Realizácia prípojok pred vydaním stavebného povolenia?

Mám podanú žiadosť o vydanie stavebného povolenia dúfam že za dva týždne bude. Môžem realizovať aspoň elektrickú prípojku (musím urobiť pretlak popod cestu) prípadne aj vodu/kanál (schválený projekt od elektrární a vodání mám) aby v momente až dostanem povolenie (susedia podpíšu takže právoplatnosť bez odkladu) som mohol okamžite stavať a ušetril tak čas? Dostal som ohľadom toho rozporuplné informácie, na stavebný úrad to mám pár desiatok km a nechce sa mi tam ísť kvôli takej blbosti, telefonicky takúto informáciu vraj nepodávajú..
Odpovedať
Ak su pripojky sucastou stavebneho povolenia, tak nie, nemozes ich realizovat skor. Az po vydani a spravoplatneni stavebneho povolenia.
Odpovedať
Prečo by nemohol však je na Slovensku a tu sa stavajú domy bez povolenia :) Ja som prípojky riešil už pred stav. povolenim však aj tak musis mat od každého rozhodnutie ci ta pripoja a elektrika ani vodari stav. pov. nepýtajú.
Odpovedať
@blitzi vodari v NR pytaju stavebne povolenie...
Odpovedať
Mam problem s elektrikarmi, lebo mi zamietli ziadost o pripojenie s odovodnenim, ze je planovana vystavba v danej lokalite a po jej vybudovani mam poslat ziadost o pripojenie znova. Ale za ten cas schvalovania a budovania (mozno roky) by som chcel zrealizovat svoju stavbu, cize paralelne v case budovania sieti pred pozemkom. Existuje daka moznost ako ziskat stavebne i bez stalej pripojky elektriky, napr docadneho napojenia od suseda?
Odpovedať
@rkorba Priznám sa, že nerozumiem dobre prvej časti tvojho príspevku. Ty si podal žiadosť o pripojenie na elektrinu, ale ti to zamietli? Z akého dôvodu? Nie sú ešte vybudované siete? Potom je logické, že ti zamietli prijať žiadosť o pripojenie, lebo sa nemáš k čomu pripojiť, ak siete len budú budovať v budúcnosti. K tomu stavebnému bez sietí. Na to, aby ti vydali stavebné povolenie na dom, musíš mať vyriešené napojenie domu na siete. Alebo musíš mať v projekte náhradné riešenie (napr. zásobovanie domu elektrinou zo solárnych panelov - to len ako príklad). Stavebné ti nevydajú bez toho, aby neboli vyriešené siete. Nemôžeš postaviť dom a potom čakať roky, kým ZSE vybuduje rozvod elektriny, vodári kým položia vodovod. MY sme tiež išli stavať na zelenej lúke. Ale najprv museli byť vydané stavebné povolenia na vybudovanie sietí a cesty a potom sme dostali my stavebné. Siete a dom staviame súbežne. Tiež sa zatiaľ zásobujeme elektrinou od suseda. Ale dom neskolaudujeme, kým nebudú hotové a skolaudované aj siete. Takže ak na ulici nie sú žiadne siete a ani sa nebudú v dohľadnej dobe stavať, tak zabudni na stavanie. Až elektrárne budú mať právoplatné stavebné povolenie na rozvody, tak môžeš podať aj ty žiadosť o stav. povolenie. Alebo si musíš naprojektovať dom nezávislý na sieťových energiách, napr. zásobovanie vodou zo studne, elektrina z alternatívnych zdrojov, odpad vody do žumpy a pod.
Odpovedať
@chrobak7 Dakujem za tvoj prispevok. Elektrikari mi nevydaju povolenie na individualnu pripojku, lebo je planovana vystavba novej ulice, ktora je v stadiu schvaleneho uzemneho konania. Pocul som ze kedysi bolo mozne zriadit docasnu pripojku, ale ze tato moznost uz neexistuje. To o poziadani si mojho stavebneho po schvaleni stavebneho na siete je dobry argument. Dakujem
Odpovedať
@somzvedavy Aj ja som si porobila pripojky este kym som nemala povolenie.Od plynarov elektrikarov a vodarni som mala a zasla som za starostom a ten my dovolil a zaplatila som 10e.A taktiez musis mat na ceste ked ides popod nu tlacit siete upozornenie ze sa na ceste pracuje.
Odpovedať
My sme tiež robili nove pripojky pred pravoplatnym stavebnym povolenim - nadstavba podkrovia. Realizovali sme novu elektricku pripojku. Princip bol, že sme si vybavili rozkopavkove povolenie od mesta a s elektrikarmi sme boli tiež dohodnuty. Takže to nebolo v rozpore so zakonom.
Odpovedať
Takze podla starostky a inych kompetentnych nedostanem stavebne pokial nebudem mat vlastne hodiny. Chcel by som to riesit nasledovne. Moj pozemok sa nachaza ako zahrada za domom predavajuceho Pripojny bod je pred domom predavajuceho. Elektrikary mi povedali, ze si mam dat naprojektovat pripojku tam a umiestnit hodiny vedla hodin majitela domu. Otazka znie, co k tomu budem potrebovat a kolko ten spas moze stat? Projekt, pisomny suhlas majitela, pripojka???
Odpovedať
Projekt 100 až 150€, revizia 25 až 50€, ER 100 až 150€, kábel AYKY 2,50€/m, výkop, práca elektrotechnika. Nerátaj si metre + položky čo som napísal + pripojovací poplatok distribučke a máš približnú cenu @rkorba
Odpovedať
@rkorba Stavebné dostaneš len potrebuješ ten projekt elektriky. Ten pošleš na elektrárne a oni ti dajú vyjadrenie k pripojeniu. Dajú ti zaplatiť poplatok cez 200€, vybudujes prípojku, zavolas na elektrárne distribúciu, pošlú technika čo to zapojí do, ty si dáš vyhotoviť revíziu a pošleš žiadosť o schválenie na distribúciu, urobíš zmluvu s dodávateľom elektriky (je len na tebe ktorý to bude) a prídu ti nahodiť elektromer. Nič zložité iba zabijes týmto postupom 2mesiace.
Odpovedať
Dakujem za info, akurat som dohovoril s projektantom a uvidim aka bude realna doba pripojenia :-) Potrebujem to az na februay, ale ked to pojde hned nevaham i za zbytocne platenie niecoho co prave nepotrebujem :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
ahojte, chcela by som sa opytat ohladom pripojenia buducej stavby. na hranici pozemku mame plynovu a elektricku skrinku, co sme este kedysi riesili. kanalizacia je na ceste a voda tiez niekde poblizku. sme nova ulica a jedini, ktori este nepostavili. vobec si neviem predstavit ako riesit potiahnutie pripojok k domu. studovala som tu rozne diskusie a taktiez sa rozpravala so susedom, ktory mi nedavno povedal, ze staci poziadat jednotlive spolocnosti o pripojenie. je nejaky presny rozostup jednotlivych trubiek? je mozne, niektore vykopy spravit osve a dat len prekontrolovat? projekt domu mame vybraty, uz len objednat a pred jeho osadenim potrebujem vediet, ako mame tahat pripojky. pozemok je klasicky obdlznik, lavy predny roh ma plyn a elektrinu, osadenie domu bude napravo asi 2-2,5m od suseda. jedine, co este rozmyslame, je vzdielnost domu od cesty. dufala som, ze budeme mat k dispozicii nejaku mapu s vyznacenymi sietami, ale nemame. za kazde objasnenie bude vdacna.
Odpovedať
Aj ja mam takuto situaciu.mam podanu ziadost na stavebne povolenie a chceme si spravit pripojky. Podla zistenych (zozbieranych) informacii je potrebne podat ohlasenie drobnej stavby nasledne rozkopavkove konanie za co logicky platim. Na stavebnom povedala ze to sa robi az po povoleni ale ak to chcem teraz tak jej to musim vraj dolozit do dokumentacie aby to tam zahrnula.ale moja podstatna otazka ze ked by sme pripojky robili az po vydani stavebneho povolenia musime tiez robit ohlasenie drobnej.stavby a rozkopavkove a zaplatit?lebo ak to treba pred aj po stavebnom zaplatit tak by sa to mohlo robit uz aj teraz.vopred vdaka za vysvetlenie a radu na tuto situaciu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?