Rekonštrukcia elektrickej prípojky

Profilova fotka
Bol by som rád, ak by sa fundovaní vyjadrili k mojej otázke. Pri rekonštrukcii elektrickej prípojky sa bude meniť hlavný kábel zo stĺpa až k elektomeru. Celkovo 42m kábla. Problém nastal v tom, že ja chcem 6mm2 medený kábel a elektrikár, ktorý bude robiť rekonštrukciu si trvá tvrdohlavo na svojom, že meď je zbytočná, meď je luxus, meď je drahá a podobne a tlačí má do 10mm2 hliníkového kábla. Pritom ja argumentujem tým, že cenový rozdiel nieje až taký veľký, okrem toho si materiál v konečnom efekte platím ja a nedokážem pochopiť, čo ho vedie k použitiu hliníka. Ešte by som doplnil, že prípojka je 230V, (teda jednofázová) jednotarifná. Ani teraz nepoužívam a ani v budúcnosti nehodlám používať trojfázovú prípojku. Ďakujem za vaše názory. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ešte som zabudol doplnkový údaj - podľa zmluvy s dodávateľom elektriny - SSE mám hlavný istič 25A charakteristiky "B"
Odpovedať
ked rozdiel nie je taky velky, tak ako je mozne, ze med je luxus :)
Odpovedať
Dobrý deň Prierez vodiča PEN pre hliník je 16 a pre meď 10 mm. Určite pre prívod do elektromerového rozvádzača hliník 16 a keď plánujete od rozvádzača do domu alebo chaty tak 10 meď. Ale toto by malo byť v projekte keď nejaký máte ....
Odpovedať
Aký má na ten hliník dôvod? Okrem ceny, ktorá ho nemusí zaujímať... Ak neudá dôvod, ja by som ho vymenil ... samozrejme elektrikára, nie kábel... ;-) @martin272 Aj na 25 A istič je nutný taký prierez?
Odpovedať
Profilova fotka
@martin272 Neviem, ale zo školských čias (čo je už hodne dávno) si nejako matne spomínam, že na 1mm2 prierezu sa počíta 4A prúdu. Takže mne z toho nejako vychádza, že na 25A istič by 6mm2 prierezu medi malo bohate stačiť. Mýlim sa, či nie? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martin272 samozrejme, že projekt nemám. Ak by som ho mal, tak by som nemohol robiť rekonštrukciu vzdušného vedenia, ale prekládku do zeme a elektromer do oplotenia.
Odpovedať
@dedo758 Čítali ste pozorne čo som napísal ? Keď áno tak by ste takú otázku nepoložili .... keď sa jedná o TNC sústavu tak áno . Keď sa rozdelí PEN na PE a N tak namiesto CYKY 4x10mm môžem použiť aj CYKY 5x6mm ale aj dĺžka ma veľkú rolu... pri 25A.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin272 Nuž čítal som pozorne, len žiaľ spomenuté skratky mne moc nehovoria. Takže ešte raz a poprosím zrozumitelnejšie pre mňa. Ak sa použije 3x6mm meď na 25A istič - bude to v poriadku, či nie?
Odpovedať
@jamk1 3x6mm meď môžete použiť len od elektromera po rozvádzač v dome alebo chate. Od stĺpa po elektromer buď 16 hliník alebo 10 meď ... nepísali ste že sa jedná o vzdušnú prípojku .... tak určite by som použil 16 hliník s závesným lanom tie káble sú pod označením AYKYz
Odpovedať
@jamk1 aspon 16 Al, resp. 10 Cu. V porovnani s 10 Al je cenovy rozdiel minimalny. Ci je pripojka jednofazova, alebo trojfazova kabel sa pouziva rovnaky. Ci to bude med, alebo hlinik je to v pripade pripojky jedno. Z prispevku usudzujem ze ide o chatu, chalupu, resp. nieco podobne. Ked robite robte poriadne, nikdy neviete aky vykon budete vy alebo niekto kto to bude v buducnosti uzivat potrebovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@martin272 Poprosím o dôvod - prečo Al a nie Cu? Mne nejde o peniaze, ale o funkčnosť v budúcnosti. Nemienim každý rok doťahovať uvoľnené spoje na Al vodičoch.
Odpovedať
@jamk1 Keď sa jedná o vzdušnú prípojku tak tam dajte závesný kábel 16 hliník ktorý má aj závesné lano určený na tento typ uloženia .... ale keď trváte na medi tak tam dajte 10mm keď Vám nejde o peniaze tak ? Keď Vám to nechce spraviť elektrikár tak ho pošlite preč a zavolajte druhého... ale aj ten elektrikár Vám chce len dobre ... väčších prierezoch u hliníka sa lepšie narába ... a čo je podstatné je lacnejší
Odpovedať
Článok sa načítava...
No ja byt na mieste toho elektrikara, tak tiez trvam na hliniku. Este som nikdy nikde nevidel od stlpu k ER samonosny medeny kabel. A keby ho aj date, tak vam ho na linku nikto normalny v zivote nepripoji.
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte catsan ma pravdu musi tam ist hlinik med ti nepripoja kedze potom to bude majetkom elektrarni nakolko elektrarne pouzivaju len hlinikove spojky v pripade poruch.....takze to je ten dovod.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?