Povinnosť distribučnej predĺžiť elektrické vedenie

Zdravím. 5 ľudí = 5 stavebných pozemkov - nezasieťovaných che priviesť elektriku k pozemkom. Ako majiteľ posledného som o to požiadal Východoslovenskú distribučnú, kde mi napísali, že predĺženie o 200m si musím zaplatiť sám. Niekde som počul, že ak o to požiadame minimálne 3 žiadatelia, je distribučná povinná predĺžiť siete na vlastné náklady. Je to pravda? Nemáte niekto skúsenosť ako postupovať?
Odpovedať
distribučka to urobí pre vás zdarma až vtedy ak o to požiada obec ,tá dáva predca stavebné pozemky musí sa dohodnúť obec s ditribuciou ak sa nedohodnú na spolufinancovaní nemala obec povoliť stavbu, alebo ju povolí s tým že si budete financovať inžinierske siete samy.
Odpovedať
Tie pozemky obci nikdy nepatrili. Boli vždy súkromné, akurát k nim nebola majetkovo vysporiadaná prístupová cesta. Toto zariadila obec cez darovacie zmluvy, takže cesta už je oficiálne v katastri, ale pozemky nie sú zasieťované.
Odpovedať
Minuly ako aj zaciatok tohto roka som si s elektrikarmi uzil svoje a vedzte ze zakon o energetike je napisany v ich prospech. Tu mate par pasazi zo zakona o energetike novelizovaneho minuly rok: Ak chcete riesit pripojenie odporucam kontaktovat nejakeho elektrikara alebo firmu, ktora je v castom kontakte so spravcom siete vo Vasej lokalite. Je nutne poznat technicke podmienky siete, kde by mali byt technicke podmienky pripojenie kedze vo vseobecnosti je take povedomie ze ak splnate technicke podmienky tak Vas musia pripojit. O com hovori §35 (1) Odberateľ elektriny má právo a) uzatvoriť zmluvu o dodávke elektriny s dodávateľom elektriny; odmietnutie uzatvoriť zmluvu o dodávke elektriny musí dodávateľ elektriny odôvodniť, b) taktiez ma pravo uzatvoriť zmluvu o prístupe do prenosovej sústavy a prenose elektriny s prevádzkovateľom prenosovej sústavy alebo zmluvu o prístupe do distribučnej sústavy a distribúcii elektriny s prevádzkovateľom distribučnej sústavy, ak tieto služby nezabezpečil dodávateľ elektriny, Avsak to pravo pripojit sa nie je zadarmo. Lebo podla: §39 ods.6 Elektrickú prípojku zriaďuje prevádzkovateľ prenosovej sústavy alebo prevádzkovateľ distribučnej sústavy alebo za podmienok ním určených aj iná oprávnená osoba. Náklady na zriadenie elektrickej prípojky uhrádza ten, v ktorého prospech bola zriadená, ak sa prevádzkovateľ prenosovej sústavy alebo prevádzkovateľ distribučnej sústavy nedohodne s odberateľom elektriny inak. Takze na 101% Vam to daju zaplatit, lebo im by sa naklady vratili velmi pomaly. Podla dalsieho odseku je logicky vlastníkom elektrickej prípojky ten, kto uhradil náklady na jej zriadenie. Vlastník elektrickej prípojky je povinný zabezpečiť prevádzku, údržbu a opravy tak, aby elektrická prípojka neohrozila život, zdravie a majetok osôb alebo nespôsobovala poruchy v distribučnej sústave alebo v prenosovej sústave. Zasahovať do elektrickej prípojky môže vlastník elektrickej prípojky len so súhlasom prevádzkovateľa prenosovej sústavy alebo prevádzkovateľa distribučnej sústavy. Takze ak to zhrniem, obec Vam nepomoze v nicom, pre distribucnu spolocnost resp. dodavatela obec nie je zmluvny partner vo Vasom pripade ani ziaden medziclanok. To skor obec nemusi dat stavebne povolenie ak sa Vy nepreukazete potvrdenim distribucnej spolocnosti zmluvou o pripojeni. Po dalsie poviem to takto mate to v podstate ako s plynarmi, zaplatite pripojku, "odovzdate im ju" a oni Vam za to dodaju plyn. Takze mne ako najlacnejsia alternativa vychadza dohodnut sa 5 majitelia pozemkov, kupit kabel, zakopat do zeme a napojit sa nasledne na rozvod distribucnej sustavy. Samozrejme pripojku by som dal do najmu za 1€ distribucke a to preto aby ak niekto dalsi kto sa nepodielal na financovani pripojky nemohol pripojit bez Vasho povolenia, resp. znasani nakladov na vybudovanie pripojky.
Odpovedať
díky za info. Nie som z oboru: Kolľko eure možem počítať na 200 kábla? Výkop není problem. Ako majiteľ posledného pozemku počítam s alternatívou že to platím, pretože ma tlačí čas, ostatný zatiaľ nič
Odpovedať
No 200 m ryhu by maly bager vedel spravit za 8-10 hod po 30 €/hod = 300 € Musi sa urobit nejake lozko pre ulozenie + krytie tam nemam sajnu Projekt....standardne porjekt pripojky k domu 50-100 €, takze nech je raz tolko co je 200 € Kolky, vybavovacky, XY potvrdeni (telekom, vodari, hasici, Obec, stavebny urad.... neviem naklady na tuto polozku + kabel a zahrabat. Ja ked som ziadal o pripojenie tak mi dali podmienku ze mozem sa pripojit ale priamo z trafa cca 90 m (+na opacnej strane cesty takze museli by pretlacat pod cestu, t.j. aj policiu a znacenie), elektrikar z firmy co dosiel povedal ze taketo riesenie dotiahnutia elektriny az na pozemok + rozvodna skrina s crevami pre zapojenie fotovotkaiky by ma stalo do 2500 € na kluc, t.j. ziadne behanie iba platba a odovzdanie, ale 200 m v podstate su iba o dlhsom kabli a vykope. Ale par tisic zrejme to lizne. Na druhej strane treba kontaktovat dalsich vlastnikov a pokusit sa o dohodu, ak nie tak dat pripojku iba do najmu aby potom ak sa budu chciet dodatocne pripojit to nemali zadarmo ale zaplatili svoj podiel a to by som tym vlastnikom povedal ze ono si ich to pocka.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinjasko ahoj, my sme ziadali na 8 pozemkov, mame schvaleny projekt, teraz sme poslali ziadost alebo skor otazku kto to spravi a kto zaplati, podla informacii to bud spravia elektrarne vo svojej rezii alebo si to spravime sami a elektrarne to potom od nas odkupia(urobi si na to znalecky posudok a zaplatia 70% z toho), tak som zvedavy ako to dopadne. Nam sa bude tahat kabel z trafa cca 350 metrov a pojde postupne do 4 rozponovacich skrin. Kabel NAVY-J 4x150 si vyziadali elektrarne. U teba ak si budes tahat sam pre seba, bude asi stacit kabel NAVY-J 4x25 len na ten sa potom uz nikto nepripoji, a preto si to budes musiet asi zaplatit sam, mal by si mat tieto informacie v odpovedi od elektrarni. Ako bod napojenia, kabel, a dalsie poziadavky na projekt.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Takze pre 5 ziadatelov VSD na svoje naklady upravy trafo a predlzi NN vednie do spoločnej skryne. Na vlastné náklady už každý sám k svojmu pozemku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?