Prepinanie vody studna/obecna.

Planujem v dome dva rozvody vody. 1 - WC,Pracka,Vana,Sprchac primarne voda zo studne 2 - Kuchyna,Umyvadlo,Umyvacka primarne voda obecna. Ako by ste riesili nudzove prepnutie vsetko na obecnu/vsetko na studnovu? Premyslal som nieco ako na obrazku, alebo 2x 3cestny ventil?
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
@cyposk nebojíš sa,že voda zo studne môže znečistiť verejný vodovod?
Odpovedať
Spetny ventil?
Odpovedať
Profilova fotka
Tento sposob je explicitne zakazany, studnova voda a verejny vodovod nesmu byt prepojene. V pripade kontaminacie sa vystavujes riziku trestneho cinu vseobecneho ohrozenia z nedbanlivosti + naklady na vycistenie celeho vodneho radu radovo v tisickach eu. A stava sa to bezne....
Odpovedať
Resp som kludne za mechanicke riesenie ktore znemozni prepojenie studnovej-obecnej. Ma to isto riesene milion ludi, tak by som rad keby niekto dal vhodne riesenie.
Odpovedať
Takto by ste to uz videli OK? Ze by sa musel mechanicky prehodit prepoj? Chcem to naozaj len ako nudzove riesenie. Nie prepinat kazdy den inak.
Odpovedať
Profilova fotka
@cyposk ak naozaj premontujes celu hadicu, osobne to vidim ako obhajitelne.
Odpovedať
@majkoj Tak by som to planoval. Ze okruh1 a 2 by mal len jeden vstup a dal by sa vyrobenou prepojkou pripojit alebo na obecnu alebo na studnovu. Prepojka by nepasovala rozmerom na nahodne namontovanie medzi obecnu a studnovu vodu (napr iny rozmer zavitou).
Odpovedať
&cyposk Maximálne môžeš urobiť toto, kde značka ventila so šípkou je vypúšťací ventil a značka s čiernou polovicou je spätná klapka...
Odpovedať
@dedo758 K comu to bude takto dobre? Ze budem moct spojit vypustacie ventili a zavriet niektory privod? Spetna klakpa je OK, ale to uz mozem rovno pouzit prvy nakres a dat spetne klapky.
Odpovedať
Nemôžeš prvý použiť, lebo riskuješ pokutu...
Odpovedať
ako chces riesit teplu vodu zvlast do kuchyne a zvlast do kupelne? u nas takto
Odpovedať
@tomascolt Ponukas riesenie, ktore je protizakonne (mas prepoj studne a vodovodu). V roku 2007 bol problem s pitnou vodou v Jaslovskych Bohuniciach a za vinnika bol oznaceny odhaleny majitel prepoja takychto dvoch systemov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Doteraz pouzivam len studnovu (opakovany komplet rozbor z hygieny byval rovnaky ako vodovod-okrem chloru ten bol 0), ale vdaka novym susedom, kt pouzili svoju studnu ako kanal musim pripojit obecnu. Studnu si dam len wc a exterier, ostatne uplne uzavrety system len s obecnou. Kopec penazi a nervov za lenivost ludi okolo ... nikdy neviete ...
Odpovedať
Nema nahodou obecna voda predpisany tlak? A nema studnova voda mensi tlak? V tomto pripade by nemalo dojst ku kontaminacii, a navyse ak sa pouzije spetna klapka?
Odpovedať
@elmas JE zbytočné špekulovať o tlaku a spätných klapkách. Raz je to vyslovene zakázané mať prepojené tieto systémy, tak je to zakázané. To, že to ľudia porušujú je ich vec a zodpovednosť. Ak vieš, aký tlak má mať obecná voda, tak uveď predpis alebo normu, ktorá to uvádza.
Odpovedať
@elmas preco by mala mat studnova voda mensi tlak?
Odpovedať
@jarojaro70 To by som nechcel platiť tie výdavky-náklady vodárenskej spol. pri tomto odhalení!!! Ale čo už keď si zmýlil amálku s decimálkou!!! Niektorí sú nikdy nepoučiteľný ;-) ;-)
Odpovedať
@gashtaan no nas darling tlaci na 2,2 bar, a ked som chcel kurenie natlacit na 3 na skušku tak mi to nedalo, ale obecna voda sla az do 3,5. a ludia budu vzdy spekulovat s vodou, ja si v dome tiež budem prepajat tieto systemy, lebo jeden nikdy nevie kedy ti bude chýbať voda ci už obecna alebo studnova, a navyše aj z obecnou vodou budem polievat zahradu tak ti nauctuju aj stocne aj ked ho tam nedaš, a cena vody a stočneho je skoro rovnaka. ale dobre vedieť že to je zakazane to si dam pozor kde to prepojenie spravim..... ale určite si dam aj pozor aby som netlacil vodu studnovu do obecneho vodovodu, tam je skor problem v tom ze im sa potom odratavaju kubiky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
A co toto: 3x spatny ventil (alebo celkovo 3x ventil) a ten druhy, resp. stredny sa fyzicky vymontuje ?
Odpovedať
Profilova fotka
@cyposk To je teda dobrá 3,14 čovina. Ak Ti na to niekto príde, tak máš na krku trestný čin všeobecného ohrozenia, možno aj šírenia nákazy a to Ti teda nezávidím. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@elmas Nehanbíš sa napísať takú do neba volajúcu blbosť??? :-p :-p :-p A čo keď z nejakého dôvodu príde k poruche na obecnom rozvode a zníži sa, prípadne úplne stratí tlak? Tak ako sa tu už napísalo, je to zakázané a ak by som sa ja osobne dozvedel, že to niekto z mojich susedov takto spravil, tak ho osobne pôjdem udať. Ide o zdravie nás všetkých, čo sme pripojení na obecný vodovod a nie o Tvoje šetrenie pár Centov. :-)
Odpovedať
@jamk1 ..no darmo, vidieť aj tu ako sa ľudia dajú poučiť...Ja nič ja muzikant...Potom ako sa niečo stane, tak je schopný sa schovať aj za blchu.. 8-) Nezabudnem prípad čo bol nedávno v Prahe...bolo odstavené komplet sídlisko na týždeň kým neprišli na to čo sa stalo...príčina??? Chlapíci od vody robili prepoj v nejakom súkr. dome a to tak že odpad šiel do PITNEJ vody!!!!!! No prišlo sa na to a ver mi že tú sumu by som nechcel platiť keď mu to vyčíslili-alebo tej partie "odborníkov".. Ja som za, že ŽIADNE prepojenia s verejným vodovodom s domácou studňou...Nech teda si natiahne pitnú do kuchyni +sprcha a ostatné z vlastnej studni...Je to nákladnejšie ale hlavne BEZPEČNEJŠIE!!!! Ale to niekomu nevieš vysvetliť, kým...vieš čo myslím :-D :-D :-D :-D No a za také odhalenie by som mu dal piť do konca života kontaminovanú vodu, bez milosti!!!!!!!!! ]-( ]-(
Odpovedať
@technik007 @jamk1 niektori maju zjavne problem s porozumenim citaneho textu a zrejme nepochopia ani ked nakreslis. A hygienicke normy a zakony povazuju len za bezbrehe obmedzovanie osobnej slobody jednotlivca. Vsak mame demokraciu, tak preco by nesmeli robit to, co najlepsie vyhovuje prave a iba im?
Odpovedať
Ja som dal do domu aj pitnu z vodovodu aj studnovu. Studnova ide len do WCiek a umyvacky - tam kde netreba zohrievat vodu z kotla. Ostatne veci mam na pitnu. Samozrejme samostatne rozvody, minimalne naklady navyse. V pripade vypadku vodovodu je tam prepojenie s dvoma spatnymi ventilmi. Ked som to mal v projekte museli sa k tomu vyjadrovat aj vodarne ale schvalili to.
Odpovedať
@niless V prvej časti s Tebou súhlasím, ale sa mi nezdá že vodárne schválili to čo sa nemá...pretože si myslím nech akokoľvek poctivo urobíš vodu prepoj mestská-vlastná studňa-NIKDY nezabrániš v prípade kontaminácie Tvojej studni aby sa čo už len čiastočne NEZAMORILA voda z verejného vodovodu v prípade prepojenia aj keď je tam spätný ventil...To je môj názor.. ;-)
Odpovedať
@technik007 Mate pravdu, nema to byt prepojene, pozeral som aj projekt. Majstri prepojili a argumentovali sak su tam spatna ventily. Takze ten prepoj musim zrusit. Ja som len chcel povedat ze ked niekto oficialne da do projektu privedenie uzitkovej vody do domu, hned to ide na vodarne a zdrzi sa to cele + nejake poplatky
Odpovedať
Kontaminacia hrozi aj v pripade ked teplu uz. vodu robim z obecneho vodovodu a studenu mam zo studne. Zmiesanim v baterii mozem kontaminovat obecnu vodu studnovou. Co z toho, ze to nemam prepojene sp. klapkou + ventilom,ale na "tvrdo", aj tak moze ku kontaminacii dojst.
Odpovedať
Povazuje sa za prepojene aj to ked bojler cize tepla voda je pripojena na mestsku vodu a studena je na studnu. V baterii sa to stretne, je to prepojene alebo nie ?
Odpovedať
@smotek7 tepla voda sa vzdy povazuje za uzitkovu aj ked pochadza z verejneho zdroja teplej vody (v bytovkach) a je vyrabana z pitnej vody. Baterie su konstruovane tak, aby nedoslo k nasatiu TUV do rozvodu pitnej (studenej) vody.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahojte. Chcem pouzivat vodu zo studnej na wc,pracku, sprchovanie, bojler 300l na solar napajony na vodu zo studne prednostne. Vodu z vodovodu potiahnut do kuchyne . Chcem sa spytat ako vyriesit jej ohrev. Dat do kuch.linky mensi 5l ohrievac vody ? . Dakujem pekne za radu.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?