Plynova rura na fasade

Musi byt plynova rura na zateplenej fasade zelezna? jeden plynar mi to povedal. A druhy co robi s plynom povedal, ze blbost, ze sa tie nove plastove rury na plyn davaju aj v pohode na fasadu. (tie HDPE rúry na rozvod plynu)
Odpovedať
Ten prvý ujo plynár mal asi trochu viacej rokov však? :-) Lebo železné sa dávali kedysi. Ja som dával na dom plastové, nemusíš sa ničoho báť. Je to najmodernejší systém, takže pohoda 8-)
Odpovedať
mne zas plynar povedal ze ked je HDPE rura tak by mala byt pod fasadou. Ze by na nu nemalo svietit slnko , ale ci je to nejakou normou podchytene , tak to neviem.
Odpovedať
@michal696 hdpe do chranicky,hdpe nemoze byt na priamom slnku,ale ruru si zasekaj,alebo daj do uteplenia ,nie po fasade ako na ukrajine.
Odpovedať
@michal696 uvidim, spytam sa toho druheho na chranicku, tu este mozeme dat ... @daralbajda fasada je dokoncena, pojde to po fasade, ale pohoda, ja tu ruru neuvidim, ide okolo domu zo susedovej strany
Odpovedať
@atak77 urob to z lisovanej medi a mas pokoj...
Odpovedať
@atak77 ja mam v zemi ocelovu ruru, v zatepleni medenu.
Odpovedať
Ja som toto absolutne neriesil. teda riesil a pouzil to co uz bolo na fasade. Koholvek som sa pytal na to ci moze ist ocel pod fasadu do polystyrenu tak mi povedal ,ze ano. Pokial sa pouzije to co ma a to je cierna hrubostenna bezosva rura a natrie sa aspon troma nátermi zakladanej farby tak sa nemoze nic stat. A potvrdili mi to ako plynari ktory s tym robia tak aj priamo zdroj z SPP. V zemi po hodiny mam plast a pod cestou ocelovu chranicku a od hodin je uz vsetko len bezosva ocel vedena zvonku po obvodovom mure a zvysok od suseda na fasade pod polystyrenom.
Odpovedať
@teplo_domova v zemi ma byt ocelova rura s bralenovou izolaciou,normalna rura v zemi nesmie byt.v murive,utepleni postacuje ocelova a 3 natery,alebo bralenova...
Odpovedať
@daralbajda Ja nie som plynar no viem co som zahadzoval vo vykope a rozhodne to nebola bralenova rura. Rura bola plastova a spolu s nou kvôli lokalizacii pomocou pristroja ulozili do zeme aj medeny drot. Jedina ocelova rura od hlavného potrubia je pod cestou ako chranicka v ktorej je ta plastova rura "hadica". A neviem co uvidis na fotke Ty, no ja vidim plast. To zlte pod gulovym ventilom. A toto som mal pripojene na druhej strane cesty aj k hlavnemu plynovému potrubiu v obci. Takze ziaden bralen ale plast. Navyse som nikde nenapisal ,ze ocel je pod zemou, teda bezosva zvarana ocelova rura. Takze si to cele dako zmotal. Este raz. Plastova rura (ktoru dodali plynarne) je pod cestou v ocelovej chranicke az po gulovy ventil a plynove hodiny. Za hodinami je uz bezosva rura vedena od hodin z vonku po mure na konzolach a nie v mure. Potom je chranicka a rura prechadza na susedovu stranu a rura je opäť upevnena na konzolach na mojom dome. Rura je opät z vonka a nie v mure a az potom je na tom fasada z polystyrenu. A tato rura pod plystyrenom je natreta 3x zakladnym náterom.
Odpovedať
@teplo_domova no dobre,dobre to mas ,len si sa nemusel tak rozpisat,rozumiem tomu,ale aj tak chranicka ma byt z takeho materialu ako potrubie aby bolo v pripade poruchy jasne o co ide...ale to su take prkotiny...
Odpovedať
Jedine kedy som trval na zmene bola ta chranicka pod hlavnou cestou. Ide o to ,ze v obci su dve miesta o ktorých viem ,kde boli podkopom sposobene prepadnutia štátnej cesty. A bolo zrejme z coho A o jednom mam vedomost ,ze to riesil dokonca aj kraj, pokutou. A nebudem predsa riskovat s pouzitim plastu tak aby sa dako rura poskodila. Mozno som mierne paranoicky no radsej tomu predist. Takze iba tych cca 7 m je z kovovej rury a nik z plynarov s tym namal sebemensi problem. Pytal som sa aj kamaratky ktora robi u plynarov roky a tiez nemala s tym problem. Oni maju skor problem ak im nevykopes poriadny vykop. Pokial v nom nemozu tancovat tak 3,14cuju ako chore vrany. To co das do zeme ich akosi netrapi. Ale to su vykonávatelia. No viem ,ze boli aj pripady kedy odmietli ulozit potrubie pretoze daco nevyhovovalo ich reguliam. U mna sa to, ale nastastie nenastalo. A dalsia vec. Na podkop ako aj pripojku je projektova dokumentacia a povolenie a plynarne si mali poznacit kde maju odbocku. ak by uz doslo k dodatocnym pracam. Ja to viem a zatial zijem... Ak tu nebudem tak to maju mat aj zadokumentovane. Tiez som si pytal povolenie od vodarni, SPP a telekomunikacii a jedine co som zistil ,ze mali tiez v tom pekny bordel. Navyse co je lepsie? Ak prejde bager lizicou po ocelovej rure, alebo zlomi hned na prvy zakop plast? Robil som na bagri a viem ako sa "kope". Robotnici darebni ako vši a je len malo takych co idu do vykopu dokopavat rucne. Takze ak som sa snazil byt "bezpecnejsi" ako predpis, tak nech mi to pan Boh odpusti. A nakoniec sa ospravedlnujem ,ze som vybocil z temy a bol tak trochu OT. Ale s plynom to suvisi.
Odpovedať
OK, poriesil som to. Pojde nova medena rurka po fasade.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@teplo_domova Medzi prechodom a guľovým kohútom vidím vsuvku z pozinkovaného materiálu, zakázaného pre použitie "na vedenie plynu"... ;-)
Odpovedať
@dedo758 Takto to robili plynari, takze ja to nemam dovod spochybnovat. A odvtedy co je pripojka zavedena (13 rokov) uz boli menene plynove hodiny. Zaujimave ,ze to doteraz nikomu nevadilo iba az teraz tebe... ;-) Takze co ma nepali, nehasim.... A ako inak mali ukoncit tu hadicu? Necham sa poucit. Tu vsuvku tam montovali plynarne ja som iba nachystal "gulák" a regulacny ventil plus ostatne vedenie. Teda nie ja ale odborna firma. Navyse na plynovu pripojku je hotova revizna sprava tak ako to vidis na foto. Takze tak.... Pripadne ak chces, tak mozez kontaktovat SPP v Trnave a vyjadrit svoju odbornu nespokojnost s motazou. 8-)
Odpovedať
Pardon, regulator tlaku plynu a nie regulacny ventil ( to by bolo o inom)
Odpovedať
@teplo_domova netreba zabúdať, že aj zákony, normy a predpisy sa menia :) keď niečo vymieňaš, rekonštruuješ, tak musíš dodržať nový zákon, normu a predpis, t. j. platný v čase navrhovania (projektant) resp. vykonávania prác.
Odpovedať
@janetbla ale ja som nic nevymienal a ani nerekonstruoval. Vymienali plynarne a v tom je rozdiel. Ja mam reviznu spravu na plynovu pripojku v takom stave v akom bola v den vykonania revizie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?