Regulačný ventil - funguje správne?

Zdravim. V dome mi osadili regulacny ventil kvoli vysokemu tlaku vody. Hodnotu sme nastavili na cca 4-cervena rucicka. Zaujima ma ci moze cierna rucicka prekrocit cervenu na vyssie hodnoty. Bezne tam je aj tlak 9. Niekto mi tvrdi, ze cierna nesmie prekrocit cervenu a niekto, ze kludne moze, ze dolezita je ta cervena. Funguje teda spravne?? Dakujem za odpovede
Odpovedať
Doma mám dva regulačné ventily, ale s týmto problémom som sa nestretol. Je pravda, že tie moje majú možnosť tlak nastavovať. Tento typ nepoznám. Pokiaľ nemá nastavovanie tlaku , tak ide o regulátor s fixným nastaveným tlakom a ten je nastavený práve na tú výsku tlaku, ktorý ukazuje manometer. Druhá možnosť je, že regulátor je chybný. Tlak by nemal presiahnuť nastavenú hodnotu . v tom prípade nemá žiadny význam. Nastavovanie tlaku by malo byť pod tou vrchnou skrutkou.
Odpovedať
Ďakujem za odpoveď. Vodárňam sa nezdá, že mám tak vysoký tlak, tvrdia, že max do 6. Zajtra mi to prídu premerať pre istotu.
Odpovedať
@dawidoffka Červená ručička je tam len na to, aby bola označená požadovana hodnota. Ona nereguluje.
Odpovedať
Už chápem. Vyzerá to tak, že tlak zvyšuje ohrievač vody. Po sprche som vypol hlavný privod vody a sledoval čo to spraví s tlakom. Tlak stále stúpal a zastavil sa až na 8-ohrievač už neohrieval, tlak sa nezvyšoval ani neznižoval. Čiže poistný ventil neprepustil nič von pri zvyšenom tlaku. Keď som to spravil ručne, hneď klesal. Tým som vylúčil zvyšený tlak z vodovodu. Môže to tak byť?
Odpovedať
Profilova fotka
@dawidoffka takyto ventil som kupil na dom cca 2tyzdne, a naspodu je taka sranda s ktorou sa nastavuje tlak, nastavil som ho na 2,8baru a krasne drzi.
Odpovedať
Profilova fotka
To dole je na kluc a tym sa nastavuje tlak, nastavovat iba pri vypnutej vode a vypusteni tlaku z uzavreteho potrubia. Ta cervena rucicka na budiku je len na to aby si si oznacil tlak aky pozadujes a nastavis a cierna rucicka ti ukaze skutocnu hodnotu.
Odpovedať
Profilova fotka
@dawidoffka regulačný ventil je na to aby si vodu netlačil spátky do verejného vodovodu. (Musíš tam mať aj spätnú klapku) Červená by mala byť bežný tlak vody. Čierna je už tvoj tlak vody ktorý sa môže meniť tím že studená voda sa po zohriaty rostahuje.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za rady. Je to už vyriešené. Tá spätná klapka nefungovala ako mala, vymenená a zatiaľ to funguje.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Zdravím vás, nebudem novú tému zakladať. Iba by som potreboval vedieť, ci sa dá na tomto redukcnom ventile nastaviť tlak vyšší ako 3 bary. Problém je v tom, že keď sa aj splachne a napusta nadrzku alebo napusta práčka vodu, poklesne tlak v systeme a je to nedostacujuce.
Odpovedať
Ešte doplním fotku toho redukčnej ventilu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Mam regulator na vstupe do domu, typ ako na obrazku od Miros15. Na vstupe ma obecna voda tlak asi 6 atm. Moj problem: regulator nastavim podla manometra povedzme na 4 atm, ale ked sa voda odpusta, tlak radikalne klesne, povedzme na 2 atm. To znamena, ze na druhom poschodi pocitujem velmi slaby tlak. Ked odber skonci, tlak vyleti nazad, niekedy pozvolna stupne aj nad nastaveny tlak. Je to normalny stav?
Odpovedať
@peterke55 Musíš nastavovať keď je odber, čiže v dynamickom režime, nie v statickom. Vtedy si tlakomer nevšímaj…
Odpovedať
Článok sa načítava...
Rozumiem. Ale ten vysoky staticky tlak sa mi nepaci. Uz sa mi stalo, ze privodna opancierovana hadicka k vodovodu mi praskla v mieste, kde sa pripaja srubenie. Kebyze nie som doma, no dovidenia.
Odpovedať
Ja vlastne neviem ako sa ma ten regulator spravat. Ked nastavim dynamicky tlak povedzme na 3,5 atm, aky ma byt staticky tlak bez odberu? Staticky tlak je podla mna dolezity, to je tlak, pod ktorym su vsetky rozvody v kludovom stave.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?