Smrdí nám studňa

Kupili sme chalupu, chodime tam len na tri dni tyzdenne, od novembra do aprila nie. A teraz k problemu...mame tam 12 m studnu a voda z nej priserne smrdi, studna bola vytahana az do dna, dno vyplachnute prudom vody, studna sa naplnila na maximum za dva dni, na dno bolo nasypane uhlie a...voda smrdi dalej. Pozuviali sme aj speci prirpavky na studnovu vodu a nepomohlo. A teraz otazocka, moze voda smrdiet z dovodu ze jednoducho nema staly kolobeh? teda na chalupu chodime malo a tym padom voda necirkuluje? Pomohlo by zasypanie studne nejakym strkopieskom? Tym padom by niekto museli zliest dole pretoze meter od dna je cerpadlo :{ Mate nejake riesenia?
Odpovedať
@laicka Jeden z dôvodov môže byť aj to čo píšeš, že sa voda neodčerpáva. Môže to byť aj tým,že do studne napadali menšie zvieratá a začali sa rozkladať (myš,had,žaba,...) - aj to sme už zažili pri čistení studní. Ďalší dôvod môže byť, že v blízkosti studne je žumpa ktorá nieje dobre utesnená a presaká. Ale voda by smrdela po fekáliach. Ťažko určiť presnú príčinu takto. Riešil by som to vyčistením a dezinfekciou studne, a vtedy by sa dalo s istotou povedať kde je problém. Zasypanie dna štrkom by určite nepomohlo, to sa robí pri tekutých pieskoch z dôvodu, aby sa piesok nevýril a aby sa nedostával do čerpadla. P.S. : Aký význam má to uhlie v studni?? ;-)
Odpovedať
Kup si zasuvku s casovacimi hodinami a skus taky pokus, ze nechas kazdy den viackrat pustene cerpadlo na urcity cas, uvidis, ci to pomoze. Btw, ak nie je v okoli zumpa, tak asi mas v studni hnijucu mys, alebo nieco podobne, pit by som tu vodu urcite nepil..
Odpovedať
@mmstudne @stowasser studna bola vycistena az po dno, na dne bolo uplne cierne zapachajuce bahno, nechala sa trosku napustit a zas sa vytiahla {robili to dobrovolni hasici svojou technikou takze to slo rychlo| na treti den uz voda zas pachla. Mate pravdu ze v blizkosti studne je zumpa, moze to byt takych hm 5 m. O chvilku prilozim nakres
Odpovedať
Toto je nakres byvaleho majitela.cca 5 m v lavo jje studna
Odpovedať
@laicka tak tá voda nebude pitná i 10r celá pôda v okolí je nasiaknutá,žumpa isto presakuje, to nebol dobrý nápad mať blízo studne žumpu, to bude tak na zalievanie alebo do WC
Odpovedať
@laicka Pokiaľ tá žumpa presiaka tak s tým nespravíte nič pretože je nasiaknutá pôda. Studňu by bolo najlepšie vyčistiť manuálne - zísť dole do studne a vytiahnuť aj ten kal na spodu studne,očistiť skrúže a vydezinfikovať. Čerpadlá nános z dna studne nevytiahnu, to sa dá len manuálne. Ale záruku Vám nikto nedá, že tá voda bude pitná. Dokonca sa môže stať, že nebude vhodná ani na polievanie. Ale to už súlen také dohady. Rozbor vody povie viac.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@mmstudne dobrý, píšem sem lebo ma zaujala téma. chcem sa Vás spýtať, že kde a ako sa dá rozbor vody zo studne spraviť? teraz sme kúpili RD a je tam stará studňa. teta, ktorá tam bývala, používala studňu na polievanie záhrady. vo dvore je ale aj stará žumpa, je síce 12 m od studne ale asi nemá dno... :( takže predpokladáme, že uniká aj niečo do zeme.. :( môže nejako znečistiť studňu? ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@orchidea79 Rozbor vody robí veľa firiem, stačí vy-googliť nechcem tu robiť reklamu - keďže nemôžem. Ale v dnešnej dobe existujú filtre na odstránenie všetkého možného z vody. 22.marca je deň vody a vtedy Úrad verejného zdravotníctva robí rozbor zadarmo.- Rozbor nie je kompletný. Presakajúca žumpa samozrejme môže znečistiť vodu v studni, a to nielen vo vašej. Fekálie môžu stekať až do podzemných vôd, takže s tým by som sa takto verejne ani nechválil ;-) Ak potrebujete niečo poradiť napíšte mi IP
Odpovedať
@mmstudne ďakujem :) nechcem sa s tým chváliť, je to len asi predpoklad... chceme Bio čisťičku namiesto žumpy, tak to bude vyriešené :)
Odpovedať
Profilova fotka
@orchidea79 Ak nemáte potok, tak riešenie je dosť náročné.dobré výsledky sa dajú dosiahnuť koreňovou čov, ale pre legalizáciu je potrebné ešte vsakovanie.To by malo byť za každou čov, žiaľ ani projketanti o tom moc nevedia.
Odpovedať
@jan45 ďakujem. a čo poviete na to, keď do starej žumpy sa dajú len tie baktérie a potom sa bude vyťahovať len čistá voda, bohužial v dedine nie je kanalizácia, a nedá sa inde odtekať tá voda už keď teda aj očistená zo žumpy. a pokial viem tak na záhradu sa tiež nedá, je zakázané na koreňovú zeleninu..
Odpovedať
Profilova fotka
@orchidea79 ani z dobre fungujúcej čov nevyteká čistá voda, baktérie sú urýchlovač, ale nie zázrak.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 tak teda aké riešenie? nechápem, teda kam by sa mohla tá voda odvádzať?
Odpovedať
co zaplatis rozbor vody daj to urobit ------ voda by nemala kysnut v takej hlbke alebo smrdiet ---pravdepodobne splasky tam udieraju to vies aj voda ide tam kda sa lahsie dostane
Odpovedať
@orchidea79 Nemusí to byť až také hrozné ako sa tu píše. Voda v studni môže smrdieť aj z toho dôvodu, že sa studňa dlho nečerpala, môže tam byť spadnutá myš, mačka..... ktorá sa začala rozkladať a smrad môže byť aj z toho, môže byť v tej studni nahádzaného kadečo. . Jednoznačne by som dal tú studňu vyčistiť a vtedy by si zistila kde je chyba. Odpad z kúpeľne by som tam určite nepúšťal. Maximálne by som tam pustil zvody zo strechy ale aj to by som tam dal nejaké sitá na zachytávanie väčších nečistôt ako napr. listy zo stromov.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 rokoch
Obnovím tému. Mám taký problém, že keď pustím vodu zo studne z hadice tak prvých smrdí ako síra, vajcovka. Keď odtecie možno 20-30l tak je to OK. Používam ju na záhrade na polievanie tak to až tak nevadí, ale je to otravné. Deje sa tak po cca 10 hodinách, teda keď ju takto prepláchnem a pustím o 1-3 hodiny tak nesmrdi. Studňa je vŕtana 18m voda v 8m cca. Napadla mi taká blbosť, že keď som fitingy spájal s konope, mohlo sa nejaké dostať dovnútra a hnije tam. Možno blbosť. Mám tlakovú nádobu 25l. Vodu využívam celkom aktívne. Trávnik zavlažujem aj 2 hodiny raz za 3 dní cca.
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 - Kde presne studna je? Moze to byt kludne chemizmus vody - da sa urobit rozbor. Pripadne sa spytaj susedov ci maju rovnaky problem - Konope nezvykne pachnut za vajcovkou a sirou - Ako mas odvetranu studnu? - Dalsia vec, izolacia vrtu na boku - je tam bentonit/il? Ak nie, doplnit.
Odpovedať
Nestoji ti ta voda v hadici nad povrchom? Lebo ked ju slniecko zohrieva, svieti cez hadicu dnu, tak v tej hadici moze kadeco spokojne nazivat a robit svoju hnusnu smradlavu robotu
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 sú to pravdepodobne baktérie produkujúce sirovodík. Zdroj môže byť priamo voda ...konope to nebude.....sú neškodné.... ale môžeš skúsiť dezinfikovať studňu savom ...pomer si nájdi na webe. Ja to mám roky a neriešim to.
Odpovedať
Ďakujem za rady @mgx je pri dome. Máme žumpu, tesnú. Sused má žumpu trošku menej tesnú ale nebývajú tam. @zita19 asi to bude ono. Vodu mám v hadici, 20m 3/4", ale je v tieni, slnko na ňu nesvieti @eagleowl môže byť. Neviem či by som kvôli tomuto lial do studne savo, navyše keď tou vodou polievam tak aby to savo neuškodilo tráve. Mám možnosť to potom odčerpať mimo.
Odpovedať
@igor256 tak ti smrdí hadica, baktérie tam majú príjemné prostredie, tak co by sa nemnožili?
Odpovedať
Profilova fotka
@igor256 "Neviem či by som kvôli tomuto lial do studne savo, navyše keď tou vodou polievam tak aby to savo neuškodilo tráve."... 🙂 ..."vypočítané množstvo SAVA a roztok sa pomaly naleje na hladinu vody v studni. Po 30 minútach je voda dezinfikovaná. Na priamu konzumáciu vody sa doporučuje počkať niekoľko hodín, kým sa stratia aj zbytky chlórovej príchute. Doporučujeme proces opakovať asi 1 krát týždenne, vždy po veľkých dažďoch, topení snehu a podobne. Na dezinfekciu vody v nádobách sa doporučuje postup podľa návodu alebo pridanie 3 až 5 kvapiek SAVA na 10 litrov pitnej vody."
Odpovedať
Profilova fotka
Kľudne to môže byť aj tá hadica. Ako možnosť použiť časovač a čerpadlo sa mi ale vôbec nevidí márna
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?