Podkrovné bývanie a elektrometer, plynomer, vodomer

Profilova fotka
Chcem sa poradiť máme v pláne urobiť si v rodičovskom dome podkrovné bývanie...chceme to ako samostatnú bytovú jednotku takže potrebujeme svoj elektromer, plynomer a vodomer. Koľko by to asi stálo? Čo všetko k tomu potrebujeme? ďakujem pekne za odpoveď :-)
Odpovedať
Profilova fotka
podružne merače
Odpovedať
Profilova fotka
@kvp stačia len tie podružné merače? je to lacnejšie ako to čo je horeuvedené? ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj určite je to lacnejšie investícia meračov tak do 250€.V rodičovskom dome to úplne stači ak sa viete dohodnúť s rodičmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@kvp ešte jedna otázka...vôbec sa nevyznám ;-) to si budem musieť rozrátavať s maminou alebo mi budú normálne faktúry chodiť zvlášť? trošku od veci ale zaujíma ma to :-)
Odpovedať
@machavka Dobrý den. Hlavní měřák je pro celkovou fakturaci, ke zablokovaný a je majetkem dodavatele. Podružný měřák je Váš, je fuk jestli je nebo není zaplombovaný a jestli je nějak certifikovaný. Faktura bude pouze jedna a to na mamku a Vy ji zaplatíte to, co naměříte na podružných měřidlech. :-) Nicméně, musíte mít do té vestavby nataženo pouze jedno vedení, kde se bude měřit. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva ďakujem za odpoveď..to ma veľmi nepotešilo..najradšej by som to mala osobitne :-( rada mám veci na poriadku :-| nie je to možné inak riešiť? mamina nie je ten tip čo na čas platí a ja som presný opak :-|
Odpovedať
@machavka Dobrý den. Vyřešit to samozřejmě jde velmi jednoduše. Požádáte dodavatele o zřízení přípojky a celou instalaci si natáhnete samostatně. Je ale otázka, zda původní připojovací vodiče budou dostatečně dimenzované na zřízení další přípojky. Potom je potřeba ještě nějaké místo ( možná samostatná skříňka ) na hlavní jistič, elektroměr, případně HDO a stykač. To samé platí pro plynovou a vodovodní přípojku. Jako nejsložitější vidím tu vodu, lépe řečeno praktické rozdělení na dvě větve. U plynu by to mohlo být jednodušší, ten se dá vést i venkem. Nicméně, asi by to bylo nejlepší řešit přímo na místě s nějakým vodotopoplynařem. :-D :-D :-D :-D :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva Ďakujem krásne ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@machavka Presne ako píše ladajaskva.Veľa štasťia a veľa nervov keď budete prípojky realizovať na novo. ;-)
Odpovedať
začni trochu skumat a zistiš ako si skomplikuješ život ak nedaš podružne meranie. Prerabam podkrovie a davam podružne meranie lebo len pri papierovačkach skolabuješ. Kde sa nachadzaju merače rodičov? Ak to chceš robit všetko takto poctivo tak si mohla stavat dom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Dobrý deň, chcem poprosiť o radu, chceme si z manželom prerobiť časť rodičovského domu, svojpomocne,rekonštrukcia bude prebiehať už v jestvujúcich miestnostiach, ale chceme vlastný elektomer a plynomer. Pripojenie na elektrinu je mi v celku jasne: ak bude jestvujúca rozvodňa mať dostatočnú amperáž nie je problem pripojiť sa a urobiť si si vlasnu ističovú skrinku s vlastným elektromerom a rozrátať faktúru. Ale ak nezodpoveda, dobre môžeme požiadať o zvýšenie amperáže, vie niekto čo to stojí a čo presne k tomu potrebujeme. Ale troskotáme na plyne, neviem ako by sa to dalo uriť tak, že by sme sa napojili už na existujúci rozvod plynu a zase by sme si dali svoje hodiny? A ako sa dá urobiť pridružený merač svojpomocne? Pretože dať nejakých cca 5000 eur len za prípojku a potiahnutie hlavného vedenia ku kotlu je momentálne nerentabilné.
Odpovedať
@machavka Iba ked chcete zriadit nove odberne miesto el. energie potrebujete si podat ziadost na distribucku (aby ste vedeli ci to vobec bude mozne a za akych podmienok), na zaklade vyjadrenia dat spracovat projektovu dokumentaciu, projektovu dokumentaciu dat znova odsuhlasit na distribucku. Na zaklade vyjadrenia distribucky zrealizovat nove odberne el. zariadenie, zrevidovat ho, zaplatit pripojovaci poplatok, ktory sa odvija od hodnoty hl. istica, podpisat zmluvu o dodavke a distribucii el. energie. Potom Vam namontuju elektromer. Cena? Tazko povedat, ale ratajte: Cena projektu + cena realizacie + material (kable, elektromerovy rozvadzac, vykopy, stavebne prace) + Cena OP a OS + pripojovaci poplatok. Elektrinu by sme mali. Podme ku plynu - cca to iste co pri elektrine :) Voda? To zavisi aky je dodavatel. Bude Vas to stat nemale peniaze. V takychto pripadoch sa to riesi podruznymi meracami.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@vralu je potrebne zistit ake zatazenie/prikon planujete v buducnosti, potom treba zistit hrubku privodneho kabla a ak istic u vasich rodicov nebude dostatocny, tak si date ziadost o vymenu istica za silnejsi, stoji to +\~ 50€, pripadne ak poznate elektrikara s blombovacimi kliestami, tak to ide aj lacnejsie. Digitalny elektromer sa da kupit v kazdom obchode s elektronstalacnym materialom, nasledne si ho namontujete do rozvadzaca. http://www.cbelektro.sk/eshop/action/... Pripojka urcite nestoji 5000€. To by ste museli byt od stlpu stovky metrov.
Odpovedať
No voda netrápi, máme vlastnú, ale projekt na el. Ti robí elektrikár, alebo projektant? O projektoch vieme aj o poplatkoch, ale plyn musíš zaplatiť novú prípojku alebo prerobenie stávajúcej, čo sa bavíme o cene 2000eur, potom Ti SPP urči firmu, ktorá ti potiahne celú plynofikáciu , čo sú tiež pekné peniažky a keď rátam prvotnú dĺžku len hl. potrubia čo je cca 60m, tak cena 5000 eur je dosť reálna, kvôli tejto prípojke nejdeme stavať nový dom lebo po narátaní počiatočných nákladov len za prípojky tak nemáš šancu postaviť. Bohužial asi mi nikto nevie povedať či si môžem ten plyn ťahať sama.
Odpovedať
@vralu Ahoj ani plyn nie je problém rieši sa to pridruženými hodinami ktoré namontuješ pred spotrebič a vieš koľko ste minulý plynu takto sa to robi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?