Spoločný N a PE pre 400V a 220V

Ahojte, v ramci poemzku som pozdlz plotatahal polozil 50m kabla (tahane od rozvadzaca do na miesto buduceho zahradneho domceka) tahane kable v chranicke su CYKY3x4mm a 3x2.5. -vsetko je uz zakopane Moja otazka je , mozem pouzit kabel CYKY 3x4 tak ze kazdym vodicom pojde jedna faza nasledne vodicom jednym z vodicov z CYKY 3x2.5 pojde 220V zvysnymi dvoma pojde N a PE ktore budu zapojene v zahradnom domceku Oznacene to bude tak aby to davalo zmysel Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@mareklm nie, na 3fazovu pripojku potrebujes kabel CYKY 5xZ kde Z je prierez vodica v mm2, ktory vyjde napr. podla SICHR podla selektivity a pozadovaneho prudoveho zatazenia. Co mozes mat v zahradnom domceku je 1x 230V cca 10A a 1x 230V 16A. Nechapem tieto tahania kablov bez rozmyslu a projektu, usetril si 100e za projekt a vyhodis 300e za novy kabel a ako bonus nove kopanie. Alebo sa vykasli na 3faz v zahr.domceku...
Odpovedať
Profilova fotka
@mareklm
Odpovedať
@mareklm Takto.. keby to chceš totálne odfušovať, tak ten 3x4 by som použil pre L1, L2 a L3. A ten CYKY 3x2,5 by som použil na potiahnutie PEN (z pred rozdelenia TNC na TNS) od hlavného rozvádzača - spojil by som 2 žily. V Domčeku by som v rozvádzači spravil znovu bod rozdelenia na PE a N, bod rozdelenia treba uzemniť. Čiže v domčeku by si mal 3 - fáz privedený 3x4. A v rozvádzači to potom rozistiť.. Jednofázové a trojfázové ističe, prúdové chrániče... Nepotrebuješ si ťahať samostatne 3-fázové a 1-fázové napájanie. Fungovalo by to, ale to by bolo dosť odfušované a ogrcané..
Odpovedať
@mareklm nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 toto riesenie nikdy neprejde reviziou.
Odpovedať
@mgx Samozrejme že revíziou by to neprešlo. Ale fungovalo by to a asi by to bolo jedno z najschodnejších riešení, okrem teda nanovo položenia nového poriadneho kábla. Osobne by som šiel do výmeny kábla.
Odpovedať
@mareklm je ešte daľšia možnosť urobiť poriadne zemnenie pri domčeku odpor nižší ako 5 ohmov, prečo si sa nepýtal pred prevedením?
Odpovedať
impedancna slucka je naco,,? to tak bez skusacky a neviem ako na to
Odpovedať
@mgx však to isto ani nieje cielom 🙂)) @mareklm Nerobil by som z toho vedu, pouzit ten 3x4 ako TNC, tzn. L1,L2,L3,PEN. V domceku v rozvadzaci spravis bod rozdelenia > TNS, prudovy chranic, hotovo. Pri 50m by som osobne buchol do zeme zemniacu dosku a PEN spojil aj s nou v HUS v domceku. Tu 3x2,5 by som si nechal v rezerve, mozes nou napajat nieco spolocne s napajanim v dome, napr osvetlenie vonku a pod. Ale na 50m sa ti aj tak uz naindukuje slusny naboj.
Odpovedať
@kejsix Hej ale zabúdaš že tam má len 3x4mm.. chýba jedna žila na PEN.. Keď tam chce trojfáz, musí ten 3x2,5 použiť ako samostatný PEN - spojiť žily.
Odpovedať
@kajo873 Hej, ale už pri pokladke káblov do zeme by som ich ešte niečim obandažoval, aby boli fyzicky spolu. Aspoň tak nahrubo. Musia byť spolu! (a čo ešte farebné značenie žíl? To nás nezaujíma?)
Odpovedať
@kajo873 Nezabudam, zle som cital. V tom pripade zalezi, ake farby ma ten 3x4. Ak je tam ŽZ, ten nesmies preznacit (a nejde o reviziu, ale je fakt prasacina do ŽZ pustiť L...). Vtedy by som použil ten kábel na L1,L2, PEN. V tej 3x2,5 by s preznacil N na L a pustil L3 spolocne cez modry/hnedy. Žz buď nezapojit, alebo PEN. Pokiaľ to normálne predistí, môže premávať.
Odpovedať
@petersd podla toho čo píše tek je to už v zemi, s tým nespraví nič... A farebné značenie? Pri tejto sfušovanej práci je to to najmenej 😄 .. musí riadne označiť žily aby vedel že zeleno žltý bude napr. fáza L3 ..
Odpovedať
@kejsix v texte je 3x4mm2 tak by ma zaujímalo ako 3 vodičmi potiahneš tri fázy a PEN
Odpovedať
@kajo873 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Odpovedať
@mareklm v žiadnom prípade nie...
Odpovedať
Článok sa načítava...
bezdrôtovo - cez wifi by to nešlo? 😎
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?