RD privod vody, mala hlbka-mrazy problem

Zdravim, neviem ci do dobrej temy fora pisem, ale potreboval by som pomoct vyriesit jedne problem s malou hlbkou privodovej vodovocnej rury. Je komplikovne vysvetlit preco to tak je to uz sa nezmeni.. V mieste ako vstupuje do domu je len v 50cm hlbke a postupne kelesa k vodovodnej sachte cca do 120cm pod povrch. Ten usek kde je cca iba 50cm pod povrchom sa tiahne pozvolne dole do bezpecnej hlbky (nemrznucej) ma asi tak 2 m. Ako to osetrit aby som neml riziko zamrznitia tejto rury ? Rozmyslal som, ze nad rurou spravim taku pripravu z piesku a na to ulozim styrodurovu dosku o rozmeroch aby v dostatocnejsirke prekyvali ruru. To zasypem hlinou a navrchu uz riadne teren upravim ako zvysok plochy. Hrubku sytroduru netusim ale urcite aspon 10-15cm s poriadnym presahom (neviem 1-1,5m od stran ako by bolo riziko premzrania z vrchu.. Vdaka
Odpovedať
1
2
@jolaus100 jedine tu hadicu niecim ohrievat, styrodur ti bude na dve veci, ked poda do tej hlbky premrzne - styrodur teplo nevyraba.
Odpovedať
@gashtaan nevyraba ale ide o nepustenie mrazu a mrz XPS neprepusti, v podstate cez neho cez vrch presne ako ide postupne posobenie mrazu neprejde - hlyna moze obmraz v podsate naokolo - preto ten presah.. a presah mozem ukoncim aj zapusenim dole cize ruru zakryjem niecim ako obratem Ucko. A tym ze aj hlina ma svoju teplotu XPS ju nepustu hore nad (aj ked len blbych 5°C ) tak nejako som uvazoval.. JE to naprd situacia ale musim riesit
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@jolaus100 ...nieco taketo si pozeral...? https://www.elektricke-kurenie.sk/ima...
Odpovedať
@mcsmekac a nevies cim to je oblene? urcite nieco nenasiakave co netaha vlhkost, ten XPS ma napadol ako prvy ale je aj komplikovany na relaizaciu..
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@heliator rozmyslal som ale nejako som od toho upustil je ot predsalen kabel co ma nejaku zovotnost a neviem ak odlho by to fungovlao a tak.. plus prisposobovat elektrinu kvili tomu este.. stale nad tym rozmyslam..
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 tá úvaha so styrodurom je správna a musí fungovať ale veľkosti, hrúbky a presahy by snáď so zárukou mohol dať len niekto kto sa takými výpočtami zaoberá...aj tak by to bola len teória.....poukladať dosky 15cm hrubé krížom na hadicu s presahom 1m na každú stranu by mohlo snáď stačiť...
Odpovedať
Nazdar, ak sa jedna o pripojku pre chatu alebo nikde, kde sa voda pouziva sporadicky, tak styrour nepomoze. Ak je to pripojka pre RD, tak to bude fungovat. Ale nedavaj ziadne obratene U-cko, ale styrodur rozprestri pekne dosiroka. Tabula ma dlzku 120cm, tak nechaj 60cm z kazdej strany.
Odpovedať
Pasívna ochrana pred mrazom prakticky neexistuje. Jedine tá nezámrzná hĺbka. Alebo ohrev. Ale styrodur nepomôže...
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 ako si prišiel na to že styrodur nepomôže :-) ?
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 tak ako vravi @eagleowl vyries to tym styrodurom, cele platne po dlzke 1250mm , co najhlbsie k rure, a jednoducho tym styrodurom a jeho presahom zvecsis nezamrznu hlbku, ten kto pise ze styrodur nepomoze tomu nerozumie 10 cm musi statcit, myslim ze aj 5 by bolo ok ked ho das co najhlbsie, ved ked si porovnas lambdu zeminy a styroduru tak je to jasne
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@eagleowl asi tak, že voda zamrzne v noci, keď nemá prietok. Zastaví sa o ochladzuje spolu so styrodurom, pretože izolant teplo nevyrába , len zdržuje únik z priestoru, kde je vyššia teplota smerom k nižšej teplote. No a voda si prinesie 10°C, ale je to malý objem a rýchlo ho stratí. Ale na druhej strane zakrývanie sa predpisuje, lenže tam musí byť plocha, aby sálanie zo zeme bolo zabrzdené, to pri ryhe nemá význam.
Odpovedať
do akej hĺbky vám zamrzla zemina tohto roku ? v januári bol sneh a hrobári vraveli že to bolo iba 15 čísel, na liptove. Ak sa to prekryje tym polystyrénom 5-10cm s presahom na 20 cm na obidve stany tak to nemá šancu cez noc (ked nie je prúdenie v rúrke) zamrznúťani keď je von -20°C niekoľko dní po sebe, rurku obsypať prieskom, nech je v suchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 :-) teplo, ktoré styrodur zadrží logicky pochádza zo spodnej vrstvy zeme a nie z vody v trubke....inak povedané ....styrodur nahradí chýbajúcu vrstvu zeme (zem funguje v tomto prípade ako izolant a styrodur tiež) a fungovať to samozrejme MUSÍ ...nepochybujem o tom že popisovaný stav to vyrieši...ide len o to koľko má byť hrúbka styroduru a aký veľký bude musieť byť presah. Lambda zeminy sa udáva okolo 2 (rozsah je dosť široký)...styrodur má povedzme 0,034.
Odpovedať
@jolaus100 Mam presne taku situaciu ako ty,aj som ju riesil podobne ako ty,ibaze xps mam len 5cm hruby a presah asi0,6m do stran.U nas boli mrazy tak do -10 a zatial to nezmrzlo.
Odpovedať
@mcsmekac nezamrzne asi preto, lebo je v nej staly prietok, kedze je to pre celu dedinu...
Odpovedať
Niekto si odflakol robotu a teraz objavuje Ameriku. Každá zima je iná a to že teraz nebolí také mrazy aby zem premrzla do hĺbky, to neznamená že už nikdy nebudú. Budú a som presvedčený o tom že ten styrodur hovno pomôže. Keď zem premrzne do metra, tak všetko okolo rúry aj s ňou zamrzne. Nechcel by som potom kopať v tom ľade.
Odpovedať
@ruren Uplny suhlas, ked udru mrazy ako dva roky do zadu a zem premrzne 80cm do hlbky, tak toho styra moze byt aj pol metra, aj tak voda zmrzne. @dusan72 tri dni po sebe -10 nieje mraz ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix: "styra moze byt aj pol metra, aj tak voda zmrzne." :-D v tom prípade treba zrušiť fyziku....pri adekvátnom presahu a hrúbke XPS to MUSÍ fungovať...to je fakt tvrdší ako betón v základoch :-D ....lebo zem je nevyčerpateľný zdroj (minimálne v dohľadnom čase :-) ) energie - tepla.....toto teplo je vedené smerom nahor...tak ohrieva dostatočne v hĺbke 1m zakopané potrubie.....ak nahradím zem (v tomto prípade izolant) oveľa lepším izolantom(cca 50x lepším = XPS) a zdroj tepla zdola ostáva ten istý nemusím použiť vrstvu izolantu 1m ako v prípade zeme....a určite ani 0,5m ako píšeš...:-)....zákonite v súlade zo zákonmi fyziky toto teplo musí ostať pod zemou - v okolí potrubia...lebo sa na povrch nemá ako dostať.... Ostáva len spočítať koľko cm XPS a v akom presahu....
Odpovedať
@kejsix Vsak ja netvrdim,ze to nemoze nikdy premrznut,mne to za 6 rokov co byvame zatilal nepremrzlo.
Odpovedať
@ruren Nepremrzlo to uz siestu zimu po sebe.Nic viac,nic menej netvrdim.To je prax,nie tvoje teorie.
Odpovedať
@eagleowl :-D :-D Velmi sa mylis a ja Ti to tu nejdem vyvracat, riesili sme to u "skorosuseda" takto dva roky dozadu ked vonku tali mrazy -20 az -25 skoro mesiac. Pri takom rozdiele teplot nemas sancu v polmetrovej hlbke to udrzat izolaciou. Ale zjavne sa kazdy musi poucit sam :-D
Odpovedať
@dusan72 Ved urcite, ked je hovno zima, tak nema co premrznut.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix nemusíš mi to vyvracať...lebo to sa nedá vyvrátiť.....leda že by prestali platiť základné zákony fyziky.... :-) . nuž keď to nejde udržať tak tento dom už určite celý podmrzol a celý článok je FIKCIA :-D https://stavba.tzb-info.cz/prostup-te... P.S: pokiaľ by sa ti to nechcelo čítať celé tak jednoduchý abstrakt k téme: "podlaha tu spíše než konstrukce, přes kterou dochází k dotaci tepla do zeminy, působí jako tepelný izolant, který brání ochlazování zeminy z venkovního prostředí."
Odpovedať
Profilova fotka
@jolaus100 suhlasim s @eagleowl .. prirovnam to k jednej teme,kde bola otazka ci v nezateplenom,zavretom dome na zemy mrzne..samozrejme nezateplenom aj od zeme.. @jan45 vtedy napisal ze nemrzne..myslim ze podobny princip splni aj styrodur okolo vody,tak ako vzduch a mury v hrubej stavbe..
Odpovedať
Profilova fotka
@dusan72 nemaj z toho ťažkú hlavu...lebo v tomto prípade tvoja prax len potvrdzuje nevyvrátiteľnú teóriu :-)
Odpovedať
@eagleowl Ibaze to je neporovnatelne s ryhou ale pokus dobry.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix nie len že to je porovnateľné....je to celkom to isté....len rozdiel bude v tom že tak ako je pod domom +5°až +11°C tak pri potrubí bude stačiť +1°C.....ak je presah XPS meter do strany zem musí z boku izolovať podobne ako zhora :-)
Odpovedať
@eagleowl A preto to vsetci kopu zbytocne hlboko a pritom staci tabula styroduru, hlupaci.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?