Šachta na studňu?

mám 18 metrovú vrtanú studnu, robim okolo nej šachtu kam pôjde set čerpadlo expanzka atd, rozvod bude do domu na WC a na polievanie záhrady, zatial mam vykopanu jamu okolo vrtu v rozmeroch d-s-v 140-120-160 cm, stane sa niečo ak vymurujem steny šachty plnou pálenou tehlou a od zeme dam nejakú foliu proti vlhkosti? zakryl by som to nejakým betonovým panelom s otvorom na poklop a zahrnul trochou zeminy? ide o to že starej pálenej tehly mám veľa a tym by to bolo skoro zadarmo, 80 ročná pôvodná pivnica aj základy starého domu boli tiež z palenej tehly a nič sa tomu nestalo, alebo nemám špekulovať a kúpim DT 12 alebo 15 a vylejem to betonom? aký rozmer šachty by ste mi doporučili? zatial sa to dá kým ešte kopem. a nepoznáte nejaký betonový výrobok ( panel s otvorom) čím to môžem zakryť? nechce sa mi to šalovať a zalievať radšej kúpim ak niečo také existuje. prípadne aký set s ponorným čerpadlom by ste mi doporučili čo najlacnejšie.
Odpovedať
1
2
@peto2 a keby si dal plastovu kde nebude zatekat a mas to za par minut hotove?
Odpovedať
@peto2 ja mam plastovu sachtu, s murovanim, betonovanim by sa mi veru nechcelo babrat...
Odpovedať
plastove http://www.plastovenadrze.sk/vodomern... betonove http://www.vodomernasachta.sk/vodomer... tiez sa rozhodujem medzi tymito dvoma, cenovo to nie je az taky rozdiel.
Odpovedať
@14054 mam tu betonovu aj plastovu. betonova sa mi zdala dobra "lahka montaz" realita - je to dost tazke, zmontoval som to vyzera to fajn. narobi sa clovek ovela viac ako pri plastovej, Spokok mas prazdny, treba nasupyt kamene, ja som tam dal zamkovu. Nebyhoda neni to dodotesne moze tam natiect voda. Dalsia vec na delki je ten vchod len malo vyvyseny. Ak das zem a travu je mala vrstva hliny a trava je nad tym hned vysusena a nevydrzi vela. mam to relativne v tieni pocat najvasieho tepla a je tam evidentne zltsia. Vyhoda je ze je tam viac miesta ako v okruhlej. Vhodne skr ne vodomernu ako na studnu - tam by som to nedal. Plastova - vyhody lahka montaz - 5 min., vazi par kil, spravia ti rovno dieru na vrt, v podstate je vodotesna, na stenu lahko prisrobujes veci co potrebujes. Na studnu jednoznacne vhodnesia nakolko je tam elektrika.
Odpovedať
@peto2 No som zvedavý ako sa rozhodneš. Dobrý nápad s tou tehlou. Tiež mám veľa tehly. Dala by sa využiť na toto. Lepil by som to nejakou murovacou maltou. Z vonku by som dal keď tak nopovú fóliu prípade rovno nejakú lacnú ipu nalepil. Ale na vrch by som zašaloval nejaký strop aby to spevnilo, keďže to je len tehla. Možno by som v tehle vynechal aj nejaké zuby ale na dve tehly, aby to spevnilo viacej. Na spodok makadam a na to tiež tehlu. A že problém s trávou, veď by som osadil celú šachtu nižšie. Ale 2,3m pod terén. Výška 1,8 a 0,5 by bolo hliny. Tam by tráva určite neuschla.
Odpovedať
@sysell ked srobujes do plastovej sachty, neporusis tym jej vodotesnost?
Odpovedať
@gashtaan ked tu ludia skrutkuju pariotesne folie a stym ze sa folia navinie na skutku a vznikne parotesny spoj, tak ked das samorezku do plastu tak je dostatocne vodotesna. Ak cches poctivo dasj si pod srobil tmela hotovo, dakde som daval ale len z cistej demencie. @kajo873 takto som si ako decko predstavoval stavbu domu, jasne vykop o 1m vacsiu jamu do hlby 2m na strany aby si mohol z vonku tesnit tehlu ipou. Vybetonuj dno, daj hydroizolaciu, potom si kup maltu cement miesaj si to a muruj 2 dni z tehliciek,. potom si kup daky penetrak ciermy mazutovy aby lespie chytila ipa. Potom sprav salung z dreva, s ovorom na vstup, kup daky roxor zalej betonom - cize kup piesok cement. znova zaizoluj pre istotu. Potom si odlej alebo sprav z plechu dekel. Rozbni salung. Blahozelam tyzden roboty vysledok o hovne usetrene nic. Nech sa paci. Mopznost B Donesniem plastovu sachtu, dvaja chlapi ju daju dole do jamy ktora je presne na sachtu zasypu - 1 hodina roboty Fakt dilema
Odpovedať
@sysell mna teraz caka montaz techniky do studnovej sachty, chcem to robit samorezkami na ktore este navleciem gumene tesnenie, myslim, ze to bude ok. Niekto toto riesi navarovanim plastovych konzol, ale to ma asi naozaj cenu len pokial moze stupnut tak vysoko spodna voda. No zistil som, ze vacsi problem je vodotesne prevliect cez plastovu sachtu hadicu. Existuju na to prechodky, ale nenasiel som nikoho, kto to realne predava.
Odpovedať
@gashtaan Ak tam nemas spodnu vodu nema preco tam nejako zatekat. Sachta co som kupil original na vrtanu studnu mala dole dieru an ruru, chlap mi na mieru spravil gumenu redukciu ktoru na navliekol na studnovu ruru, je to tolal homemade ale je to funkcne. Sachta mala dole prechodku na hadicu. Nemam ju nafotenu ale urcite sa to da v najhosrom dako vyskladat s tych klasickyxch srobovacich na hadice
Odpovedať
@sysell ja som mal tiez v sachte dieru na studnovu ruru s gumenym tesnenim, aj vyvod na elektrinu a na hadicu, ale ten je na pripojenie domu, potrebujem vyviest dalsiu hadicu na zavlahu. Neda sa to vyskladat s klasickych srobovacich... su na to prechodky, ktore su vlepene do sachty. Ja by som potreboval toto: http://obchod.takacs.sk/?content=TVRD...
Odpovedať
bral by som tu plastovu bez roboty ale zda sa mi malá zmestí sa mi tam expanzka a rozvody atd a ešte aby sa tam dalo aj vliezť ? čo všetko potrebujem? - čerpado s káblom a zavesením, expanzku, spätnú klapku, istič, rúry, frekvenčný menič, nejaký filter ešte niečo?
Odpovedať
@sysell dik tak pôjdem do tej plastovej.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sysell :-D dobry koment
Odpovedať
@peto2 expanzna, rura z cerpadla do exp a z nej von. Elektika privod daka krabica , do nej frekvencny menic a do neho kabel z cerpadla a este na snimac tlaku. Cerpadlo ma este svoju krabicu. Zmesti sa to vsetko, neni tam zrovna miesto na tancovanie ale da sa to prezit, skoda nemam.tu foto ale iny maju mozno hodia.
Odpovedať
@peto2 su rozne velkosti sacht.... pokial by si zainvestoval do frekvencneho menica ani velku expanzku nebudes potrebovat a zmesti sa to tam uplne v pohode..
Odpovedať
@peto2 určite akúkoľvek šachtu musíte mierne "vyvýšiť" nad okolitý terén a utesniť, aby v prípade prívalových dažďov nedošlo k vytopeniu šachty a následne studne.
Odpovedať
@geolog plastova ma vodotesny poklop
Odpovedať
Profilova fotka
@peto2 malá? Tak snad si objednáš takovou, aby se ti tam všechno vlezlo a ještě ti zbyl nějaký manipulační prostor, ne? @sysell Jinak prošroubovat vodotěsnou šachtu k uchycení čehokoliv je totální nesmysl...Připravíš ji tak o jednu z jejích hlavních výhod :-| @geolog standardně se studn.šachty vyrábí s komínkem a poklopem...
Odpovedať
@peto99 @catt82 hej hej ja viem, že sú vodotesné, ale niektoré nie sú na 100%, už som bol čistiť studne čo sú v šachte s vodotesným poklopom...
Odpovedať
len keby niekoho zaujimalo ako som to nakoniec urobil do šachty som vyrezal zospodu otvor priamočiarou pilou spodnej vody sa nebojím je v 9 metroch.
Odpovedať
@peto2 Prepáč techn. otázka...Nemáš to nízko??? /môj pohľad/... ;-)
Odpovedať
@technik007 ked na tu fotku pozeram tak sa mi to tiež zdá ale v skutočnosti je to minimalne 15 cm nad terenom a teren ešte budem upravovať takže sa to da ešte znížiť alebo zvýšiť ale podla mna stačí že to je nad ved voda hore nepotečie aj keby to bolo len 5 cm. okrem toho okolo vrtu na dne je vyrezaná asi o 5 cm väčšia diera ako je vrt a okolo rúry je do hlbky 20 cm jemný makadam takže čo natečie to vytečie.
Odpovedať
@peto2 Vieš mi napísať koľko váži /cca/ a kde si zakúpil tú šachtu a čo Ťa vyšla??? Dík.. :-)
Odpovedať
@technik007 môže vážiť tak 50 kg a kupil som to cez inzertný portal na B. stala 180 EUr najlacnejšie čo som našiel vyraba to nejaka firma pri senci tuším štvrtok na ostrove. je viac velkostí.
Odpovedať
@peto2 Dík... ;-)
Odpovedať
ahojte, mi máme skoro takú istú šachtu, je to vodotesné, a kedže to má poklop tak sa ti dnu nedostane ani nijaké zvieratko, studnu máme vrtanú na 30m a voda bola asi tak na 15metre. všetko v pohode, až kým neprišli pred asi troma mesiacmi také týždnové dažde a voda stúpla až natoľko že sa cez rúru vytlačila do šachty a bola skoro po jej horný okraj, teda celá šachta plná vody, všetko vo vode, elektrina....hotová katastrofa, na druhý deň sme vybavili bager, ktorý musel vybagrovať rigol až pod úrovnou šachty, aby nadbytočná voda mohla odtekať. vody išlo prúdom na kubíky, snažili sme sa to priebežne odčerpávať, ale ani dve čerpadlá to nestíhali, taký silný bol prítok, odvtedy máme zatiaľ pokoj, máme to odvodnené celé od šachty . dúfam že vám sa niečo také nestane :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@peto2 @sysell @bona69 @technik007 Ahojte, robili ste pod plastovú šachtu na studňu aj nejaký betónový základ, alebo ste na dno nasypali štrk / piesok / makadam, či ste položili voľne na hlinu?
Odpovedať
@peto125 Peľko, ja mám kopanú studňu a betónové skruže, čiže ukončenie klasicky bet. deklom..Ja si ale myslím, že Tebe bude úplne stačiť ak spodok zarovnáš a dáš na to piesok a spustíš plast... ;-) Veď tam nebudeš mať odpalovacie rakety aby si musel robiť aj pod šachtu betón... ;-) Keď to obsypeš, budeš to mať stabilné a nepôjde to nikam... ;-)
Odpovedať
@peto125 staci piesok, aj hlina ak pekne zarovnas
Odpovedať
@peto125 Peťko prepáč za Tvoje skomolenie mena ;-) No čo už škriatok jeden zaúradoval ]-(
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?