Prípojka vody 70cm pod zemou - nezamrzne voda?

Ahojte vie mi niekto poradit byvame v Nitre a vodu pri vstupe cez zaklad do domu mame v zemi iba cca 70 inde je uz 1m ked bude riadna zima nezamrzne nam to? Manzel pri zakopavani naukladal na vrch trubiek zbytkovi polistyren. Dakujem za kazdu odpoved.
Odpovedať
1
2

Odpovedať
Ja mam v šachte asi len 80 a pri 3tyzdne trvajucich -20 stupňoch sice raz primrzla ale nemal som to nicim prikrite. Len poklopom. Myslim, ze nezamrzne. A uz aj tak s tym asi nemas co urobit :-|
Odpovedať
@verka171 keby ste nepoužili mosadzné kolienka ale plastové, tak ti určite poviem že určite nie. Takto , je to možno nie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@verka171 Tiež mám takéto jedno "kritické" miesto - trubky sa ocitli z jednej strany cca 30 cm pod povrchom v úseku asi 1 m, ale poobkladal som to riadne tvrdeným polystyrénom (v 3 vrstvách po 8 cm) a nič sa nedialo ani keď bolo - 20°C. A tiež som mal malú dušičku. Pokiaľ to manžel poobkldal poctivo z každej strany, nemalo by to ani len "primrznúť".
Odpovedať
@verka171 Vyrovnal by som povrch do roviny zarovno s tou kanalizačnou rúrou zasypaním zeminy. Potom by som to prikryl veľkou tabulou styroduru aspoň 5cm a zasypal zeminou do požadovanej výšky ...a neni šanca zamrznúť... tak mám aj ja ... a prežilo to -20
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 to je vec prietoku. Pokial tam bude "staly" odber nezamrzne. Pokial odber nebude ziadny a von bude par dni riadna zima, nepomoze ziadna izolacia. U nas takto zamrzol privod do klubu v skole cez prazdniny.
Odpovedať
@majkoj S tým nesúhlasím ...od zeme ide (vyžaruje) teplo ...tých 8-10 stupňov vykuruje zem od spodu. Treba dať izoláciu iba z vrchu. Platilo by to ...v tom prípade ak by som vodovodné potrubie obalil polystyrénom 10cm vzrchu aj zo spodu potrubia ale nad úrovnou zeme , že by šla rúra pol metra nad zemou napríklad.
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 Co ti to pomoze ked v 70 cm bude naokolo zamrznuta poda ? Co myslis, preco sa za nezamrznu hlbku povazuje 80cm ? Neviem co pod vyzarovanim tepla zeme myslis, ale ak geotermalnu energiu tak ta je pod 0,07 W/m2. Tym naozaj nic neohrejes. To je ako dat do pohara vodu zabalit ho do izolacie, dat do mraznicky a tvrdit, ze voda nezamrzne. Ano izolacia ten proces spomali, ale nezastavi.
Odpovedať
@majkoj To je v poriadku energia môže byť malá tak ako si možno napísal, že nič nou neohrejem . Iná vec je že pôda meter v zemi je naakumolovaná množstvom tej energie ktorá má tých 10 stupňov. Ak dáš ten styrodur ...a bude pôda od vrchu zamrzať ...jednoducho prerušíš tepelný most v pôde ...tak nad styrodurom môže byť 0 ale pod ním 6 stupňov ...a nižšie v zemi 10 .... Pôda býva mokrá na jeseň aj v zime ...tak ten mráz chlad sa lepšie šíry smerom nadol. Pri suchej zemine tažko. Ja mám 40 cm v zemi prívod vody ...a nato som dal ten styrodur dve veľké platne ... a bola silná zima v tomto januári a nič mi nezamrzlo ...a to som tam na dom chodil nepravidelne že som dva dni tam ani nebol a nič nemrzlo ... schválne som meral aj tú vodu ....a mala 8 stupňov ... Ak by mala zamrznúť mal by mať aspoň 1 stupeň. Mal som obavy .
Odpovedať
Profilova fotka
ako povedal @majkoj je to vec prietoku. Ked boli minuly rok tie intenzivne mrazy, tyzden stale od -15 po -28 tak brat nebol 3 dni doma a roztrhlo mu vodomer a to ho mame v spolocnej sachte. Proste pravidelnymi odbermi priteka stale min 5 stupnova voda a ta kym odovzda teplo zas par hodin potrva... V tych mrazoch sme preto radsej aj umyvacku a aj pracku nechavali prat rano aby bol prietok aj v noci...
Odpovedať
@abobo píšeš o niečom inom ....prietok je prietok ...a ohrev zo zeme je ohrev zo zeme. Je naivné si myslieť že obaliť rúrku do izolácie pol metra pod zemou je dobré..... - to je hlúposť.
Odpovedať
Profilova fotka
pokiaľ to obkladal tým polystyrénom tak by šanca, že to zamrzne mala byť oveľa nižšia. ak tam bude tá voda pretekať často tak by to nemalo zamrznúť ani pri väčších mrazoch, zaručiť vám to ale asi nemôže nikto takže keď prídu mrazy, bude treba dúfať
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mato001 žiadne obkladaníe .... :-D treba spraviť ako píšem a netreba nič dúfať.
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 Ano ak das celu platnu XPS, tak tesne pod nou zamrznute nebude. Cim hlbsie, tym bude nezamrznuta cast stale mensia az v nejakej hlbke sa to stretne a zase bude vsetko zamrznute. Ten uhol pod ktorym to bude postupne zamrzat bude asi 45st. Takze ano da sa spocitat velkost/plocha toho XPS tak, aby ta cast kde by to zamrznut mohlo, bola az v nezamrznej hlbke. Ja nepisem, ze to zamrzne za den. Nepustaj tam vodu tyzden pri -15C a situacia bude mozno uplne ina :)
Odpovedať
@majkoj Možno situácia bude iná ak týždeň bude -15 a týždeň sa voda nehýbať v polmetrovej hĺbke. Ale musíš uznať, že to čo píšem má logiku a izolovať potrubie len z vrchnej časti. A kto má veľké strachy tak nech si tam dá hrubší styrodur (15cm) len nad rúru 1m2 .....žiadne kúsky , žiadny polystyrénový odpad. a na to 30cm -40 zeminy ... a bude to mať ako 120cm hĺbke ...nemusí voda ani prúdiť. Zadávateľke témy ide ešte kanalizácia vedľa ak dá styrodur ako som napísal nad rúru tak to má ešte aj s vyhrievaním :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 sorry logiku to nema :). Voda bude mat v zime v 40 cm vyssiu teplotu ako samotna zemina. Cize nechat vodu ochladzovat zo spodu naozaj nema vyznam:). Vyznam ma na povrch dat XPS, to sa bezne robi npr. pri zakladovych doskach aby nepodmrzli. A ani tvoj druhy predpoklad nesedi :). Ak mas 1x1m XPS tak to cca v 0,5m casom zamrzne.
Odpovedať
@majkoj Voda sa zo spodu neochladzuje , ale z vrchu. Vonku mrzne. Nevidím veľký rozdiel mať XPS na povrchu a mať ho niečo hlbšie v zemi.
Odpovedať
@majkoj Ešte píšeš že pôda dajme tomu zmŕza pri tom 45 stupňovom uhle ...to znamená že 1 m2 platne XPS ....pol metra pod nim už sa tento uhol stretne a zamrzne to tam. AK by bol XPX 50cm v zemi ...Tento uhol posunieš až 1 meter do zeme.
Odpovedať
@verka171 určite voda nezamrzne ak už tam bývate. Ak nebyvate tak na to miesto niečo treba navrsit ako drevo, hlinu, kameň, potom určite nezamrzne. Prečo nevypustite vodu v šachte. Aj izoterma v zemi sa zvlni smerom nahor.
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 ked ma voda 15C a zem ma 10C tak co ochladzuje co ? :). A ani to druhe fungovat nebude...
Odpovedať
@majkoj Pochybujem ,že bude mať voda pri -15 stupňoch v zime vo vodovode ktorý je meter v zemi .... 15 stupňov . Mimochodom v akej studni je teplota vody 15 stupňov ? 10-11 obyčajne.
Odpovedať
@leilak1 Dnes som meral teplotu vody z dvoch studni jedna ma hlbku 80 m a druha 130 m a z oboch vyteka 9 stupňova voda.
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 Ja som nepisal o studni, ale dobre nech ma voda 10C . Aj tak bude voda teplejsia (ak nie je v nezamrznej hlbke) ako okolita zemina, cize voda sa bude rovnako ochadzovat aj od spodu.
Odpovedať
neni to nahodou len odpadove potrubie z domu? prikryť polystyrenom a prisypať zemou - u vas aj mrzne?
Odpovedať
@verka171 to je kanalizacia? ak hej, tak to bude dostatocne vyhrievat okolie a ta vodovodna hadica nema sancu zamrznut. Tie kolena v hodnote xy€ vam tam dal vodar?
Odpovedať
Ked som kopal pripojku vody som krizoval susedovu pripojku. Bola v 60cm cela. A ze mu nikdy nezamrzla. Pripojka mala desiatky rokov. Skor ide asi o to aka je zima a ako casto sa pouziva voda.
Odpovedať
nezamrzne. V Nitre nie.
Odpovedať
Viac ako hrozbu zamrznutia povazujem za pozoruhodnu vzdialenost vodovodneho potrubia od kanalizacie, to asi podla STN nebude :)
Odpovedať
@viktor811 uz byvame
Odpovedať
@stowasser ano vodar preco zle?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?