Položenie zemniacej pásoviny

Ahojte, vopred upozorňujem že nemám podrobný projekt pre bleskozvod, iba mám vypočítaný počet zvodov. Moja otázka na odborníkov ale zne: Mám zemniacu pásovinu položiť len po obvode, (a následne v predpísaných rohoch vyviesť guľatinu nad zem) alebo môžem tou pásovinou poprepájať v zemi aj niektoré vykopané priečky? Samozrejme všetko riadne poprepájam. Zlepší sa mi týmto odpor? A môže sa to takto robiť, alebo tá pásovina musí ísť len po obvode? Ďakujem.
Odpovedať
@petersmd ked pridate pasovinu aj do vykopov na dalsie priecky a vsetko pospajate navzajom znizi sa odpor sustavy.
Odpovedať
Profilova fotka
Presne, cim viac prepojov o to bude nizsi odpor, ale nemal by byt problem ani ked date iba okolo, prepoje su ako sa hovori zicher, hlavne pri strkovych podach.
Odpovedať
Z praxe viem, že ak máš všade rovnaký typ zeminy, pridávať pasovinu má zmysel do cca 100m... Ďalšími metrami už odpor neznizis. Rezistivitu pôdy neoklames. Tym by som sa riadil
Odpovedať
Len taky drobny postreh - poobzeraj okolite domy, kolko z nich ma bleskozvody. Ak si nasiroko daleko sam, tak to sprav co najlepsie a najpoctivejsie, lebo tvoj dom bude ten stastlivec, cez ktory sa budu blesky radi zemnit.
Odpovedať
Niekedy tu kukam jak puk... Všetci robia všetko... Ja by som to dala spraviť tomu, kto to vie... Bleskozvod nie je sranda, ak nie je dobre spravený, tak Vám moc nepomôže... Šetriť treba tam, kde v prípade neodbornej práce nepríde k ujme, nie na takýchto veciach ako robenie bleskozvodov a elektroinštalácie podľa projektov, ktoré sú jednoduché a veľakrát zastarale...
Odpovedať
Zly bleskozvod=ziadny bleskozvod. Spravte to po obvode,prepojte to s kari rohozou a medzi vyvodmi navzajom. Nezabudne vyviest aj gulatinu na EPS,HUS,MET, PAS.:)?
Odpovedať
Ďakujem za rady. Nie som síce odborník na bleskozvody, ale položiť pásovinu do výkopu a dobre ju poprepájať ešte zvládnem. Tak isto vyviesť rohy a jeden vývod do technickej miestnosti aj pre EPS. Len som nevedel či sa to môže poprepájať aj v základe kde budú priečky, ale logiku mi to dávalo že by sa mal znížiť odpor. Takže nič ťažké, dnes som to položil. Vďaka všetkým za rady.
Odpovedať
@petersmd jedna vec je to polozit a druha polozit spravne.... Podkladali ste tu pasovinu, pri spajani pouzili na spoj dve spojky, osetrili spoje voci korozii,.....?
Odpovedať
@megdesign Áno, všetko ako má byť. To som už mal dávno naštudované. Ďakujem
Odpovedať
Tak ci onak, nech bude polozeny ako bude, ci dobre alebo zle sa zisti neskor pred kolaudaciou alebo aj hocikedy inokedy kvalita uzemnenia meranim. Su na to merace a osoby sposobile. kK bude odpor dobry, je to fajn, ak bude zly, da sa to poriesit dodatocnou pasovinou. Ja budem mat najvyssi dom v okoli, takze som to robil poriadne, necham si to aj premerat.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?