Protokol o skúške pitnej vody

Zdravim, chcem sa spytat je tu niekto kto sa vyzna v protokole o skuske pitnej vody?? Mame v nom napisane,ze "nevyhovuje limitom vyhlasky.. v ukazovateli vlaknite bakterie bez Mn a Fe..v ostatnych vyhovuje" daju sa tie bakterie niecim odstranit??a znamena to,ze voda nie je pitna? Prosim Vas kto sa vyzna radte. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanka278 nevyznam sa v tom ale pochopil by som to tak ze nie je pitna kedze nevyhovuje limitom vyhlasky, ale tak mozno sa mylim
Odpovedať
@zuzanka278 keď chcete poradiť resp. ktokoľvek iný pošlite mi odfotený rozbor vody, pozriem sa naň a budem sa smažiť Vám poradiť (zadarmo).
Odpovedať
Tak ak vas mozem poprosit tu je nas rozbor (zuzanka278) budeme Vam vdacny
Odpovedať

Odpovedať
@ivo282 http://urobsisam.zoznam.sk/dom/vykuro... Odstraňovanie železa a mangánu V podzemných vodách sa často vyskytuje mangán (Mn) a najmä železo (Fe). Ak sa vo vode nachádzajú obidva prvky vo väčšom množstve, zhoršujú sa senzorické (zmyslami vnímateľné) vlastnosti vody. Železo vo väčšom množstve spôsobuje vode trpkú chuť a hnedý zákal, vytvára vhodné prostredie pre život viacerých druhov vláknitých železitých baktérií. Baktérie prerastajú vodovodné potrubia, a tým zmenšujú ich priepustnosť, spôsobujú škvrny na hygienických zariadeniach (umývadlá, vane a pod.) a pri praní zanechávajú škvrny na oblečení. Medzná hodnota železa v pitnej vode je 0,2 mg.l-1 a mangánu 0,05 mg.l-1. Mangán má podobné vlastnosti ako železo, dodáva vode asfaltovú alebo olejovú príchuť. V potrubiach sa po oxidácií usadzuje v podobe vločiek alebo kalu, robí vodu nepoužiteľnou.
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 ale ona nema problem s Fe ani Mn :).
Odpovedať
.
Odpovedať
@majkoj Ked napises A tak pis aj B :-) A v com ma ? Rad sa priucim novemu.
Odpovedať
Potreboval by som niekoho kto by nam povedal niake medzne hodnoty,ktore moze mat pitna voda podla toho nasho rozboru,ale nie niaku normu,ale realne ,,ne/bezpecnost,, nasej vody Este druha cast rozboru..
Odpovedať
Profilova fotka
@17juraj17 ale preco mam ja pisat B ? Pise, ze ma problem s bakteriami a ty jej napises ake je blbe mat vo vode zelezo a mangan :) . Ja riesenie pre nu nemam, tak ho ani nepisem. Alebo mam napisat par riadkov ake by bolo blbe keby tam mala aj arzen ? :)
Odpovedať
@ivo282 na tie vláknité baktérie by som doporučil jemnejšie filtre na mechanické nečistoty (predpokladám, že tam máte aspoň jeden) - mali by sa na nich baktérie zachytiť a následne použiť mikrobiologický filter. Určite si nechajte osadiť kvalitnú UV lampu, ale žiadnu "Čínu"!! A dajte si urobiť opäť "nezávislú" analýzu, hlave nie od firmy čo Vám filtre či UV lampu bude inštalovať. Do studne nelejte žiadne Savo a jemu podobne prípravky!!!!! Baktérie vo väčšine prípadov len "omráči" a potom si spokojne žijú ďalej. Keďže vodu budete piť, určite si nechajte urobiť rozbor vody minimálne 1x ročne - voda sa môže "v čase" meniť. Miesto odberu - kuchyňa alebo kúpelňa.
Odpovedať
Dakujeme za reakcie,hlavne za tu poslednu.. Urcite budeme niake filtre riesit ale nieje to lacna zalezitost,hlavne UV masinky a podobne,ale asi nebude ina moznost.. A vratim sa este k mojej otazke-je niaky hranicny limit pre tie bakterie?? Keby sa mi ich nepodarilo zbavit..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ivo282 prepáčte, ale nejako mi ušlo, že ste sa ešte pýtali ku rozboru vody. Hraničným limitom pre vláknité baktérie je "0" (limity pre parametre sú uvedené v prvom stĺpci sprava). A prečo "0"? Baktérie sa veľmi rýchlo množia a stačí ich zopár a "skolonizujú" celé potrubie, takže sa ich musíte zbaviť na 100 %.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Chcem aktualizovat tuto diskusiu,a to tym ze sa nam podarilo tych vlaknitych bakterii zbavit a to tak ze sme na doporucenie mikrobiologa studnu cerpali a cerpali,skoro kazdy den,a dnes nam prisla zo sevaku sprava ze je voda v poriadku a vo vzorke je ,,0,, jedincov 😀 Snad tato diskusia pomoze aj inym,lebo na nete o tom vela nieje.. tak zdar
Odpovedať
@geolog A co by si odporucil na nadlimitne hodnoty na zelezo a mangan? V mojom pripade je zelezo 0,27 (norma je max 0,20) a mangan 0,062 (norma je 0,050). Dakujem za info.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Výsledok rozboru vody, koliformné baktérie sú na nevyhovujúcej úrovni, nejake odporúčanie ďakujem
Odpovedať
Nevypustat zumpu do zahrady. Samozrejme ani susedia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?