Problém s vodou

Dobrý deň, už nejakú dobu bojujem s vodou, ale márne. Spravil som všetko možné no, pomohlo z časti. Pokúsim sa tu dať pár fotiek ako to reálne vyzerá, a chcem Vás poprosiť o nejaké názory. Vopred ďakujem. Červená - kanalizácia, horizontálne s domom, dĺžka cez záhradu 15m, hĺbka 80-100cm, obsypané štrkom, vyústenie a spád k plotu. Čierna - plyn, cez zahradu, dĺžka 15m, obsypane štrkopieskom, hĺbka cca 80cm. Modra- je nejaká drenaž, o ktorej sme ani nevedeli, zrejme prvotná, ktorá bude horizontálne s domom, vyústenie do cesty. Hĺbka 1m, obsypané riečnym kameňom. Biela- obvodová drenaž, hĺbka 1m, obsypané 16/32 Zelená- nová vodovodná prípojka, ktorá bola vyvedena súčasne s napojením kanalizácie, rovnaká výška ako kanalizácia, hĺbka 110cm, nachádza sa pod obidvoma drenažami, rozdiel vo výške 10cm cca. Problém je taký ako sme to odkopali a natiahli tečie tadiaľ voda prúdom, okonahle zaprší priteká voda k základu a tlačí ju do pivnice, všade je všetko Okey, len v tomto mieste ako sme to robili to robí problém. Základy su 1.3-1.5 pod terénom. Z kameňa, tak ako sa kedysika robilo. Napadla ma ešte jedna vec, že môže voda stekať z altánku 4x3m, lebo nieje odvedená nikde, a keďže je kanalizácia najvyššie, a je do spadu tečie to k nej a vyúsťuje mi to pri plote a tečie to dole kadiaľ mám ťahanú vodu. Čo vy na to, môže to mať súvis ? Teraz voda nieje, ale keď zaprší natečie do pivnice. Prikladám pár fotiek.
Odpovedať
Profilova fotka
drenáž sa nerieši len pre konkrétne miesto, súvisí s okolím. Bez zamerania terénu a znalosti podložia sa nedá serózne odpovedať. podľa poslednej foto terén má spád od altánku (ale to nemusí byť v reáli, záleží na fotografovi)takže sťahuje vodu z celej zahrady, , ryhy ju odvádzajú na najnižšie miesto (pivnica)
Odpovedať
Voda preniká ,alebo tečie tam kde má najmenší odpor,alebo ktorým smerom je sklon terenu.Podla mna daždová voda využíva neusadnutú pôdu vo vykopaných ryhách a následne tečie k základom pivnice.Možno by vám pomohlo vybágrovať plytšiu ryhu ešte vyžšie nad súčasnými a vyspádovať ju do vsakovacky,potoka ,kanalizácie .Vyplniť ju štrkom ,(má dobrú priepustnosť,náhrada drenážky).Tak by povrchovú vodu stekajúcu zo záhrady ,alebo z kopca ,zachytila štrková drenážna ryha a nedovolila by sa dostať jej k základom,pivnici,...
Odpovedať
Profilova fotka
@usiak123 Poradím po sedliacky. Urob ale 1m-2m od domu úsporný výkop až po rúry čo ti vedú do domu. Tým myslím vykopať presne zeminu v ryhe, v ktorej je položená rúra a aj časť čo je pod rúrou a bola vykopaná. Medzitým zohnať potrebné množstvo ílovitej zeme a z nej po "staru "ako keď sa šlape kapusta do sudov ušlapať navlhko ílovu pôdu okolo rúr v tom výkope. Urobiš tzv ílový štupel vo vykope rúry.
Odpovedať
@zmrzlina_sk ďakujem, vyskušam v dvoch miestach v odstupoch a nejakej hrúbke utlačit íl, aby zadržiavalo vodu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?