Pokuta za preťatý kábel od Telecomu

Zdravím, našemu bagristovi sa podarilo dokonale preťať kábel od Telecomu . Nie však našu prípojku, ale prípojku celej ulice. Z telecomu to boli dnes opraviť a keď odchádzali, tak mi zavolali, že ma bude kontaktovať nejaká pani, ktorá mi to vyčísli. Netuší niekto, koľko to bude asi stáť. dík
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Tu som niečo našiel http://www.google.sk/url?url=http://w...
Odpovedať
Profilova fotka
@janamaros78 Ale predpokladám, že to bude platiť bagrista a nie Ty.
Odpovedať
no je to trošku komplikované, nemám s ním zmluvu
Odpovedať
@jamk1 Skôr si myslím že objednávateľ toho výkopu , nie bagrista. Bagristovi , kde som povedal tam kopal bolo mu to jedno, len sa spýtal či v zemi nie je nič. Ak by bagrista začal svojvoľne kopať o meter vedľa výkop tak by on bol za to zodpovedný. Takže záleží aj od konkrétnej situácie. Bagrista nemôže vedieť ako vedú na mojom pozemku,, alebo v blízkosti môjho pozemku inžinierske siete.
Odpovedať
Profilova fotka
V prvom rade to malo byť vytýčené stojí to 42€ ale aspoň ste krytý. Mne hovoril pánko z telekomu že keď sa pretne kábel, tak suma sa pohybuje v tisícoch eur. Záleží na rozsahu škody. Uvádzal mi príklady okolo 15000€. Možno ma chcel len vystrašiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 Keď si objednáš taxík a povieš taxikárovi, aby Ťa odviezol na vlakovú stanicu a cestou nabúra, tak zoberú policajti vodičák Tebe, alebo taxikárovi? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Na výkop potrebujete výkopové povolenie(vydáva obecný úrad).Prerušením telekomunikačného kábla ste sa dopustili tresného činu verejného ohrozenia.Záleží od toho ,aký hrubý kábel .Sú to škody rádovo v tisícoch €.
Odpovedať
My ked sme vybavovali SP museli sme mat potvrdenie of Telocomu,ze cez nas podzemok nevedu ziadne ich kable. aj ked vedu dali nam,ze tam ziadne nie su.Keby sme ho boil pretali Mali by smolu.
Odpovedať
@jamk1 mna sa kazdy bagrista vzdy pytal, ci tam kde ma kopat nejdu nejake siete... keby som mu povedal, ze nejdu a on by tam chytil plynovu pripojku celej ulice, logicky to nemoze byt jeho zodpovednost. Tvoja analogia s taxikarom je mimo...
Odpovedať
Skusim ako zamestnanec danej spolocnosti :-) 1. dolezite je aky kabel ste sekli a kolko domacnosti nan bolo pripojenych. 2. ci opravu realizovali nasi technici (fabia s logom T, monterky s T...) alebo externa kabelarska firma - outsourcing z daneho regionu. 3. ci na danom kablovom zvazku nebol nahodou pripojeny nejaky garant (napr. bankomat, posta, atd...) Od toho sa bude vypocitavat ciastka. Ak to bol len ulicny kabel na par domov, bez pripojenia nejakeho garanta a opravovali to nasi technici, tak to nebude nic zavratne.... (minimalne vsak nejakych 55€ urcite) ak tam bol garant, je to horsie.. lebo tam Telekom plati pokutu garantu za nedodanie sluzieb a to by potom dali uhradit Vam. Ano, su aj pokuty v radovo tisicoch € ako bolo uz pisane, tie su vsak vacsinou pri seknuti optickych kablov (narocnejsia oprava lebo tieto vacsinou vedu medzi ustrednou a hlavnym rozvadzacom - 100vky zakaznikov) nie metalickych. Pri 1000covych pokutach sa hlavne vsak jedna o hlavny privod do obce, nejakej velkej casti (sidlisko) prip. v meste.
Odpovedať
@jamk1 To prirovnanie by sa dalo pouzit vtedy, ked by bagrista svojou cinnostou poskodil napriklad el. vedenie tahane nad zemou na stlpoch, alebo nejake okolne vozidlo, alebo nieco podobne. Ale o sietach tahanych pod zemou je povinny sa informovat zadavatel ukonu, nie bagrista.
Odpovedať
Potvrdzujem slova miguelx. Minuly tyzden som robil pripojky vody a kanalizacie a tiez bagrista presekol telekom kabel. Mal som aj vytycene vsetky treasy, presne som vedel kadial ide ale bohuzial isiel dost plytko a castou bol zaliaty v asfalte. Ako bager potiahol vrchny asfalt tak samozrejme rotrhol aj tento kabel. Na kabel boli pripojene 4 domy. Hned som to nahlasil, prisli, opravili a pokuta bola 50EUR. Takze nie vzdy to budu tisice.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tak máme to za sebou. Dnes ma kontaktovala pani, ktorá mi 60km osobne doniesla faktúru, ktorú síce ešte musia schváliť v Bratislave, ale suma je na 300€. Jednalo sa o 3 odpojené domy. Teraz zisťujeme, či je pán bagrista voči takýmto veciam poistený a uhradí sa to z poistky. Plán B, zatiaľ nemáme :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janamaros78 a z nejakej vašej poistky domácnosti by sa to nedalo?
Odpovedať
Bud rad, ze nie optiku... to sa zadarilo nam. Nastastie len obecnu a stalo to skoro 2000e bez vzniknutych strat pre majitela. Pri medzinarodnom by to vyslo50 000e a 4-8rokov natvrdo a plus straty.
Odpovedať
Profilova fotka
nam sa stalo to iste. 540 eur sme zaplatili. a este ze sme mali stastie ze len dve dediny sme odpojili od telekomu. keby sme kopali po druhej strane cesty tak to by bolo ine cafe. medzinarodna linka do Ruska
Odpovedať
Profilova fotka
z nasej poistky sa to nedalo. poistovna sa vyjadrila ze zodpovednost je na bagristovi. mame si to vymahat od bagristu.
Odpovedať
Profilova fotka
Jedna otázka - mali ste povolenie (ohlášku) na výkopové práce? K žiadosti/oznámeniu sa totiž dáva aj nákres čo a kde a ako sa bude kopať. Ak ste toto mali, tak ja by som žiadnu pokutu neplatila a bagrista tiež nie. Dostali ste povolenie, tzn. v domnení že tam nič nie je ste aj konali a tak nech sa zodpovedá a platí ten, kto Vám nesprávne povolil..... Ak ste ale povolenie nemali, tak hold smola, treba platiť.
Odpovedať
Bagruj.. Bagruj.. Mozes.. Mooozes.. Eeeej.. A teraz sa pod pozriet co si urobil. Fuuu..
Odpovedať
Profilova fotka
nakres sme mali kadial ide. ale nemali sme vytycene. kabel bol asi 30 cm v zemi. znackovacia folia bola polozena na kabli. keby bola tak ako ma byt. 15-20cm nad kablom tak by sa nic nestalo. stahovali sme zeminu po par centimetroch aby sme nasli foliu. bohuzial nasa smola.
Odpovedať
Profilova fotka
@janamaros78 Prečo zisťujete, či má bagrista poistku? Ved kopal na váš pokyn, neprišiel sám od seba.Teraz chcete zvaliť vinu naňho?..Mali ste vôbec vytýčene kadial idú siete?
Odpovedať
@tomi66677 @janamaros78 Tak ,presne, bagrista s tym nema nic a byt nim neplatim nic. Vy ste si ho zavolali, ukazali ste mu kadial kopat, tak preco by mal nieco platit? Predpokladam, ze vy ste boli na rozkopovom povoleni ako objednavatel. Tym padom vsetky naklady znasate vy.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomi66677 snazia sa najst niaku poistovnu cez ktoru sa to da pretiahnut :)
Odpovedať
nemôžem si pomôct ale mňa napadá iba aktuálne slovo TUKABEL :-) (na odlahčenie situácie) a toto je takého staršieho data http://technet.idnes.cz/duchodkyne-sl...
Odpovedať
@nesbo ten kabel bol len tak polozeny na zemi, ze sa to babke podarilo chtiac ci nechtiac odrezat? sice v clanku pisu, ze tie kable su robustne chranene, no neviem co to moze znamenat v nejakom armensku - mozno to bolo len robustne schovane v krikoch :)
Odpovedať
ja bysom riesil ci bol kabel polozeny najma v hlbke a oznacení tak ako pozaduju normy, ak to bolo na tvojom pozemku ---mal si to naznacene v planoch od katastra aj ako vecne bremeno? ak nezodpoveda hlbka a oznacenie foliou cca 80 cm tak by som to nenechal len tak
Odpovedať
@vrajmantak si ma predbehol. Viem zo skúseností, že takmer všetci sieťari ukladajú svoje siete do hĺbky minimálnej (šak ušetria na výkopoch). Potom chudák staviteľ zakopne a ešte mu to dajú vyžrať. Neskutočné. Treba si zistiť na stavebnom úrade - museli mať nejaké povolenie a podmienky realizácie, keď naťahovali svoje káble. Možno Vám to pomôže a niečo uhráte (oni však povedia, že vtedy to norma tak povoľovala a je vymaľované). Majú zväčša len územné rozhodnutie a trasa je často v skutočnosti úplne iná (o hĺbke ani nehovorím) ako v územku. A najväčšia sranda je, keď niekedy ani sami nevedia, kadiaľ vedú a ich vytýčenie na mieste je že "asi tadeto.....". No nič, držím palce.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som sa nemohol natahovat nakolko som si to nedal vyznacit. mal som to len zakreslene v projekte. a chlapik z telekomunikacii co mi volal, tak prva otazka bola ci som to mal od nich vytycene. kedze nie tak je to trestny cin. verejne ohrozenie ci co.
Odpovedať
Ja mam realnu skusenost...firma stavala RD a elektrikar kopal (bagrom) pripojku na mojom pozemku. Asi 1m pred hranicou pozemku sekli kabel Telekomu (metalicky: internet+telefon, ziadna optika) S tou policiou je to pravda...musia prist a vzniest obvinenie z poskodenia verejnoprospesnej veci...ci nieco take. Potom prisla zazmluvnena firma Telekomu a opravili to. Suma sumarum: spotebny matelial,vykopove a ine manualne prace+usli zisk (cca.2dni)= 400€. Ked sa policii dorucil doklad o zaplateni...vsetko sa stiahlo a ukoncilo. Nikto ani som nemal sajnu o tom ze mam kabel na pozemku,nikde to nie je uvedene ani ako tarcha na LV.
Odpovedať
Nemali sme ho na pozemku, bol meter od plotu. Vytýčené sme to taktiež nemali. potrebovali sme dieru 1m širokú. Kábel bol 30cm pod zemou a priamo na ňom bol fólia, žiadne lôžko, nič. Na našom pozemku sme odkopali kábel od Telecomu a ten je 20cm pod zemou, takže by som ho zrejme, "zobrala" aj rýľom. Pani, čo mi doniesla faktúru som sa pýtala, či je to v poriadku, jej odpoveď:" tie káble tam dávala nejaká predošlá firma a my nemáme vo výkresoch, ako hlboko sú, že treba dávať pozor. My to akože neriešime, stalo sa. len som chcela vedieť, čo čakať, ale vyriešili to hneď na druhý deň faktúrou. Ale pani bola ešte natoľko milá, že povedala, že s tou sumou skúsi niečo urobiť, lebo sme nenamietali a nesnažili sa z toho vyzuť.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?