Siete pre viac rodinnych domov

Ahojte skusenejsi, dostalo sa mi do usi, ze ked "investor" potrebuje natiahnut siete na stavebne pozemky pre viac ako 3-4 rodinne domy, tak to zaplatia, resp. vybuduju elektrikary a vodari na vlastne naklady vo vlastnej rezii (teda kazdy svoje). Stretli ste sa s tym niekto? Ako to realne je? Keby som mal napr. 6 000 m2 pozemkov a chcel by to rozparcelovat na pozemky pre 8 domov, ozaj by ma dotiahnutie elektiky a plynu na tieto nove pozemky nic nestalo a vybuduju to oni na vlastne naklady? Zda sa mi to neuveritelne. Ake to ma uskalia? Kde je realna pravda. To by potom stacilo najst peniaze na pozemky a geodeta a ked mi tam "oni" vybuduju siete, tak mozem predavat. PS. tento pozemok je v intravilate a v uzemnom plane urcene na RD. Pristupova cesta k tomuto pozemku je obecna. Zda sa mi to velmi, velmi jendoduche. Citim tam nejaky hacik, zadrhel. PS2. Prosim dajte mi niekto nejake info, kto o tom viete viac. Diky ;)
Odpovedať
Snivajte s nami. Ale mozne je vsetko.
Odpovedať
@original5 Ja tomu neverím. AK chce niekto niekde niečo vystavať, tak musí mať na tom záujem. Alebo im to musí niekto zaplatiť. Silno pochybujem, že by aj elektrárne aj vodárne a ešte aj plynári mali záujem stavať siete za desať tísíce EUR pre pár domov. Taká investícia sa im nevráti ani za desiatky rokov. Oni si počkajú, kým to investor alebo stavebníci vybudujú a potom to len prevezmú do vlastníctva alebo správy. My (t.j. 11 vlastníkov novovytvorených parciel na novej ceste) sme si museli sami zafinancovať a vybudovať cestu vrátane všetkých sietí. Stálo to nemalé peniaze a nakoniec to odpredáme mestu za 1 EUR.
Odpovedať
@chrobak7 Plynari to vraj maju inak. Ze si to vybudujes sam a oni, ak za nejake obdobie maju urcity odber. tak to spatne prefinancuju. Toto o tych elektikaroch som som pocul uz davnejsie. Ak je jeden dom tak nie, ale ak je viac ako 3, tak ich pripoja na vlastne naklady. Cital som to niekde na forach uz davnejsie a v tychto dnoch mi to niekto potvrdil a vraj taku politiku maju aj vodari. Mne sa to tiez moc nezda, ze by to bolo take hladne... Ale mam znameho u elektikaroch aj u vodaroch, budem sa este ich pytat, kde je realna pravda, resp. ako to je alebo nie... Mohlo by to byt tak, ze oni mi to natiahnut pred pozemok ale z cesty na pozemky si to uz musim riesit sam?
Odpovedať
@original5 jedna pani povedala, zeby som oslovila plynarov? pochybujem silno ze nam nieco zaplatia. 8domov je kvapka v mori. Ak by eletrarne mali taku politiku tak sa kazdy spoji do troch domov naraz a maju pripojku zadara :-D slovac je v tomto premudra. Ale bohuzial neplati to. A vodari este aj kaslu na zmluvy, ak ich nekontrolujes a nenahanas, nedodrzia nic a ano zaplatia 1€ za vodovod a kanalizaciu pre 20domov.
Odpovedať
@original5 no podľa mňa je to číri nezmysel. prečo by to vlastne robili? keď si vezmem, že nedávno som bol pri výstavbe fabriky, ktorá spotrebuje elektrinu na rovni stoviek domov, a investor to platil, tak tam by to už zmysel dávalo, ale pre 3 domy? Vodári ti pripoja dom za 1€ ale za podmienky nejakého nadmerného odberu vody (aspoň VVS to tak má ale parametre prípojky ti nepoviem.)
Odpovedať
Priznam sa, ze sa v tych pojmoch nevyznam. A mozno pletiem jablka s hruskami. Je mozne, ze je teda pravda niekde uprostred? Ze napr. ty elektrikari privedu "hlavny kabel" s rozdovnou strinou pred tie pozemky ale samotne pripojky na kazdy pozemok si uz robim sam? Rovnako aj vodari? Privedu oni na vlastne naklady hlavnu "trubku" a z nej si uz sam porobim pripojky? Jednoducho, ze oni nieco a ja nieco?
Odpovedať
nie
Odpovedať
@original5 ano plynari to potom odkupia ale za 1e.
Odpovedať
Sme IBV 130 pozemkov a siete aj cesty si budujeme za vlastné :-D takže určite NIE! ;-)
Odpovedať
@yasna mne sa to nezdalo. Preto sa sem pisal, co si o tom myslia iny... Mal by som sa este stretnut aj priamo s ludmi z elektrarni aj vodarmi a opytat sa ich, ako takato nejako info mohla vzniknut, ale mne sa to tiez nezda, ze by niekto len kupil obrovsky pozemok, zaplatil si geodeta na rozparcelovanie, pripadne projekt na tie siete a potom by to tieto firmy riesili na jeho podnet za neho. Nema to logiku, ved to uz by bolo vsetko rozpozemtovane...
Odpovedať
Profilova fotka
N Ono je to možno aj o tom v akej lokalite. Na západe nemožné, ale na východe to môže potiahnuť obec a čosi mi aj otec spomínal, že plynári chceli potiahnuť sieť na ich náklady ale nejak som sa o to viac nezaujímala. Ak má obec záujem o rozvoj, tak všetko ide, no zväčša si to platia ľudia sami...
Odpovedať
@original5 co sa tyka elektrikarov su najpristupnejsi rokovaniam. ale, oni skor riesia kapacitu rozvodnej siete. ak treba pridaju alebo vymenia rozvodny kabel, vymenia trafo. ale ani to nebyva v 100% rezii elektrikarov k domu urcite pripojku tahat nebudu vodari mavaju obcas "akciu" pripojka za 1€, ale to byva skor rarita plynarom (SPP-D) je tvoja pripojka ukradnuta. tam platis za vsetko. uz za vydanie technickych podmienok pripojenia platis. ak budes musiet vybudovat rozsirenie plynovodu, aby si dopojil viac domov, tak to od teba kupia za 1€ alebo si to od teba prenajmu za 1€ rocne. ak to cele vybudujes na svojom pozemku a budes to chciet odovzdat obci/mestu necakaj inu sumu ako 1€ (celkom popularna suma) :-) drzim palce
Odpovedať
Článok sa načítava...
@original5 u nás na dedine to tak bolo ale len s elektrinou :-) za dedinou boli kedysi veľké lúky obec sa na základe podnetov od občanov rozhodla ze umožní ľuďom staviat na týchto pozemkoch, je to akoby nová štvrť dediny zatiaľ je tu tak 30 domov no parciel je tu aj na 200 a čuduj sa svetu elektrikári vybudovali na začiatku tejto novej štvrte trafostanicu a z nej potom natahali káble a porobili prípojné miesta ( jedno prípojné miesto pre 6 domov) tieto miesta sú od seba vzdialené asi každých 100m takže záleží asi ako kde a koľko potenciálnych zákazníkov budú mať. S vodou to tak nebolo, tu obec ťahala na vlastné náklady a plyn je tu od 92 roku v celej dedine takže tak.
Odpovedať
@santorotn @johny27 dakujem za velmi zaujimave info. Takze ono to asi nebude az tak totalna blbost, co som sa na zaciatku pytal. Chcel som rychlo zistit co najviac postrehov, alebo dojmov, lebo som mal stretnutie aj s clovek, ktory by mi to mal pomoct financne potiahnut. Ale mam znameho u elektrikarov a kamarata u vodarov, tak sa ich opytam, ako to je podrobnejsie, resp. kde je ta "hranica" co buduju oni a co ja, alebo podmienky atd. Mozem potom aj sem hodit nejaky info, ak sa dozviem nieco zaujimave.
Odpovedať
@original5 totálna blbosť určite nie ale skôr si myslím že nato pristúpili z toho dôvodu, že to riešil starosta v mene obce a či by to oni takto ťahali k nejakému sukromnikovi to už neviem. Však keď tak sa podeľ o info a začneme podnikať :-)
Odpovedať
@original5 a zabezpečiť vnútornú inštaláciu by ste nechceli od elektrárni? Čo oni majú s vašou príppjkou. Možno aj to iba možno vám rozšíria distribučnú sieť aby ste sa mali bližšie prípojné miesto. Ale zasa su prípade kde prípojky sú i cez 100m lebo yak daleko je posledný pripojný bod. Mimochodom ideálne riešenie ak nahodou vyhodi poistku v SIL-ke niekedy v burke a daždi či v zime.
Odpovedať
@nicicka no to je blbosť. I na západe robí zse rozširovanie sietí na vlastné náklady.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukino55555 Tak to je potom len dobre...Skoda, ze nie nam ;-)
Odpovedať
elektriku ano, ak ti to elektrarne schvalia, tak vybuduju zdarma. len si mozno pockas zopar rokov, kym sa dostanes na rad a do ich rozpoctovych planov. plyn, vodu a kanalizaciu si musis rozvody riesit vo vlastnej rezii. vacsinou si naklady rozpocitavaju majitelia pozemkov. nas plyn a voda vysli na 5000€/pozemok (spolocny vykop oboch sieti naraz, cca 50 pozemkov, samostatne pripojky plynu na pozemok sa budu platit este zvlast). kanalizacia sa este len bude riesit, kedze rozpoctova kalkulacia bola v hroznych sumach a mnohi teda s jej vybudovanim nesuhlasili.
Odpovedať
@lukino55555 Ty si zo mna robis srandu :) ale, v zapati si pisal, ze "na západe robí zse rozširovanie sietí na vlastné náklady". Cize, ak mame 5 stavebnych pozemkov, tak za urcitych okolnosti by nam ZSE vedeli natiahnut kabel (rozvodovu skrinu, alebo ako to nazvat) blizsie na ich naklady? A pripojky na pozemky by sme si uz robili sami? Nerozumiem tomu, ako to teda je? DAKUJEM @kkl82 takze nieco na tom pravdy asi bude. Ja sa s tym prvy krat stretavam, takze terminologiu vobec neovladam. Avsak, ze tam bude mozno dlha cakacka, to som si vobec neuvedomil a za tych niekolko tisic aby som cakal X rokov to asi nestaji, ak si aj tak mam napr. kanal tahat sam. DAKUJEM.
Odpovedať
Ano robievaju obcas. Nie je to pravidlo že vždy.
Odpovedať
@original5 čakacie doby ak to robí zsdis alebo distributor su zväčsa velmi dlhé.
Odpovedať
Pokiaľ má dobré informácie, tak VSD refunduje celkové náklady za rozšírenie NN siete vrátane nákladov na proj. dok., pokiaľ je viac stavebných pozemkov (pre nich viac potenciálnych zákazníkov). Avšak nie je to nárokovateľné, čiže zrejme tak vyhovie a preplatí náklady na stavbu iba niekomu :(
Odpovedať
Ahoj, tak uz mam ake take vyjadrenia od vodarov aj elektrikarov. U vodarov som sa bol pytat osobne, bez znamosti, priamo na technicke oddelenie. Zacali sa smiat. Celu vodu aj kanal, podla ich, slov musime budovat za vlastne a na konci mozno bude aj problem s prevodom k nim. No a elektriku sme riesili zo kamaratom, ktory tam ma dobreho kamarata a mohli sme sa otvorene porozpravat o vsetkych moznostiach. Na nas pozemok sa zmestia 4 RD. Povedal nam, ze jedna z moznosti je podat 4 ziadosti od 4 roznych fyzickych osob na 4 pozemky rozne parcely pri sebe a celu elektriku nam vybuduju na vlastne naklady do 2 rokov. Myslim si, ze domy ani skor postavene nebudu, takze je to velmi zaujimave, pre nas.
Odpovedať
@original5 čiže predsa niečo na tom bude :) nech Vám to teda vyjde
Odpovedať
@janetbla mam znameho aj u vodarov, ale neviem presne na akej pozicii. Mozno by mi vedel aj on povedat nieco viac. Na druhu stranu, ked sa na technickom doslova usmievali, tak to asi nebude az take ruzove. Ale mozno aspon s tym prevodom sieti po vybudovani bude vediet poradit.
Odpovedať
@original5 kolko bm to potrebujes vlastne tahat pre 4domy?
Odpovedať
@original5 uskutočnenie vodovodu asi pôjde na Vaše náklady..a myslím skoro na 100 %, že vodárenské spoločnosti nemôžu prevziať do svojej správy rozvodné vodovodné potrubie od FO, ale iba od PO.. Možno by sa rozšírenie vodovod. potrubia dalo riešiť cez obec...a po jeho vybudovaní cez obec odovzdanie a prevzatie by sa zrejme dalo riešiť ..
Odpovedať
Riešim podobnú situáciu ale pre 17 domov. S VSD sme sa dohodli zaplatia aj projekt aj realizáciu, my nemusíme investovať ani korunu len si musime vybaviť stavebné povelenie (obehať uradi a vybaviť vyjadreniea od dotknutích strán). Nasledujúci pol rok po udelení povolenia bude stavba realizovaná. Ale ostatný sieťary niesu taký prístupny.
Odpovedať
@born666 tiež mám z VSD takúto informáciu...však budúci obyvatelia nových RD sú ich budúci zákazníci :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?