Studňa na pitnú vodu urobená bez štrkového obsypu

Profilova fotka
Dá sa zachrániť studňa robená bez štrkového obsypu? Určená bola na pitnú vodu pre rod.dom 4 osoby, ale pred 14 rokmi sa tak "bežne" robilo......... Štrkový obsyp NIE JE - len kanalizačná rúra priemer 160 osadená priamo v hline........ Na ďalšej fotke je ako sa obsyp krásne spojí s okolitou hlinou, ílovou vrstvou a oddelí ich od steny potrubia - tak to má byť správne. Voda je samozrejme nie úplne čistá, na dne 2 l PET fľaše CocaColy vidno usadenú 1 mm vrstvu hliny......... Nebránim sa studňu prevŕtať ODZNOVA. Dostal som radu od inžiniera čo projektuje studne, vrty s celoživonými skúsenosťami, že rušiť studňu NEMUSÍM, ale treba ju intenzívne čerpať 1 mesiac, možno až 2 mesiace a nie vibračným ("ruským" RUCHE 1NG) ponorným čerpadlom......... Dá sa taká studňa ešte zachrániť? Napadla ma ešte možnosť dať k ponornému čerpadlu regulátor otáčok aby v čase MALEJ spotreby išlo čerpadlo príklad iba na 5% výkonu a nestrhávalo častice hliny z okolia........ A k tomu dostatočne dimenzovaný "filter na hlinu" a ten meniť/čistiť veľmi často...... Nová studňa = cena 4.000 € : vrt priemer 230mm + štrkový obsyp + potrubie 5 mm hrubé "modré" priemer 160mm + hĺbka 50m + odizolovaných horných 20m od horných vrstiev spodných vôd + voľný termín až v MÁJI 2018. A v okolí Pov.Bystrice len "samí šmejdi" s vrtacími súpravami čo neutiahnu taký priemer a hádanie s nimi na čo je štrkový obsyp alebo väčší priemer potrubia........ Studňa je hlboká 12 metrov, pri vŕtaní v čase sucha bola voda v hĺbke 7 m a potom trvalo vystúpala do hĺbky 4 m kde je trvale. Možno sa dá zachrániť umiestnením čerpadla do menšej hĺbky, aby "voda mala čas" na usadenie usadenie jemnej hliny vo vode a k tomu výkon čerpadla, že nepôjde na 100% výkonu 1 minútu ale pôjde obrazne 10 minút na 10% výkonu...... Studňu sa chystám obkopať a odizolovať bentonitom od povrchovej/dažďovej vody. Len otázka je či ju radšej nerobiť odznova a "správne". Miesto na dalšiu studňu naviac nie je, takže prevŕtať odznova........... A ešte niekde sa odporúča práveže použiť vibračné čerpadlo aby sa v okolí vytvorila kaverna a uvolnili sa vibráciami - odplavili jemné čiastočky v perforácie potrubia....
Odpovedať
Profilova fotka
@vlado_pb studňa bola urobená dobre, aj dnes sa robia rovnako, kaverna sa vytvorí až čerpaním, obrázky sú do článkov časopisov, nie pre praktický život, väčšinou ich píšu ľudia, čo studne videli len u starej mamy. "A ešte niekde sa odporúča práveže použiť vibračné čerpadlo aby sa v okolí vytvorila kaverna a uvolnili sa vibráciami - odplavili jemné čiastočky v perforácie potrubia..." alebo silné čerpadlo, ktoré má vyšší výkon ako je prítok studne.. Pozrite sa na to logicky: ako by ste dostali štrk okolo trubky v hkľbke 10 m? len obsypaním trubky vo vrte 300-400 mm, to už môžete robiť kopanú studňu.
Odpovedať
@jan45 mne teda studiari obsyp okolo rury robili, asi nastastie namiesto bulvaru radsej citali tie casopisy, ktore spominate.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan do hľbky 12 m? A sú aj fotky z tej hľbky? Obsyp sa robí keď je nesúdržná zemina a zemina padá do vrtu, pri kompaktných sa priemer vrtu rovná paženiu
Odpovedať
Profilova fotka
Teraz som sa pýtal v tej firme a štrkový obsyp aby bol rovnomerne dookola tak používajú na to plastové vystreďovače asi pripevnené na "tej modrej rúre" a potom sa RUČNE nasype do medzipriestoru do hĺbky 30-50 m obsypový štrk. Romantická predstava ako na obrázku asi nebude tam dole REÁLNA................ Vrt 220mm mínus rúra 160mm = LEN 30mm škára okolo a cez ňu sypete štrk do až 50 metrovej hĺbky!!! Možno pomôže sem-tam potriasť "modrou rúrou" aby sa čosi zosunulo aj úplne nadol......... Či ako? Je tá fotka s ideálnym obsypom reálne možná a netreba sa trápiť že sa dole moc obsypu asi nie je........ Aká je skutočná pravda?
Odpovedať
@vlado_pb u mna ten obsyp okolo vyzera byt na viac ako 30mm po stranach, rura je 200mm siroka: http://www.modrastrecha.sk/blog/gasht... ...ale ako to vyzera v hlbke 12m naozaj nieviem - ani som nebol pri tom ked to vrtali.
Odpovedať
@vlado_pb ale mas pravdu, na webe pisu, ze na 200mm ruru vrtaju 270mm vrt.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Ja by som radsej vrtal novy vrt •strkovy obsyp je tam hlavne ako filtracny material •do vrtu na pitnu vodu sa musia davat vrtne paznice s atestom,z odpadovych sa po niekolkych rokov uvolnuju mikro castice plastu a inich skodlivich la5ok Pokial by bol vrt pouzivani len polievanie alebo napustanie bazena tak by mohol tak ostat
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravím, neviem či ste tu studňu zachránil, alebo vrtal novú, no vo vašej studni je oranžová kanalizačná rúra, ktorá nevyhovuje pre studniarske práce, kôli hrúbke steny a plast uvoľňuje stabilizátory do prostredia, tak že by som vám odporučil novú studňu. Tak by ste odstránil aj problém so zákalom vody, kôli zrejme nesprávnemu obsypu .
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?