vodne a stocne... Vacsinou ak sa robi vodovod dodatocne tak sa robi aj kanalizacia v tom pripade je cloveku zbytocna aj zumpa. Ako u nas... mame studnu uz 3rok na pozemku a mala by sa robit v dedine kanalizacia kt. doteraz nebola... tak isto aj vodovod cize budeme musiet sa napojit na ich vodu. Je to v zakone. cize rozmyslat ci sa napojim alebo nenapojim je tu podla mna bezpredmetne a co je lacnejsie...? studna nas stala 750eur, cerpadlo dalsich 500e ale je to jednorazova investicia, teda ak pocitam este rozbor vody 120e.. vodne stocne , kazda dedina inak.. napriklad vedlajsia dedina to ma 18eur mesacne cca.. v dalsej je to od kubikov, takze je to rozne...
Odpovedať
@andyfoto ukaz mi ten zakon, som naozaj zvedava, kde si to cital, lebo mi to pride uplny nezmysel. Preco by bol clovek ktory ma studnu s pitnou vodou povinny sa napojit na verejny vodovod??
Odpovedať
@akvi suhlasim, urcite by som nevyuzivala obecnu vodu, pokial nemusim...ale nemala som vobec predstavu kolko to asi mesacne je...
Odpovedať
Profilova fotka
@marionmarion ked mi to povedali na stavebnom urade.. asi vedia lepsie.. aj mi povedali paragraf zo zakonnika... skus googlit alebo si zajdi na stavebny urad
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
@trend270 ani nie :)
Odpovedať
@andyfoto mam dojem, ze je povinnost napojit sa len na kanalizaciu, aj to len novostavby.. Ved to je tvoja vec, odkial mas vodu, ci nie? S kanalizaciou je to zase ine, lebo ak sa nechces napojit na obecnu, tak ti jednoducho nepovolia stavbu. Ale ozaj nikto ti nemoze rozkazovat, odkial bude voda. @marionmarion ak by mal andyfoto pravdu a bola by to povinnost, tak zase nikto ti nemoze kecat do toho, ci minies za rok 0 kubikov, alebo 100.. ;-)
Odpovedať
@andyfoto Pýtala som sa preto, lebo vyjadrenia stavebného úradu v Hviezdoslavove a v Kvetku treba brať s rezervou a naozaj si to overiť. Ja sa napájam na sieť, ktorá bude spravovaná firmou (bude zodpovedať za kontrolu kvality vody) a obcou a pani na stavebnom mi nariadila urobiť rozbor vody, lebo vraj v tejto oblasti sú náleziská zemného plynu a ropy a vraj to má odkomunikované so starostom. Je to hovadina ako vyšitá a je to účelové. Obyvatelia Hviezdoslavova a Kvetka pochopia... Je len otázkou času, kedy niekto klepne dotyčnej osobe po prstoch (podobnú absurdnú tortúru som absolvovala pri stavebnom povolení). Žiaľ nemám to zaznamenané, ani svedka. Zatelefonovala mi to aj s otázkou, ako veľmi mi kolaudácia ponáhľa ...
Odpovedať
Podotýkam, nariadila urobiť nie klasický rozbor, ale rozšírený aj o ťažké kovy. V spoločnosti, ktorá robí rozbory ma vysmiali, vraj ak by tu bola ropa a zemný plyn, tak by bolo treba urobiť analýzu na ropné látky...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Rozhodne sa napojte na verejny vodovod, s tym ze pre potreby WC, sprchy by som napojil uzitkovu vodu zo studne. Neviem ako hlboko mate vodu ake je podlozie ale okolie Nitry stoji vrtana studna do 200 max. 300 Eur.
Odpovedať
@andyfoto určite nie je žiadna povinnosť zo zákona sa napojiť na obecný vodovod. Čo je koho po tom či mám v dome vodu, alebo nie a či ju vôbec pijem, čo ak sa kúpem v šampanskom :-) A ešte by som bol strašne zvedavý, keby som sa aj musel napojiť na obecný vodovod ako by mi vyrátali stočné, nakoľko sa odvíja od vodného. Čiže príklad, vodu budem ťahať len zo studne, čiže z obecného vodovodu 0 kubíkov, tak koľko zaplatím stočné 0,-€, alebo.... Kanalizácia je už iná vec, keď ju vybudujú dodatočne v obci tak sa na ňu musíš pripojiť bez ohľadu na to, či máš žumpu alebo čističku. No však dobre tak sa na ňu pripojím a máš ju zdarma, lebo vodu čerpáš zo studne, kde ti asi ťažko vodári nainštalujú "studňomer" "vodomer" :-) aby mohli zistiť koľko si pustil objemu do kanalizácie. Iba ak budeš platiť paušálne rovnakú sumu na počet osôb v domácnosti, tak ako to bolo v minulosti, čo ale podľa mňa bude nespravodlivé.
Odpovedať
@andyfoto ten paragraf, prosim :) nemysli si ze uradnik na stavebnom urade ti poskytne iba a iba cisto pravdive informacie, neraz som sa stretla s tym ze jeden hovori to, druhy ono a tretie je pravda, takze si to mozno skus preverit ty sam, predtym ako to zoberis ako fakt. U nas sa nejedna o novostavbu, ani prestavbu, je to stary dom, ktory na verejny vodovod nebol napojeny nikdy, hoci v obci je voda zavedena uz roky. Predpokladam, ze kedy majtelia porusovali zakon, boli by na to velmi rychloa s radostou upozorneni...kanalizacia je ina vec, tam by som tu povinnost chapala, aby sa predislo znecistovaniu pody..
Odpovedať
@oscipovsky preco sa mame rozhodne napojit na vodovod...nejaky dovod by si sem nenapisal??? Lebo len preto, ze si to povedal, to pre mne nebude dostatocny dovod ;-)
Odpovedať
@marionmarion No neviem ale mate v studni pitnu vodu? Ak si nechate spravit rozbory vody na 95% tam mozte ocakavat vysoku uroven dusicnanov a je taktiez mozny vyskyt fekalnych bakterii (netesne zumpy pripadne kanalizacne pripojky). Vlastna upravovna vody ktora Vam zabezpeci vodu zo studne na uroven pitnej nie je lacna zalezitost + je potrebne mat v tejto oblasti aj trocha prehlad (najma z chemie). Studnu v kazdom pripade by som zriadil ale pre potreby uzitkovej vody, sprcha, WC, zahrada, ale na pitie a vareni vodu z vodovodu.
Odpovedať
Profilova fotka
studna sa podla mna neoplatí, napojenie na obecnú vodu je lacnjsie a istejsie a ak je v obci kanalizácia, aj v prípade, ze máte studnu musí sa za odkanalizovanie vody platit 100 l na osobu/ den a zumpa sa uz vobec neoplatí, je to drahsie ako kanalizácia @marionmarion
Odpovedať
@oscipovsky nechapem, preco automaticky predpokladas ze v studni nie je pitna voda. Keby som nemala v studni pitnu vodu, asi tu neriesim ci sa napojit na vodovod alebo nie...a pokial chapem, ziadny iny rozumny dovod mi dat nevies..?
Odpovedať
Profilova fotka
@marionmarion samozrejme lacnejsia je voda zo studne...my sme to vyriesili nasledovne: kupelnu mame napojenu na studnu a v kuchyni mam 2 baterie(jednu na varenie a pitie- mestsku vodu a na umyvanie riadu mam druhu) voda ma nestoji skoro nic :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jarun nic neplatime za studnu...rodicia si urobili studnu pred 15 rokomi a tiez nic neplatia :-) studna ma vysla cca 1000€ a voda ma nestoji skoro nic...na cinziaku som ine palky platila za vodu..teraz par eur co minieme na varenie.
Odpovedať
@jarun skade mas to info o 100 litroch na osobu na den? vies mi dat nejaky link? Ved to je neskutocne mnozstvo na osobu...
Odpovedať
@petronellynka a ako to mate s kanalizaciou? Na tu ste napojeni? a kolko za nu platite?
Odpovedať
Jednu vec je nutné ešte povedať, sprcha ako taká prevažne spotrebuváva teplú vodu a nie studenu. Ako potom chcete oddeliť teplú vodu na umývanie riadu a na sprchovanie ak máte 1 kotol? Myslím, že iba WC zo studne je dobrý nápad, iné by som neriešil.
Odpovedať
Profilova fotka
@marionmarion to platís iba, ak más pripojenú kanalizáciu, povedia ti to na obecnom úrade, ak kanalizáciu nemáte, tak za vodu neplatís nic, iba elektrika za pumpu a odvoz zumpy, co tiez nie je práve lacná zálezitost
Odpovedať
@jarun ale ja som sa pytala na to, kde je stanovene to mnozstvo 100 l na osobu na den? Stanovuje to obec? Vodarne? Kto?
Odpovedať
@mathew08 nerozumiem tvoje otazke. a nemyslim si ze je to relevantna odpoved na moju, sorry...
Odpovedať
najlepšie riešenie je mať oboje. My máme aj obecný vodovod s kanalizáciou aj studňu. Nemám žiadne náklady na úpravu vody na pitnú, nakoľko ju používam z verejného vodovodu. Ostatné veci sú napojené na studňu. Minimálne faktúry za vodu. My sme už vrt mali pred 90 rokmi, takže sprevádzkovanie ma stálo 120€ (čerpadlo rúry), návratnosť do 1 roka.
Odpovedať
Profilova fotka
@marionmarion oni ti to povedia, je to niekde v nejakom nariadení, fakt tak presne si nespomínam, kedze mi studnu nepouzívame, u nás v obci to stiahli na 80 litrov na osobu, no i tak je to dost, máme odsledované, ze skutocne tolko sa na osobu/den spotrebuje, záchod, umývanie, prácka, riady... Tá studna sa neoplatí, lebo tá voda nie je na 100 percent, je tam vela dusicnanov, co je aj pochopitelné, ze voda v hlbke 4 m je viac znecistená ako voda z obecného vrtu v hlbe 40 m, a koniec koncov aj elektrina na to cerpadlo nieco stojí a víde to draho, je to hlucné a tá voda nie je dobrá. To sú nevýhody studne. Ak más obecnú vodu, tak más kvalitnú vodu, ziadne hlucné cerpadlo a platís iba to co más na vodomere.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozinom lenze toto je prísne zakázené a mi nehovor, ze o tom akoze nevies
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?