Prosím radu od vodára

Mam v tom trosku miesung...Idem tahat PexAlPex rurky na vodu kam treba .Cim ukoncit pripravu na tu flex pancierovku do steny.Fotky co som pozeral su dost nejasne a chcem pokupit material.Nalisovat mi to potom pride kamarat .http://www.protrade.sk/sk/shop/c/195/voda/system-pex-al-pex-plastohlinik/fitingy-lisovacie .Je to ta nastenka s vnutornym zavytom a na to sa potom dava ten plastovy modry alebo cerveny bazmeg?Alebo tam ma byt vonkajsi zavit .
Odpovedať
Ok dakujem velmy pekne za potvrdenie .Este nieco pre moj jednoduchy rozum.Aku viacnasobnu rozdvojku pouzit v technickej miestnosti na pex rury okrem jednoducheho tcka .Existuje aj viac nasobne rozvetvenie alebo to treba neustale tckovat a lisovat 5cm kusy rury medzi to do bezvedomia ?
Odpovedať
Profilova fotka
@kollega môžem vedieť dôvod prečo nezavoláte vodára? nech Vám to poriadne spraví? To tu potom budete vypisovať a žobroniť ,,nejakého vodára" aby Vám dal tlakovú skúšku na vodovod a kanalizáciu ku kolaudácii?
Odpovedať
Presne reci typu ze budem zobronit aby toto a tamto.Vysvetlim to velmy jednoducho.Mam 27 rokov ,zarabam 500 eur plus neskutocne mnozstvo vecernych bocakov aby som tu na strednom slovensku vobec prezil.(ked budete robit ako ja 7rok tak 400 hodin mesacne tak potom klobuk dole )Nemam na to aby som platil tie peniaze za vodarov , murarov , maliarov ,strecharov elektrikarov ,sadrokartonistov takze pokial nechcem skoncit ako moji byvali spoluziaci u rodicov do 35ky alebo v podnajme tak VSETKO musim robit cez vykendy,dovolenky a trebars aj na velkonocny pondelok ako urcite nie jediny som mural priecky.Mam dost vysoke IQ a studium mi nerobi ziadne problemy .Nic nerobim kym to nemam potvrdene a prave vdaka tejto stranke som sa vobec pustil do stavby domu,kedze som tu nasiel neskutocne mnozstvo ludi ,ktory su ochotny bez uplaty poradit.Teraz k veci -nasiel som nieco taketo http://www.thermoqueen.sk/radiatory/e... ako rozdelovac.Moze byt?
Odpovedať
No nema to ziadne ventily ani nic podobne a prave to by som potreboval ,len na jednom mieste rozdelit privod na viac odvodov ako je kupelka , wc ,druhe poschodie cisto iba studena voda .Alebo je to z materialu ktory je zavadny a nemal by sa pouzivat na pitnu vodu ?Nadpojim ich trebars aj 5 za seba a na koniec dam zatku ...
Odpovedať
Profilova fotka
@pcf @poliacik321 určite ma na to aj náradie strunu, nožnice,kalibrátor atd. veľa šťastia pri kompletovaný ventilov, batérii, sanity...kollego 8-)
Odpovedať
@kvp Strunu , kalibrator , noznice , hydraulicke lisovacie klieste ano vsetko mam zajednane aj s jednou navstevou dalekeho znameho .Myslel som na to.Ja sa nechcem hrat na vodara ,ja len chcem nakupit material ,natiahnut do stien pex rurky a urcit spravnu topologiu ale na vysmech som bol zvyknuty od zaciatku a dom stoji pod strechou ktoru sme zalozili s priatelkou , takisto ako vsetko ostatne povacsine vo dvojici ...
Odpovedať
Profilova fotka
@kollega áno môže a čo s tým ďalej? pokiaľ to bude lisovať radiálnym lisom, tak si pýtajte potvrdenie o preskúšaní lisovačky. Ďalej, treba si správne nadimenzovať prívod do toho rozdelovača. nezabudnúť na presná ukončenie nástenok aby neboli krivo osadené,kvôli budúcej montáži batérií. nezabudnúť na vhodný centrálny filter ,lebo vo vode je ,,hocičo" atď atď atď...ale ako hovorí @pcf dobrodružstvo má svoje čaro. ja uznávam, že nie je ľahké zohnať a zaplatiť odborníka,ale zastávam názor, že veci, ktoré sú zabudované v stene sa majú spraviť poriadne a na niektorích veciach sa šetriť neoplatí. Ale inak prajem veľa šťastia a úspechov. A nehovorím to ironicky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kollega dom stoji ale dokedy.ak ti môžem poradiť tak si prichystaj drážky na tuv,suv a odpad a kamarát keď príde tak to za deň zmáknete spolu.
Odpovedať
Ok napojenie neham na neho ,ale chcem sa dostat do problematiky a nie sa hlupo pozerat .Ked budem mat za sebou tlakovu skusku tak nepotrebujem certifikat.A vychadza mi to casovo dost blbo lebo musim zaliat podlahy preto chcem aspon na boky stien povytahovat pex rurky a vyfrezujem drazky -steny su z porfixu takze to pojde tak isto lahko ako pri elektrike .Na podlahovku mam zajednaneho jedneho pana zo ZnH ,bude mi zapajat aj peletovu pec ,tam pojde samozrejme termostaticky rozdelovat 7 okruhovy.
Odpovedať
To samozrejme chapem ,nechcem aby mi niekde zacala vyvierat voda .Ale rurky pod poter ked nebudu nadpajane tak by sa nic nemalo stat .
Odpovedať
Profilova fotka
@kollega to by nemalo to je pravda. nezabudnúť na dostatočné izolácie.
Odpovedať
Ano poobalujem v polystyrene pex rurky este do tej izolacie na to urcenej v prechodoch popod dvere a pod to este viac zaistim
Odpovedať
Profilova fotka
Pri Vašej skromnosti a šetrnosti sa divím použitému materiálu, ktorý je niekoľkonásobne drahší ako PPR. Na to potrebujete zváračku za 50€ a celý rozvod vyjde na 1/3 ceny plasthliníku. Naviac som videl rozvody al-pex, pre malý použitý priemer nefungovali niektoré koncové zariadenia.
Odpovedať
Zváračka s tromi nástavcami 20, 25 a 32 je tak od 200€ vyššie, nie za 50, včera som si zisťoval VO cenu. A s tým plastohliníkom veru pozor, radšej 20, ako 16 nie je v tom veľký cenový rozdiel a tlakové straty sa zmenšia.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 bez urážky...v žiadnom prípade nedoporučujem robiť rozvody z PPR. Áno sú síce lacné ale už sme riešili niekoľko porúch na rozvode z PPR. A vždy to boli poruchy, ktoré sa prejavili po 10 a viac rokoch. Nič moc,keď sa musela vysekávať dlažba a obklady zo zabývanej stavby. K tomu ,,plasthliníku" áno ,sú systému dobré a zlé. ja osobne robievam rozvody so systému Rehau. a to je podľa môjho názoru, jeden z najlepších materiálov či už spôsobom spájania alebo prevedenia. samozrejme tomu zodpovedá aj cena. ale rozvody zabudovávate do stien len raz. A na tých sa šetriť neoplatí. radšej investujte do lacnejšieho obkladu, sanity a pod. veď po pár rokoch, keď budú peniažky tak sa obklad vymení ,ale vysekávať potrubia?
Odpovedať
Profilova fotka
dedo758 zváračka s tromi nástavcami stojí 48€ v každom železiarstve, a pre poliacik321 robím to 25 rokov a nemám problém. Samozrejme všetko sa dá spraviť zle.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
@poliacik321 mas uplnu pravdu lebo v terajsej dobe si robi kazdy co chce a hocijako a potom to tak vsetko aj vyzerá
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?