Osadenie elektrického stĺpu

zdravím, projektant mi na elektrickú prípojku do projektu navrhol riešiť to cez elektrický stĺp. Neviete mi povedat či si stĺp možem osadiť sám alebo to musí realizovať nejaká firma s oprávnením?poprípade kolko by to asi tak cca stálo ak máte niekto skúsenosti. Išlo by o typický stĺp 8 resp. 9m. Ďakujemvám za rady. Dalsia možnosť je kopanie zemou vzdialenosť cca 50m no vyzerá to byť komplikovanejšie ako stĺp kvoli dalsím sieťam no bojím sa že ten stĺp a teda jeho osadenie bude poriadna palka. ďakujem.
Odpovedať
poradte prosím...dakujem
Odpovedať
Podla mna el. stlp ti mozu postavit a sprevadzkovat jedine elektrarne.Ale veru, lacne to nebude.Informuj sa u nich,ake mas moznosti
Odpovedať
Profilova fotka
My sme sitahali elektrinu sami na vlastne naklady100 m zemou a potom 6 stlpov...osadili sme si sami,bager vyykopal,zeriav osadil,chlapi zaliali do betonu,no a geodet musi vymeriat kde ho postavit...takze tie roboty dokopy,elektrikari pripojili kabel...cele nas vyslo na 4200 eur,ale to sme tahali 350 metrov.
Odpovedať
@stokinger 50 metrov je smiešna vzdialenosť, čo sa kopania týka. Nepíšeš, či treba prekonať cestu alebo potok, ale pokiaľ len križovať s existujúcimi sieťami v zemi, tak vykop a máš pokoj. Aj pretlak popod cestu podľa mňa vyjde lacnejšie, ako stavať stĺp a hlavne to nezavadzia a neopiera sa do toho pri zlom počasí vietor. Ja som mal pred domom drevený stĺp s mierne poškodenou betónovou pätkou, ktorý som v lete plánoval zrušiť a zakopať vedenie do zeme, ale elektrikári boli rýchlejší a v tom najhoršom počasí, aké túto zimu bolo, ho vymeniíli... :-D na ich náklady...
Odpovedať
@stokinger Neviem neviem, či náhodou nové normy neprikazujú tak či tak už všetky káble viesť v zemi. Spýtaj sa v elektrárňach.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som si stlp osadil sám Vykopal som jamu osadila sa betonova pätka na to sa namontoval drevený stlp 60m sa to napájalo z druhého stĺpu s toho môjho som to zviedol do zeme a kopal 46m až k môjmu pozemku na hranicu tam som osadil skrinku ktorú som dal vyrobiť v B.B. kde som si dal zásuvky na miešačku a 220v. Projektant spravil projekt ten som dal spolu so žiadosťou na elektrárne a tý sa ti do 30 dní ozvú zajtra ráno idem podpísať zmluvu zaplatiť poplatok na pripojenie a čakať kým prídu s elektrárni založiť hodiny. Asi takto som to riešil ja....... ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?