Potok pri pozemku

Dobrý deň. Chcel by som poradiť ako využiť dá sa povedať horský potok pri pozemku. Budem robiť prípojky a rozkopavat pozemok rozmýšľam či ku nemu tiez spraviť prípojku že by som sa v budúcnosti rozhodol ťahať vodu z neho cez leto napr na polievanie... Muselo by byt čerpadlo lebo je to asi 40 metrov od domu... Oplatí sa tá voda ťahať keď budem musieť použiť čerpadlo ktoré ide na elektriku, alebo sa vykašľať na to? Či nejaké iné nápady ako využiť ten potok?
Odpovedať
1
2
@cveno potok na pozemku je paradna vec pokial nie je znecistovany a sa nevylieva. Kedze pises "horsky" predpoklady asi splna :). Da sa spravit jazierko, rybnik, alebo ho zregulovat, vysadit mokromilne rastliny atd. To, ci vyuzivat na polievanie zavisi od ceny vody z vodovodu. osobne by som si potrubie pripravil napr niekde do tech. miestnosti, garaze atd. a casom by si videl ak by bolo potrebne doinstaloval by si domacu vodaren a novy vodovod na svete :).
Odpovedať
Cerpadlo si mozes zaviest,ale iba take "prenosne". Lebo potok nie je tvojim majetkom,bez spravcu potoka si na na nom nemozes vybudovat nic. Aj maly potocik sa moze vyliat a zatopit ti pozemok.Takze radsej si urob aj nejaky mur,alebo zabezpec pozemok pred pripadnym zatopenim.
Odpovedať
Profilova fotka
@cveno využiť by si ho mohol k tepelnému čerpadlu
Odpovedať
@cveno Alebo mala vodna elektrarnicka ;-)
Odpovedať
Potok nejde cez pozemok ale 5 metrov od hranice... Nado mnou je sused a on ma spravené veľké jazierko a chodia tam chytať ryby k nemu... Spravím tu predprípravu do technickej miestnosti a uvidím časom možno sa to využije časom... Len čerpadlo bude určite treba tam vidím nevýhodu...
Odpovedať
@cveno čerpadlo nie je taká nevýhoda ak nemáš veľký výškový rozdiel ,z vodární máš kubík vody asi 2,5Eur a viac ,keby bolo hned kW čerpadlo za 1 hod je to 0,10 Eur a to načerpáš niekoľko m3 do domácnosti aspoň na WC a polievanie
Odpovedať
@supiiik na elektráreň to už musí byť poriadny potok a výškový rozdiel aspoň 2m a viac, alebo silný prietok,nie takmer stojatá voda, to sa dá ľahšie vo vyššej nadm. výške a to CA je
Odpovedať
@duzu ja spravím predprípravu a potom budem počítať čo sa mi viac oplatí... Diki za info
Odpovedať
@duzu na elektraren ti staci ak bude na potoku plavat 100litrovy sud, navaris nanho lopatky, do stredu loziska, z jednej strany tyc z volantu stareho auta z lozisk das na kazdy breh retaze, ukotvis do zeme na volantovu tyc alternator, pripadne prevodovka, z alternatora vyberies regler, a pripojis menic na fotovolticku elektraren, ak s toho dostanes kilowat elekteiny za hodinu tak ti pojdu svetla, chladnicka aj telka zadarmo..(da sa s tym utiahnut aj cely dom, viac sudov za sebou). Na vodne cerpadlo staci zadat do youtube free waser pump a po chvili klikania mas cerpadlo na polievanie, pripadne zahradne jazierko ulne zadarmo. Pre viac info som na webe alebo na telefone.
Odpovedať
@cveno Ahoj. To je tvůj potok ? Když neteče přez tvůj pozemek, tak asi není. To by mě zajímalo, jak to funguje na Slovensku. V Česku bys takovou otázku snad ani nepoložil. :-o
Odpovedať
Co tak trkac a nejaku zbernu nadobu?
Odpovedať
@praoteccech To by si sa čudoval kade všade na Slovensku tečú potoky. Už dávno nie kadiaľ boli kedysi zamerané, ale po súkromných pozemkoch a na pozemku potoka je cesta, dom, alebo záhrada. Do pôvodného koryta to už nikto nevráti.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@viktor811 Ak aj potok preteká niekomu cez súkromný pozemok, neznamená to, že potok je jeho vlastníctvom a môže si teda na ňom, prípadne s ním robiť čo ho napadne. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@cache Vodný trkač by nebolo zlé riešenie, lebo jeho výhodou je, že nepotrebuje veľký prietok vody aby fungoval. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 ani riziko zaplav majitela neopravnuje postavit si mur. V urcitej vzdialenosti od potoka povolia len obycajny plot. Sused musi burat.
Odpovedať
@marcelatje Nikde som nepisala, ze si ma postavit mur na cudzom pozemku. Na svojom si moze postavit,co chce. Inak, nemusi byt mur-stena, staci plot s hlbsimi a vyssimi zakladmi. Byvam pri potoku,viem o com pisem ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 reagovala som na tvoje vyjadrenie "radsej si urob aj nejaky mur" O cudzom pozemku nepisem nic =-) sused bura mur na vlastnom pretoze nie je v sulade s povolenym typom oplotenia v blizkosti potoka. Ak je pozemok v blizkosti potoka ani na vlastnom pozemku si nemoze postavit co chce. Holt niekde to stavebny urad kontroluje a niekde na to kasle. Potom vznikaju mylne predstavy ze kazdy moze vsetko.
Odpovedať
nezabudni - voda nie je tvoja a po cudzom majetku káblom nepôjdeš_?
Odpovedať
@marcelatje ja mam potok za pozemkom a mozem si postavit na svojom, co chcem, len musim dodrzat vzdialenost 4 metre od brehovej ciary.... To ze tvoj sused postavil blizko potoka betonovy plot je vec ina. Ak by dodrzal vzdialenost od brehovej ciary, nic nemusel burat.... Nezavadzaj tu ludi....
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign u nas to mozne nie je. Nezavadzam, pisem zo skusenosti. Najlepsie je overit situaciu na prislusnom stavebnom urade.
Odpovedať
@marcelatje vsade je to mozne. Je to zakon o vodnych tokoch platny pre cele územie republiky.....
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign vsade nie, u nas to nepovolili nikomu
Odpovedať
@marcelatje treba im na SU ukazat zakon, pripadne sa spytat, na zaklade akeho zakona to nepovolili. A tu je pekne vidiet, ako si pisala, ta rozdielnost SU.... Evidentne kaslu u vas na to, ze vas vytopi.... A ak je to určené ako zaplavova oblast, povolenie nemalo byt ani vydane....
Odpovedať
Profilova fotka
@marcelatje co nepovolili ? Niekde ti nepovolia stavat mur ani ked tam nie je potok, to nema s tym nic spolocne. Mas vyjadrenie, ktorym ti spravca toku nieco zakazuje mimo ochranneho pasma toku ?
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign popravde my pevnost nestaviame takze mur ani nemame v plane. Robime terenne upravy aby nas nevytopilo. Ale ako som pisala k susedovi prisla komisia z povodia Vahu + SU a nariadili mur zburat. Mal ho normalne na svojom.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj ja nie, my mur nestaviame
Odpovedať
Profilova fotka
@marcelatje to ze ma mur na svojom, neznamena, ze je mimo ochranneho pasma :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj a kolko je to pasmo zo zakona? Ja viem len na com trva SU u nas. Pre zaujimavost.
Odpovedať
Profilova fotka
@marcelatje pri kazdom toku je to ine a hlavne je to obycajne definovane brehovou ciarou. Pri nevyznamnom toku ako u mna npr 5m.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj u nas podla mna tiez nevyznamny tok a obycajny plot (pletivo) musi byt vo vzdialenosti min. 5 m, stavba min. 15m
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?