Potrubie čisté a voda neodteká

Ahoj strecháči, mám zaujímavý problém a skúsený inštalatér by mohol poradiť s riešením. Neodteká mi voda z drezu v kuchyni. - sifón odpojený a prečistený, keď som ho odpojil z kanalizačnej rúry tak voda krásne do vedra odtekala - kanalizačná rúra je tiež priechodná - keď som do nej pustil vodu z hadice (prvá fotka) všetko odtieklo, preto usudzujem že nie je upchatá - keď sifón napojím na odtok, zrazu už voda z drezu neodteká (druhá fotka). Skúšal som to všetko na čistej vode, nie so zvyškami z kuchyne. Kde môže byť problém? Môže s tým súvisieť aj pripojenie z umývačky hadicou zboku? Ďakujem
Odpovedať
1
2
Vyspadovane to je, tak nie je dovod aby gravitacia nefungovala. A mycka ti odteka?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

Vyspadovane to je, tak nie je dovod aby gravitac…
@rkorba Myčka vyráža vodu hore do drezu
Odpovedať
Celkom by som ten "krk" nenazval sifón , ale pri tomto spáde , by to odtekať malo, takže skúšať to naplniť vodou a vyskúšať zvon na čistenie , či tam predsa nie je prekážka ...
Odpovedať
Nemáš zavretý samotný odtok (výpusť) drezu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rillwen:

Ahoj strecháči, mám zaujímavý problém a skúsený i…
@rillwen vyhod to a kup si tam normalny syfon
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rkorba:

@rillwen vyhod to a kup si tam normalny syfon
@rkorba Bol tam aj tento sifón a robilo to isté, až keď som si lámal hlavu prečo to nejde tak som kúpil najlacnejší flexi sifón aby som mohol špekulovať so spádom a zatočeniami - nič nepomohlo. Len kvôli fotke je tu tak slabo ohnutý, inak jasné že viem z neho spraviť pekné U - no žiadny rozdiel v odtekaní to nerobí. Takisto výpust drezu som vybral, tam to nie je zatvorené. @jan45 @dedo758 skúste sa vyjadriť aj vy či vás niečo napadne...
Odpovedať
Odkedy neodteká? Zrejme je niečo v potrubí v stene - ďalej. Zas - píšeš, že si striekal hadicou a prechádzala. Hadicou si pustil dostatok vody - množstvo? Mne niekedy z kuchynského umývadla vytláčalo vodu v sprcháči, niekedy nie. Pomohlo až prepchatie, (mastné) zvyšky jedla s spolu kávovou usadeninou dokážu divy.
Odpovedať
No je pravda že keď som skúšal priechodnosť kanála, tak hadicou som ktovieako veľa vody nepustil, len takou tenkou možno 2-3 litre v priebehu 2 minút. Ale keď sa to všetko poskladá tak voda z drezu neodteká vôbec a stojí tam resp. možno odtečie 1 liter za 12 hodín.
Odpovedať
Profilova fotka
je upchaté potrubie za sifónom, to sa odstraňuje špirálou, hadica prejde a po vytiahnutí sa otvor znovu uzavrie.
Odpovedať

@rillwen tiež sa prikláňam k tomu, že v stene to bude zapchaté. Keď sa vytiahne ten sifón a vyteká a po zasunutí nie. Tým že sa tam dá sifón, tak tam vznikne uzavretý priestor a musel by asi vzduch z toho miesta prejsť hore, aby ho mohla voda nahradiť a teda odtiecť. Treba skúsiť prečistiť.
Odpovedať

@rillwen este pre upresnenie je to byt či dom? verejny odpad , alebo žumpa? dakujeme.
Odpovedať
Profilova fotka
nam sa na byte upchala trubka v stene, resp.este dalej, volali sme krtkovacov. Potom to v pohode par rokov odtekalo a potom znovu. Pozerali to aj kamerou a ako bonus bolo zle urobene potrubie, kde sa na niektorych miestach mastnota viac usadzala. Pri pouzivani umyvacky riadu sa dlho nic neupchalo. Potom sme prenajali byt a do roka opat upchate, umyvacku nechceli pouzivat. Tak zase krtkovaci a problem vyrieseny
Odpovedať
Dobrý deň ja som mal ten istý problém a mal som upchatu rulu 3metre od žumpy tak som vykruzil otvor keďže som nemal revízny otvor a hadicou na čistenie na wapku som to vycistil a neveril som vlastným očiam co stade išlo bolo to ako krieda predpokladám ze práci prášok. Aj keď som sa stým drbkal 3 hodiny som rad ze som nevolal firmu a nevýhodill 300e.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martin25:

Dobrý deň ja som mal ten istý problém a mal som u…
@martin25 ..presne takto som to mal aj ja,akurat ja som sa s tym drbal viac mesiacov a nikdy som si nepripušťal,že to može byť v 120mm rure....a nakoniec som vedel kde su rury spojene .vykopal ,vyplulo to taku "loptu" bordelu a po probleme..akurat odvtedy som tam dal T-čko s vyvodom nad zem ,aby sa dalo bez problemov vyčistit do buducna...
Odpovedať
Priatelia nahral som video kde je to vidno lepšie. Aj mne pripadá najlogickejšie upchaté kanalizačné potrubie no z hadice tam voda odteká v pohode plným prúdom takmer 40 sekúnd a keď ten istý prúd vody pustím do drezu tak to vyzerá len ako by sa naplnil sifón a ďalej nič. Video by malo fungovať 2 dni. https://streamable.com/hz8xip Jedná sa o dom, pripojenie na žumpu.
Odpovedať
Profilova fotka

Priatelia nahral som video kde je to vidno lepšie…
@rillwen presviedčate sa len o tom, že tlak z hadice je dostatočný na "nadvihnutie " zátky Neviete kde ste dosiahli s hadicou ani aký tvar má upchávka. Ale zistili ste, že menší tlak uzavrie ucpávku a voda neodteká. Tkže kúpiť špirálu flexibilný-špirálový-drôt-tyčový-odtok-čistič-manuálny-inštalatérsky-odstraňovač-upchatia nie som prívrženec temu, ale iné Vám nezostáva. Dá sa to dosiahnuť aj hadicou, ale treba ju točiť aby sa dostala do kolien a poúvať hore dolu (narážať) pri točení. Začať môžete aj obyčajným zvonom, len na drese treba upchať prepad. Nemôžem Vám poradiť aby ste naliali do potrubia čistič, pretože je to nebezpečné. Ale nado mnou bola zmienka o tom , že pri používaní myčky sa potrubie neupchávalo, to je návod vypustiť do potrubia zopár vankúšikov. Zbytočne neriediť.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@rillwen buď to prešlo až za upchaté miesto alebo je to upchaté miesto ešte ďalej a teda toľko vody sa tam zmestí bez toho aby to naspäť vytieklo cez stenu von pri stálom prúde. Keby sa pripojí sifón na odpad a na neho sa prilepí lievik, tipujem že voda neodtečie tak ako aj v dreze keď stojí voda.
Odpovedať
Nám odpoad z kuchne aj sprcháča pri prerábke bytu napojili nešťastne - zrejme viac kolenami a pospájali nevhodne - ak zbadám, že pri vypúšťaní buble v kuchynskom umývadle teda sa naad tlačí vzduch - zvyknem to prečistiť zvonom no opačne - napustím vodu aby sa zvon zmestil celý pod hladinu, nabrala doň voda, odzátkujem, priložím na odtok a dobre trhnem do hora. Vyplaví to do umývadla všeličo... Niekedy nasypem do výlevky citrodeko, inokedy bicarbonu a z kanvice to zalejem horúcou vodou no to NIE JE RADA...neviem čo vydrží aké potrubie.
Odpovedať
Ako bolo povedané - je to niekde ďalej upchaté. Keby si okolo tej hadice, čo i len 10 cm vsunutej do steny, vytvoril tesnú zátku, voda neodtečie. Treba to "prekrtkovať", prečistiť mechanicky...
Odpovedať
Ako už bolo napísané zátka s nánosu zvyškov stravy prípadne iného s vysokou pravdepodobnosťou - prúd s tej hadice ju pretlačí, voda z umývadla samospádom nie.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mato981:

@martin25 ..presne takto som to mal aj ja,akurat …
@mato981 presne aj ja som tak spravil
Odpovedať

@rillwen Chlape, presne tento problém (podľa toho videa aspoň) som riešil dva dni dozadu. Tiež kuchynský drez. Vyzeralo to, ako keby najprv voda odtekala v poriadku, ale dostala sa postupne k miestu upchatia a začala sa plniť rúrka odpadu. Po čase to odtieklo. Ale zhoršovalo sa to, a tá rúrka sa naplnila a tým aj kúsok drezu, čoraz rýchlejšie. A napokon sa tak 1/2 cm vody v dreze kvôli tomu vypustila až niekedy po 15-30 min a potom už vôbec. Tiež som pozeral sifón, samozrejme bol úplne voľný. Napokon sa tam vrazila špirála, niečo zavadzalo, začal som vrtieť, špirála sa vytiahla čierna, ale to pomohlo. Teraz sa pri vypúšťaní drezu robí vír. 😉 Takže pomohla až špirála. Teda aspoň zatiaľ.
Odpovedať

@rillwen /prdpokladame ,že žumpa nie je plna/ a tak sa zbytocne trapis 😃,,toto iste robilo aj mne voda neodtekala z umyvadla ,ale ked som dal hadicu z baterie do odpadu tak ok......proste niekde za tym to maš upchate,ako radia vyššie kup si "krtka" v železiarstve za par eur a skus točit,aj ked ja osobne tomu neverim ,že to prepchaš ,mne sa to nepodarilo 😒 ale ako som pisal vyššie ,skus porozmyšlat ,kde okolo domu maš potrubie spojene a ak možeš odkop to a musiš sa dostat do rury ,ktora vedie odpad z kuchyne ,ja som to "vyšprtal" so strešnou latou cca 3metrovou ,pripadne skus ešte v kuchyni to postupne prepchavat niečim ohybnym napr. zahradnou hadicou cca 16- 19mm či to niekde nepovoli ,,tak držim palce.
Odpovedať
Chyba je v tom že potrubie nie je privzdušnené. Alebo je a je upchaté privzdušnenie. Skontroluj si v prvom rade to. Lebo odpad nemá vzduch a tým pádom ti nemá ako drez odtekať. To ma logiku.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za rady. Kúpim teda toho krtka/špirálu a skúsim to s tým prečistiť.
Odpovedať

Ďakujem všetkým za rady. Kúpim teda toho krtka/šp…
@rillwen to ti nepomôže. Skúsiť môžeš. Nič tým nepokazíš.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od milan209209:

@rillwen to ti nepomôže. Skúsiť môžeš. Nič tým ne…
@milan209209 Akože napadlo ma aj to privzdušnenie že tlak vzduchu odtok blokuje, ale tak čo sa tam mohlo pokaziť? Iné odtoky v dome fungujú.. a aj tento by mohol časom "prebublať" a voda odtiecť si myslím.
Odpovedať
Toto vyplula Aria (AI): Pri čistení umývadlového odpadu môžete využiť niekoľko účinných chemických prostriedkov a domácich receptov. Tu sú niektoré z najlepších možností: Ocot a jedlá sóda: Postup: Nalejte do odpadu 1 šálku octu a potom pridajte polovičnú šálku jedlej sódy. Nechajte pôsobiť asi 30 minút a potom prepláchnite horúcou vodou. Hydroxid sodný (NaOH): Popis: Tento chemický prostriedok je veľmi účinný na čistenie odpadov a potrubí. Je dôležité dodržiavať pokyny na obale a používať ochranné prostriedky. Komerčné čistiace prostriedky: Existuje množstvo produktov na trhu, ktoré sú špeciálne navrhnuté na čistenie umývadlových odpadov. Pri ich použití si prečítajte pokyny a bezpečnostné opatrenia. Pravidelná údržba: Aby ste predišli upchatiu, pravidelne preplachujte odpad horúcou vodou a vyhýbajte sa vhadzovaniu tuku a iných nečistôt do umývadla.
Odpovedať

@milan209209 Akože napadlo ma aj to privzdušnenie…
@rillwen iné odtoky su na tej istej stúpačke? Je tvoja stúpačka, ktorá ti robí tieto psie kusy odvetraná? Ak si myslíš, že privzdušnenie je blbosťotestuj to nasledovne. Daj si tam do odpadu kolienko dohora, do neho lievik a nalievaj do lievika vodu. Pokiaľ ti ta voda bude odtekať a voda z drezu ti cez ten sifón vytvorený husacím krkom neodteká je to jednoznačne neprítomnosť vzduchu. A potom daj tenku hadičku do drezu cez sifon a vtedy by tá voda mala začať odtekať.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od milan209209:

@rillwen iné odtoky su na tej istej stúpačke? Je …
@milan209209 fyzika nepustí, na zahltenie potrubia potrebuje naraz vypustiť veľa vody a tá jednoducho strháva vzduch so sebou a vysáva sifón.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?