Prútikár Šotik PO/KE

Dobrý deň, na hľadanie vody si prosím neobjednávajte "prútikára" Šotika z Prešova. Je to človek,kt.už viacero rodín dostal do stavu že nemajú vodu v studni.
Odpovedať
A čože nenašiel vodu? Ako sa vraví voda je všade len v akej hlbke :)
Odpovedať
Prutikarstvo je okultizmus takze....
Odpovedať
@lulka06 mal som ho pri dome aj u rodičov na zahrade. Ukázal vraj na zdroj vody, no ani v jednom pripade sa nerealizovala studňa. Krutilo ho riadne, ale tiež nie som na 100 % presvedčený o istote vody.
Odpovedať
@pokakany_trpaslik prutikarstvo je vo vacsine pripadov blbost, lebo ako bolo spomenute voda je vsade, zalezi v akej hlbke (na slovensku). Jeden (relevantny) prof. fyziky sa v nejakom videu vyjadroval k roznym blbostiam co si ludia vymyslaju (geopatogenne zony a ine) a spomenul aj prutikarstvo, no pri prutikarstvu povedal, ze ho sice 100% nemoze potvrdit, no ani vyvratit. Povedal, ze to moze fungovat nasledovne: zem ma nejake e-m pole a v miestach kde su zlomy dosiek sa toto pole meni. zmenou tohoto pola sa v (kovovom) prutiku indukuje prud a tym moze vykonat pohyb svalu. + teda v zlomoch dosiek sa s velkou pravedpodobnostou nachadza voda. Len to je skor pripad nejakej puste. (mozno som na nieco zabudol, ak spatne najdem to video, tak ho prilozim) Samozrejme ze ak si niekto mysli, ze prutikarovi rozhybe prutik nejaky duch ktory vie kde je voda tak si o nom myslim to co o GPZ...
Odpovedať
mne sa trafil celkom presne s hlbkou ale aj smerom pritoku....
Odpovedať
prutikarstvo je sarlatanstvo, ako horoskopy alebo vestenie z kavy.. Pravdepodobnost ze uhadne je 50-50, no kedze voda je skoro vsade, sance su na ich strane. Napr na zitnom ostrove staci ukazat hocikde a zobrat peniaze 😄 Odbornejsie tu: https://invivomagazin.sk/prutikarstvo...
Odpovedať
@igor256 čo je e-m pole?
Odpovedať
@pokakany_trpaslik elektro-magneticke pole
Odpovedať
@igor256 Myslel sim si, ale potim nechápem prečo to funguje ak má drevený prutik....vlastne viem prečo. Ináč skúsenosť kamaráta kňaza pri hľadaní dal prutikarovi ruku na plece a začal ss modliť a hneď mu prutik zlyhal. Môže modlitba narušiť em pole zeme aj keby bol prutik železný? Tu skratka nejde o fyziku. Biblia Oz 4, 12.
Odpovedať
kam to svet speje... snad sa zachvilu nezacnu mnozit aj reklamacie, ze nefunguju homeopatika.
Odpovedať
Profilova fotka
sú ľudia senzitívnejší na počasie, zmenu tlaku vzduchu, prítomnosť iných osôb, môže pôsobiť aj pohyb vody, je to energia a môže byť sprevádzaná tvorbou polí . Necítim sa odborník, takže píšem "môže". Vodu som nikdy účelovo nehľadal, stretol som pár prútikárov, len som ich sledoval. Overený fakt mám, že keď som pre seba hľadal umiestnenie kábla alebo vodovodu v teréne, upozornila ma virgula na zmeny v podloží. Dal som si trasu podrobne vytýčiť správcovi siete a boli prípady, že moje určenie bolo presnejšie ako od správcu siete. Tak neviem, či to platí aj pri studni, mne tam vadí, že ukáže bod, ale tam môže byť voda len vtedy, ak bude aj okolo.
Odpovedať
Poviem svoju skúsenosť s prútikármi. Pred šiestimi rokmi som si dal robiť hydrogeologický prieskum, hlavne z dôvodu, že som ho potreboval k povoleniu na ČOV so vsakom. Keď už som tam mal titulovaného odborníka hydrogeológa, požiadal som ho aby mi zistil aj prítomnosť vody na pozemku, lebo v tom čase som uvažoval o tepelnom čerpadle voda-voda. A bol som prekvapený, keď vtiahol prútiky a vodu určil podľa prútikov. Zameral dva miesta na dva vrty. Čerpací a vratný a aj určil výdatnosť prameňa vysoko nad 0,5 l/s v hĺbke 12 m. O rok keď som už staval som mal vŕtať, prišiel si obzrieť terén šéf vŕtačov pred samotným vŕtaním a bez toho aby som mu povedal že už viem kde je prameň aj smer, s prútikami prišiel presne na tie isté miestá kde pred ním hydrogeológ. Nakoniec som upustíl od tepelného čerpadla a vrty sa nezrealizovali. Až do teraz. V sobotu mi tá istá firma čo pred časom už malá vŕtať, zrealizovala 20 metrov hlboký vrt a voda bola presne ako predpokladal hydrogeolog s prútikmi v rukách a vŕtač prútikár. Tak že na tom určite niečo bude.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 1 roku
@topfield hmm, to bola náhoda, tiež som počul aj od Studniarov že sa netrafil a studňa bez vody.
Odpovedať
Hej hej a prútiky sa kalibrujú raz ročne pri splne mesiaca v lese na Tribeči a voda sa hľadá zásadne s prázdnym mechúrom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
Naozaj nevolajte Široká z Prešova. Nás dobré obtiahli aj z firmou čo kope studne. Zaplatili sme kopu peňazí a nakoniec sme museli volať inú firmu na vŕtanie studní.
Odpovedať
@igor256 predstav si, že tie "rôzne blbosti" (ako si to Ty nazval) sú normálne aj v stavebnom zákone, ktorý ich normálne že rešpektuje ! Ak niekomu úroveň jeho poznania nedovoľuje niektoré veci pochopiť, neznamená to, že tie veci nemôžu aj skutočne existovať. On si vystačí iba s tým, že sú to "rôzne blbosti".
Odpovedať
@petersd je pravda, že geopatogenne zóny sú spomenuté v stavebnom zákone, no je to niekde na rozhraní vedy a šarlatánstva, nakoľko samotný pojem geopatogenny hovorí o nejakej škodlivosti vyplývajúcej z polohy. Teda ak je v danom mieste vysoká radiaca alebo výskyt nejakého iného žiarenia, škodlivej látky, dá sa to považovať za geopatogén. To, že tento pojem šarlatáni ohybaju a zneužívajú je druhá vec. Všelijaké texty plné nezmyslov doplnených k nesúvisiace vedecké pojmy som už videl. Ostatnými blbosťami myslím čakry, homeopatiká a "ostatné blbosti" ktorými šarlatáni zarábajú na tupcoch.
Odpovedať
@igor256 Vieš, všetko je to o tom, či človek je ochotný sa zamyslieť nad nejakým javom, alebo či ho hneď z pohľadu svojej (ne)vedomosti zavrhne. Jednoducho preto, že ho nechce prijať. A hodne je to aj o osobnej skúsenosti. Nemyslí si, že ľudia, ktorí veria napr. v geopad. zóny, prútikárov, ezoterikov,... sú hneď šarlatáni, naivci, hlupáci. Napr. i ja osobne neverím v každú blbosť, takmer všetko si viem racionálne vysvetliť, ale iba "takmer" ! No čo si mám o problematike GPZ myslieť, keď napr. na stavebný pozemok dcéry nezávisle na sebe prišli 3 ľudia a všetci traja zhodne ukázali, kade, aká "zóna" ide a aj kde je treba kopať studňu? Kopali sme a ešte aj voda prišla z toho smeru, ako oni "vytíčili"...
Odpovedať
Je pravda ze voda je vsade ale musite sa trafit do pramena , dobrych prutikarov je velmi malo , mi sme mali Zigovu zo Strelenky , nasla take pramene ze mozeme zasobovat bytovku , pred tym sme mali znameho co hladal vodu ale ten nasiel asi len povrchovu . 2× sa opralo alebo osprchovalo a bola po vode . Zbytocne sa kopala studna .
Odpovedať
Profilova fotka
Nevím jak vám, ale nám našel vodu na pozemku na dvou místech. U jednoho řekl menší zdroj vody a u druhého řekl že bude velmi vydatný. A jak řekl tak se i stalo. Máme 10 skruží z toho 6 je běžně zatopených. Teď co jdou sucha a sousedi nemají vodu ve studních tak my máme 3-4 skruže stále. 😀👍
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?