Studňa verzus verejný vodovod

Váš názor... Mám možnosť (ako asi každý) si vybrat. Kto to už riešil skuste mi poradit čo by ma vyšlo lacnejšie aj z pohladu prvotnej investicie aj z pohladu dlhodobej :) vsetky pre a proti poprosim :)
Odpovedať
Ahoj. Podla mna, ak je na pozemku pripojka verejneho vodovodu, tak vodu do kuchyne a kupelni by som riesil z verejneho vodovod, ale ak jemoznost, dal by som si aj navrtat studnu a vodu odtial by som vyuzival na zavlahu, pripadne aj na splachovanie wc.
Odpovedať
@mirkif to je sice logicke riešenie,ale ja som sa pytala skôr na tu finančnu nakladnost jedneho i druheho... my mame vodovod na ulici ale k domu nam z ulice vedie asi 40m dlha pristupova cesta pre auto a tolko by som musela tu vodu potiahnut...
Odpovedať
@twistybaby Aaaaha, tak uz chapem, myslel som, ze mate vodu uz na pozemku. To dotiahnutie vody neviem kolko by stalo, ale potom este treba pocitat vodomernu sachtu, aj ked ta by asi musela byt aj ked je studna, stoji cca 300 eur. Vrtana studna stoji okolo 70 eur/m, ale tam velmi zalezi na podlozi, ako hlboko by sa muselo vrtat. Alternativa je aj kopana studna, ale tam su ceny aj 200 eur/m a to uz je riadna palka. Asi som velmi nepomohol, snad bude vediet poradit niekto lepsie ;-)
Odpovedať
@mirkif @twistybaby mirkif ma pravdu, je to najlepsie riesenie z dlhodobeho hladiska. Nemozes si vybrat iba jednu moznost. Ak sa pripojis na studnu, potrebujes cisticku vody. Kto Ti zarucuje do buducnosti, ze voda bude zo studne v poriadku. Ak das iba vodovod, nedoplatis sa pri zavlazovani zahrady - a je to i mrhanie pitnej drahej vody z pohladu zemegule. My sme to vyriesili takto: pripojili sme sa na verejny vodovod. A hned spravili dvojite rozvody v dome. Neskor vyvrtame studnu a pripojime wc, zavlahu, pracku na studnu.
Odpovedať
@mirkif a rozdiel medzi vrtanou a kopanou studnou vo funkčnosti je aký? my staviame vedla nasho rodičovskeho domu kde sme mali studnu,a tam sa zacinala hladina 4,5m od povrchu a myslim ze studna je hlboka 8m... len sme museli riesit furt nejke filtre kôli piesku co nam isiel do tlakovej nadrze a nicil cerpadlo...a ani sme ju preistotu nepili lebo bakterialny rozbor sme nedali robit tak sme kupovali stolove vody furt a tomu sa chcem zas vyhnut
Odpovedať
no a vie mi niekto povedat ako je to cenovo s tym vodovodom? s pripojkou a dalej az k domu kedze to mame 40m...?
Odpovedať
@twistybaby No vo funkcnosti ani nie, kopana studna ma vacsiu vydatnost, v niektorych oblastiach v pohode staci aj vtrana, v niektorych nie. Na kvalitu vody to podla mna nema velky vplyv. Filtre treba na obe. Mozno by stalo za zvazenie aj precistenie, alebo prehlbenie tej rodicovskej studne a napojenie sa na nu, bolo by to lacnejsie podla mna.
Odpovedať
Len na doplnenie, pri rozhodovani je potrebne mysliet aj na to, ze takmer 90% studni na Slovensku nevyhovuje normam a teda nie je vhodna na pitie. Nie vsetko sa da vyriesit Savom.
Odpovedať
Mam kopanu studnu, ale voda z nej bude len na toalety a zavlahu. Vodovod maju tahat na ulici tohto roku, takze sa pripojim primo na neho. Nemusim kontrolovat kvalitu vody a riesit extremne sucha.
Odpovedať
@mirkif no to nejde lebo rodičovský dom sa predáva hned ako dostaviame ten svoj... a myslim ze kedze tu mame rieku pred domom asi o vodu nudza nebude... dufam... a asi by som to riesila tak ako pisla @dionyzka len na práčku,wc a záhradu... @mint_blossom ano je mi jasne ze na pitie to nemusi byt vhodne.... ale celá dedina ma studnovu vodu a vsetci ju piju a tvrdia ze je najzdravsia a najlepsia z celeho žitneho ostrova tak neviem,neviem kolko z nich si robilo rozbor vody ale aj nasa nedina je chranene uzemie co sa týka spodných vôd... tu sa v zime ani posypová sol nemôže kôli tomu rozhadzovat... @mr79 ano asi nad ty zacnem aj ja uvazovat takto... len by som uz chcela konecne pocut od niekoho nejaku tu sumu za meter potrubia na vodu aj s robotou...
Odpovedať
@twistybaby : trubka (hadica) na privod vody nie je nic drahe priemer 25 stoji cca 50centov priemer 32 cca 80 - 90 centov. Primer 40 okolo 1,3 Eur. Myslim ze do domu staci tych 32 mm, ked nie dokonca 25, ale to Ti povie vodar. Takze na tych 40 metrov to nie je nic hrozne - cca 40 Eur, za trubku, potom vykop, piesok, zapojenie, sachta.
Odpovedať
@twistybaby aj my mame moznost . a volime aj aj .. tj. pripojku urobime na verejny vodovod, ta bude do kuchine, ale aj k pracke. so sprchou neviem ak to bude.. podla rozboru vody / inak v okoli je velmi kvalitna voda, ved sme v ochrannom vodnom pasme / do spotrebicov sa nedoporucuje napustat studnicnu vodu. no do garaze, na zavlahy a do wc by som ju urcite dala. a co sa tyka ceny.. za studnu mame teraz ponuku 500 eur 10 metrova studna aj s dopravou a materialom a pracou , ide o vrtanu studnu ... pripojky tiez budeme tahat presne 40 m. no neviem presne o aku sumu sa bude jednat. k studni potrebujes aj cerpadlo co je dalsich 200 e aspon + nejake tie filtre .. vykop + trubka, + folia a makadam / teda tak myslim, ze sa to dava do vykopu , my to budeme mat v jednom, spolu s elektrikou. cca 150 eur + sachta cca 250-300 eur .. cize spolu cca 450 eur .. studna 10 m - . 500 eur + darling cca 300 eur . tak to aspon pocitame my
Odpovedať
Článok sa načítava...
Podla mna sa teba pozriet na vec aj z dlhodobeho hladiska, nielen prvotne naklady. Mozno je v prvom momente dovedenie mestskeho vodovodu drahsie, ale z dlhodobeho urcite lacnejsie. Musis urobit studnu, vrtanu, kupit cerpadlo, obcas sa pokazi, ak mas stastie, voda je nezavadna, ak nie, musis dokupit rozne filtre, infralampy a podobne. Aj rozbor nieco stoji. O studnu sa traba aj starat, obcas ju dat precistit, dezinfikovat, urobit opakovany rozbor atd. Vodu sice ziskas zadarmo, ale tie naklady okolo su vysoke a ak to po case prepocitas, je uzasne mat vodovod. Ak mas tu moznost, volte urcite tuto moznost. Mozno prvy rok-dva budete polievat mestskou vodou, co sa tu bude zdat trosku drahe, potom mozes urobit studnu an polievanie. Ale ani to nie je potrebne, ak nemas pozemok 2000 m2. Voda zas tolko nestoji a da sa urobit zvlast vodomer na polievanie a potom neplatis za tuto vodu stocne. Ked si zratas starosti so studnou, da sa polievat aj mestskou vodou. Naklady na studnu sa vratia mozno za 20 rokov. Ja som si pri stavbe volila "lacnejsiu" aleternativu studnu a teraz to lutujem. Radsej rozkopat 40 metrov cesty a mas pokoj... :-)
Odpovedať
@compra uplne suhlasim ja ked som to tak prepocital tak studna vyjde okolo 2 az 3 tis. EUR a za to mozes mat vody na 20 rokov. Mat vodovod je super a na druhej strane studna je dobre na zalievanie. Skor sa mi vidi ekonomickejsie chytat dazdovu vodu a tou zalievat (50 EUR -1000 litrova nadrz). Ked sa to tak vezme ak ma clovek stastie tak ti na studnu treba filtre, cerpadlo, elektrinu. Skvely system je lacny a jednoduchy. Ja budem volit vodovod a nadrz na dazdovu vodu (a urobim sa pripravne rury ako spominal mr79 na studnu). Inac minule ma zaujala jedna vec od siemensu ze cisticka vody - nemalo to motor, nemalo to chemiu, obsahovalo to len nejaky piesok a udajne to dakaze vycistit vody a zbavit bakterii- brutalny vynalez.
Odpovedať
@twistybaby skus napisat do vodarni a poziadaj o pripojku ze co ti napisu ;-) - na vlastne naklady to by som nerobil,mozno najdes bager zadarmo,aj material, aj zasypes pekne das do povodneho stavu, budes mat uz dom napojeny ale nebudes mat druhy koniec hadice napojeny na Ver.vodo. a tam ti treba povolenie od vodarni, mozno ti treba spravit podvrtavku cesty a to nieje lacna sranda,treba vyjadrenie ci tam niekto nema siete aby sa nestalo ze stiknes komunikacny kabel do Moskvy a o 5minut mas kuklacov na dvore...chod do vodarni. - vodomerna sachta € vodomerna zostava € montaz a pripojenie € to by si platila ty zvysok vodarne ak sa usmejes =-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
pripojka versus studna je VZDY individualna zalezitost, zalezi od vhodnosti geol. prostredia, jeho zranitelnosti, moznosti znecistenia, od celorocnej vydatnosti studne...je toho viac. Kazdopadne tvrdim, ze k rodinnemu domu atri aj studna.
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko Studna za 2-3 tisic eur? To je dako vela, nie? Na aku hlbku si to pocital?
Odpovedať
Profilova fotka
@mom3 vela? na luniku IX v kosiciach stala 3 a pol tisic. http://kosice.korzar.sme.sk/c/6569314...
Odpovedať
Profilova fotka
moja stala 450 eur
Odpovedať
Profilova fotka
my sme za nasu platili 1000 eur.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@mom3 dobry vecer, mozem sa opytat ako hlboko ste kopali studnu?
Odpovedať
Profilova fotka
@moon126 14m. Voda bola v hlbke 5m.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
mi sme dali teraz vrtat 34 m a platili sme 1850 eur a 200 eur cerpadlo
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Ak potrebujete studňu, môžem len odporučiť partiu z okolí NR, BENE-VRT. číslo v správe
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?