Povoliť, či nepovoliť susedovi viesť siete cez náš pozemok?

Profilova fotka
Chcem sa opytat ci tu ma niekto skusenost: mate suseda a chcete mu povolit tahat popri Vasom plotu jeho IS. Spomina sa tu vecne bremeno...Ako najlepsie osetretit svoj pozemok? dakujem za reakcie
Odpovedať
@silviavladik My to tak mame (mame dvojdom), mame spisanu zmluvu, ze sused moze vojst na nas pozemok v pripade poruchy niektoreho z potrubi, ktore tadial vedu. Nemali sme s tym zatial ziadny problem, je to nas znamy, tak to snad nebude zneuzivat.
Odpovedať
Este detail: vjazd ma z inej strany, ten povoleny nema. A merace su zvonku z nasho plotu, takze vlastne nema dovod ist kvoli svojim IS k nam.
Odpovedať
no ja by som si to dobre ošetrila,čo mne potom z toho ake povinnosti vyplívaju,aby si ty nemala obmedzenia do budúcnosti
Odpovedať
presne ako pise macka, lebo ak sa vyskytne nejaka porucha, tak tebe rozkopu pozemok...a myslim, ze je tam kopec inych veci. Ak naozaj nema kadial viest, tak popri plote by som povolila, ale ak existuje aj ina moznost, tak zvolte radsej tu. Myslim, ze nad "vedenie" sa nemozu sadit ziadne stromy....
Odpovedať
a nezabudnite na to, ze ak budete chciet dom predat, tak uz bude ťarcha a horsie sa vam bude predavat. ja by som nesuhlasila, aj ked sa musim priznat ze sme vcera kupili starsi dom a na nasej zahrade meter pod zemou ma náš sused hodiny na vodu. :-| a neda sa s tym nič robit. ;-(
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
pokiaľ sa ťahá čokoľvek cez tvoj pozemok mala by byť spísaná zmluva o vecnom bremene. zmluva o vecnom bremene umožňuje v budúcnosti susedovi prístup na tvoj pozemok za stanovených podmienok zakotvených v zmluve. ja byť susedom tak bez takejto zmluvy si na tvojom pozemku nič neuložím. ale je to dvojsečná zbraň. pokiaľ ju nemáš spísanú sused ti nemôže vstupovať na pozemok a teda ani realizovať prípadné opravy v budúcnosti. máš ho chtiac nechtiac v šachu. a presne ako už bolo písané skôr môže nastať problém pri predaji pokiaľ taká zmluva neexistuje.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
my sme na to tak, ze na nasej ulici je len plyn, na zvysne IS nema obec peniaze.. takze sme sa dohodli so susedom, ze pojdu siete cez neho. spravili sme zmvulu kde je uvedene ze povoluje siete na dobu neurcitu ale tarchu na katastri nedovoli zapisat,ze by si znehodnotil nehnutelnost. a teraz neviem ci ak by chcel, realne moze nas odpojit od vody, elektriny a kanalizacie kedy sa mu zachce ale nemoze? ak by nas odpojil, elektrinu by som musel tahat asi 300 m.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozef83 moze. Okolo nasho plota ma sused tahanu vodu, merac v nasej sachte :-| . Tak kedysi s kamaratom riesili. Kamarat pozemok predal nam... Vodar nam povedal ze kedy chceme to odpoji. Zatial to neriesime, ale pri nejakom probleme budeme trvat na prelozeni. Nedam si kopat upraveny pozemok.
Odpovedať
Je to od vas pekne priatelske gesto! Viem si predstavit, ze niekde na dedine by nesuhlas s takou poziadavkou mohol vyvolat dlhorocne spory. Ja si vsak myslim, ze je to dvojsecna zbran a casovana bomba a asi by som na to nepristupil. Urcite nie, ako dobry skutok, ale napriklad za rocny poplatok napr 50-100€. Mysli na potencialne hrozby v pripade poruchy, v podstate ti navzdy znefunkcni cast tvojho pozemku..
Odpovedať
sused za to dostal 1 ár a inu pomoc.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?