Spolocna voda

Ahojte,prosim vas mam na vas otazku.Uz som sa to tu asi pytal,ale neviem najst tu temu.Takze moja otazka je,byvame v bytovke ktora ma cca 16bytov a neviem kolko obyvatelov :-D Ale ide oto ze voda sa tu rozratava na kazdeho obyvatela 10€ mesacne,cize ak v byte byvaju traja ludia tak platime za vodu mesacne 30€ mesacne,co nespotrebujem ani keby som chcel,a samozrejme preplatky sa nevracaju.A moja otazka je ci si viem poriesit vlasne hodiny na vodu a platil by som vodu zvlast.Spravca tvrdi ze sa to neda,ale ja si myslim ze sa to da,ked si potiahnem zo sachty vlasnu trubku a v sachte by boli dvoje hodiny,alebo skor uz v mojej pivnici by som mal hodiny kedze sachta je spolocna a ked to budem mat v pivnici tak nikto mi nic nemoze. Chcem sa opytat aj vo vodarniach ale najprv chcem vediet ci nemate niekto takuto skusenost.Dakujem za rady.
Odpovedať
1
2
Do fondu oprav platime este 30€ mesacne a preplatok potom sa vracia formou ze ide do fondu oprav.
Odpovedať
A nemate tam nejaku stupacku z ktorej si napojeny? Ved vacsinou to tak je. Ja som mal v byte meranie vody prave v stupacke.
Odpovedať
@bracho90 1. mali by ste mať bytový vodomer 2. fond údržby a opráv nijako nesúvisí s poplatkami za služby, mesačne platíte zálohové platby za vodu, na konci roka, resp. do konca mája nasledujúceho. roka máte dostať vyúčtovanie podľa skutočnej spotreby, preplatok nesmie ísť do FÚaO, ten je tvorený zvyčajne na základe plochy bytu, resp. nebytového priestoru, ktorý v nehnuteľnosti vlastníte
Odpovedať
@danculd stupacky tu nie su,je jedna sachta v ktorej su hlavne hodiny a konec. A s tej sachty ide jedna rula ktora sa rozvetvuje do kazdeho bytu. Ale ja som hned pri hlavnej rule takze ja by som si hodiny vedel dat v pivnici.
Odpovedať
@sgi320 no nam to ide do fondu oprav ten preplatok,cize ja ked mesacne platim 30e tak 30ex12 je 360e a spotrebujem vodu za mozno 160e tak zvysok ide do fondu oprav. Je to chujovina ale je to tak. Tak preto by som chcel vlasne hodiny a platit to co miniem.
Odpovedať
@bracho90 Vodárne nemajú so spotrebou bytov nič spoločné. Oni majú vodomer v šachte pred domom a iné ich nezaujíma... Koľko stúpačiek je v byte? ( Existujú aj viacstúpačkové byty.) Ako sa rieši príprava teplej vody v dome? Bolo by to treba riešiť komplexne v celom dome, nie len v jednom byte...
Odpovedať
@bracho90 To je čo za sprostosť? Predsa všetci by ste mali mať namontované pomerové merače t.j. vlastné vodomery v každom byte a fakturačný vodomer sa rozratáva podľa spotreby v jednotlivých bytoch. Samozréjme je tam ešte nejaký koeficient s ktorým musíš počítať. Pokiaľ toto nemáte tak už dávno ste mali vymeníť správcu.
Odpovedať
@bracho90 no, ale to je v rozpore so zákonom, správca Ti má preplatok na vode vrátiť, netuším, kde bývaš, ale to, že nemáte v roku 2018 vodomery v bytoch ma prekvapuje
Odpovedať
@bracho90 A odvolať predsedu samosprávy.
Odpovedať
@bracho90 Inač to, čo si tu teraz popísal je všetko protizákonne a treba to čim skôr riešiť na členskej schôdzi.
Odpovedať
V Bratislave je tiež ešte dosť domov, kde nemajú bytové vodomery. A pohodaaa... :-)
Odpovedať
len upresním ;-) - buď máte správcu alebo vlastné SVB (spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov) - schôdza nie je členská, to boli schôdze ROH, keďže si (spolu)vlastníkom bytu, tak ide o schôdzu, podľa zákona zhromaždenie vlastníkov bytov a nebytových priestorov - inak platí to, čo napísali všetci vyššie ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ruren tak ke to starsia bytovka a neni su tu stupacky,je to tu tak uz xy rokov a nechcem tu robit rozbroje. Ohrev vody ma kazdy svoj bud bojler alebo kotol. Spravca je v pohode je to aj kamarat ale takto je to tu uz zauzivane. Ale napr. Ked su v byte 4ludia tak platia 40e mesacne co je kurv* vela.
Odpovedať
@dedo758 áno, ale na dnešnú dobu je to skôr diletantstvo, a aj napriek tomu sa dá spotreba prepočítať a preplatok vrátiť, rozhodne však z poplatku za služby nesmie hradiť FUO, lebo odrbáva vlastníkov
Odpovedať
@sgi320 mame SVB.
Odpovedať
@bracho90 to si čo teraz zabil za hovadinu, prosím Ťa? čiže keď je to zaužívané a je to kamarát, tak platíš viac? ja som sa tu niekde asi stratil, dpc
Odpovedať
@sgi320 nie len tym chcem povedat ze tu nebyvam dlho a nechcem sa tu hadat tak sa pytam. A maju zauzivane ze preplatok ide do fondu a vsetci s tym suhlasili tak co s tym ja mam spravit.
Odpovedať
@bracho90 To ako že mate prívod vody z viacerých rúr?
Odpovedať
@ruren je jedna rura ktora ide zo sachty,a su spravene odbocky do kazdeho bytu.
Odpovedať
@bracho90 skúsim ešte raz, s chladnou hlavou ;-) ak chceš zmeniť spôsob rozúčtovania vody, tak je potrebné to odhlasovať na schodzi, Tebe vodomer veľmi nepomôže, pretože spotrebu na fakturačnom vodomere predseda aj tak rozúčtuje medzi 16 bytov, čiže postup je nasledovný: - požiadaš predsedu SVB o zvolanie schôdze (nie som si istý, či nemusí byť 1/4 vlastníkov) - predseda zvolá schôdzu (písomne oznámi jej termín) - na schôdzi prednesieš návrh na realizáciu bytových vodomerov, čo sa buď odhlasuje alebo nie - ak sa to odhlasuje, predseda SVB požiada dodávateľov (min. 3) o cenové ponuky na realizáciu vodomerov, ktoré si opäť odhlasujete a vyberiete najlepšiu ponuku - zároveň si na tej prvej schôdzi odhlasujte, že FUO sa bude tvoriť fixnou čiastkou na 1m2 podlahovej plochy bytu (aby to bolo spravodlivé) - firma vám nainštaluje bytové vodomery - predseda SVB vám začne ako vlastníkom dodávať vyúčtovanie podľa zákona s tým, že vám vráti preplatok, resp. vy, ako vlastníci, uhradíte nedoplatok - ak si realizáciu vodomerov na schôdzi (z ktorej bude zápisnica) neodhlasujete, prípadne nechceš robiť rozbroje, prípadne si pohnevať kamaráta, tak Ti zostáva len jediné - sťažovať sa v diskusii na MS
Odpovedať
@bracho90 A čo vám bráni na každú odbočku namontovať vodomer? Normálne v panelákoch sú v každom byte dva pomerové merače (vodomery). Jeden na teplú vodu druhý na studenú. Keď že v tvojej bytovke máte vlastné bojlery, tak stačí jeden vodomer na byt. V čom je problém?
Odpovedať
@ruren no mne nebrani nic ale to by museli spravit vsetcia a vsetcia to nespravia. A preto sa pytam ci to mozem riesit aj sam ze sam budem mat vodomer a platit zvlast. Ze na moju adresu bude chodit faktura.
Odpovedať
@sgi320 dakujem no asi to tak skusim poriesit aj ked neviem ci uspejem 🤔
Odpovedať
@sgi320 voda asi skor podla clovekomesiaca,nie na m2
Odpovedať
@cina1 voda podľa spotreby, FUO podľa štvorcov
Odpovedať
@bracho90 Nie, tebe faktúra chodiť nemôže. Ale vodomer si kľudne daj a potom predsedovi na Vianoce ukáž, že máš malú spotrebu a ďalší polrok už predplatený a žiadaj vodomery aj pre ostatných...
Odpovedať
@bracho90 Pomerové merače už dávno ste mali mať namontované a financuje sa to z FO. Myslím že to bolo stanovené aj zákonom do kedy. Keď to ostatný nechcú akceptovať namontuj si na vstupe do bytu vlastný vodomer a prispievaj na vodu podľa tvojej skutočnej spotreby.
Odpovedať
@ruren no ved presne tak som to chcel spravit,ze kolko miniem tak tolko zaplatim. Ale nie ,neda sa,nemoze sa to,nie je to mozne. Tak asi tak 🤔
Odpovedať
Ale dá. A nikoho to nemusí zaujímať. V byte hlavný uzáver máš...?
Odpovedať
@dedo758 v byte nie,ale v pivnici mam spravene ventily a tam zastavujem kupelku,kuchynu a je tam aj hlavny do celeho bytu .
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?