Plastová verzus murovaná vodomerná šachta

Profilova fotka
Vie niekto poradiť aku životnosť majú plastové šachty?
Odpovedať
tak to by aj mňa zaujímalo a pokiaľ možem poradiť tak som našiel jednu betonovú skladačku za 169 euro od Lukabeton v akcii...inak plastové majú podľa niektorých výrobcov životnosť cca 50 rokov
Odpovedať
@porthos Jednoducho si ju vymuruješ aj sám. Nás to vyšlo nejak do 70 EUR, robili sme si ju sami - výkop, základy, DT (10 cm) šalovanie, betónový vrch a osadenie poklopu. Cca. v strede sme vynechali miesto na elektrinu a na hadicu polystyrénom. :-)
Odpovedať
@pedaska ahoj prosím ťa ako ste urobili spodok? staí spodok vysypať makadánom? vieš mi napísať podrobnejší postup?dakujem
Odpovedať
@nikabrunc Ahoj, my sme spodok vysypali makadamom. Je to tam trochu vlhké, ale voda nám nepreráža. K tomu postupu: Vykopali sme jamu 1,20 * 1,40 * 1,80m. Potom sme vykopali základy (o niečo širšie ako 10 cm DT). Dali sme roxory do základov a následne aj do DT, ktorými manžel vymuroval šachtu. Nejak v tretine šachty vynechal otvor, ktorý vypchal polystyrénom (na kábel a na hadicu). Potom sme zaliali DT a vyšalovali vrchnú časť a pred zaliatím sme dali ešte karirohož. Zvlášť sa vyšaloval otvor na poklop.
Odpovedať
@pedaska fajne manželovi pomôhlo a máte tam aj hodiny na vodu, aj revizny otvor na kanalizáciu?
Odpovedať
@nikabrunc Áno, všetky tie komponenty ako tlakovú nádobu a hodiny.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Životnosť plastových potrubí a šachiet uložených v zemi sa deklaruje min. 50 rokov, ale predpokladá sa až 100 rokov. Problematická môže byť tá časť šachty, ktorá je exponovaná na slnku. Životnosť takejto časti šachty plastu sa dá predĺžiť natretím farbou po dlhodobej oxidácii min. 5 rokov, aby na plaste farba držala.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
cez víkend sme dokončili šachtu, vymurovanú z DT= dno doska 130x130, 6radov DT10, venček, deka s otvorom, železný otvor s poklopom - celkové náklady vrátane cementu, štrku a armatúry na schody a deku = 105€. Trvalo to tri dni a boli sme dvaja
Odpovedať
@janulikk Prosim vas o blizsiu kalkulaciu, lebo mne podobny rozmer vysiel ovela viac, s robotou okolo 300€-350€, plastova sachta stoji na komplet okolo 180€, preto sa rozhodujeme co urobit. Ako vam vyslo 105€?? Ved len poklop stoji cca 50€, 48 tvarnic stoji okolo 40€, beton a zelezo tiez nie je zadarmo a k tomu drevo, robotu sice neratate, ale 6 dni roboty stoji okolo 150€..
Odpovedať
@stowasser takže svojpomoc sa rovná 0€ za prácu, drevo mám a rozpis je tu: 1) Podkladová doska = 2x vrece cementu 4,46€ + 6x fúriky štrku 2) 11x DT15 v jedom rade, celkom 6 radov = 66 x 0,72€ = 48€ 3) 1x rozrezaný roxor 12mm na schody v rohu pod poklopom so svetlou dlžkou 30cm = 3,50€ 4) vrchná doska = 2x vrece cementu 4,46€ + 6x fúriky štrku + 1/2 kari sieť 100x100x6mm = 4€ 5) komín na poklop = 1x vrece cementu 2,23€+ 2x fúrik štrku 6) poklop šachty = bazoš 20€ 7) výplň DT = 9x vrece cementu = 20,07€
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser ja mam vodomernu plastovu a sachtu na zberac TC som robil sam s DT. Za mna, za tu robotu to nestoji aj keby bol material zadarmo :). A to ta na TC nemusi byt vodotesna.
Odpovedať
ja by som bral sachtu betonovu kupnu
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Plastova vydrží roky rokov,pokial nepotrebuješ po nech prechadzat autom volil by som plast ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Vodomerné šachty z Veľkého Zálužia žiadny certifikát nemajú!!! Predávajú ich iba tak po telefone mne ju vodári tiež nepripojili....
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
My máme plastovú s certifikátom. Z banoviec. Stála s cestou 200e. Kontakt mame priamo od vodarov, takze nebol problem. Nám to za to stálo, možno by sme to vymurovali niekedy aj sami, ale ako by to dopadlo, keďže niesme murari, to nik netuší.. :-D :-D a či by to do vianoc bolo, to pochybujem.. :-D
Odpovedať
Mne prave nacenili betonovu na 620 + 100 doprava (10 km ). Mate odporucania na certifikovane v okoli Trnavy?
Odpovedať
@wilder01 My sme davali tuto http://www.imperialshop.sk/Vodomerna-... Cena je tiez celkom slusna. Je plastova a moze byt aj pod pojazdnou komunikaciou. Sami to tak mame, prechadzame autom do pristresku a sachta je osadena pred nim. Vraj ju akceptuju vsetky vodarenske spolocnosti na Slovensku. U nas Sevak nerobil ziadne problemy.
Odpovedať
@wilder01 v smoleniciach vyrabaju plastove do 200€ , p.Bednar z losonca, ale ja by som plastovu nedal.kup betonove tvarnice a vymuruj si to, bude to kvalitnejsie a mozes po nej aj autom jazdit.
Odpovedať
@wilder01 este v malzeniciach vyrabaju betonove sachty, ale cenu neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
Mame certifikovanu betonovu skladacku od Lukabeton. Spokojnost. Spodok sme nebetonovali kvoli spodnej vode - kadial natecie, tade odtecie.
Odpovedať
tiez som zatial ako najprijatelnejsiu nasiel zatial skladacku od Lukabeton. 2,5t odliatok za 720€ ani nahodou.
Odpovedať
@wilder01 klartec ju ma za 440€
Odpovedať
@originalx 440 bez DPH, na to poklop kovovy 80 bez DPH a doprava s vykladkou v ramci TT 80 bez DPH. Takze dokopy 720€ s DPH.
Odpovedať
neviem čo tu riešite certifikáciu šácht??? Ja som si ju vymuroval doma a bez problémov mi ju napojili. Vo vodárňach mi iba zadali aký musí mať rozmer.
Odpovedať
@wilder01 daj si z fy Lukabeton, mas to kusocek od TT, takze ani s dopravou to nebude narocne :-)
Odpovedať
@martinsi jo. uz to mam tak dohodnute.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@rebecca363, @wilder01 Tu skladaciu vodomernu sachtu ste potom nejako opatrili aby bola vodotesna? lebo BVS maju takuto podmienku: VŠ má byť v teréne osadená tak, aby sa zabránilo vnikaniu nečistôt a vôd z  povrchového odtoku do jej vnútorného priestoru, má byť vodotesná a s možnosťou odvodnenia, vetrateľná a bezpečne prístupná
Odpovedať
@hubymaster medzi jednotlive dielce striekat studnicnu PUR penu, Ja mam okolo sachty makadam, takze voda sa tam nedrzi a zvrchu kde je zasypana do nezamrznej vrstvy hlinou je zaizolovana asfaltovymi pasmi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?