Osadenie betónového stĺpa elektrického vedenia blízko domu

Dobrý večer, potrebovala by som Vašu radu a názor. V rámci dobrých susedských vzťahov sme povolili po požiadaní nášmu susedovi, aby si mohol postaviť dom vo vzdialenosti 1,5 m od nášho murovaného plota. A on, bez nášho vedomia a súhlasu, si postavil svojpomocne betónový stĺp elektrického vedenia síce na svojom pozemku, ale veľmi blízko nášho domu, cca 50 cm. I napriek tomu, že sme ho upovedomili, že v budúcnosti chceme na tomto dome robiť stavebné úpravy. Pre krátku vzdialenosť od nášho domu ide o obmedzenie plánovanej prestavby našej nehnuteľnosti. Nakoľko náš dom je starší, máme obavu o jeho statiku pri svojpomocnom osadení tohto betónového stĺpu. Čo vieme urobiť v tejto veci? Vopred Vám ďakujeme za Vašu pomoc.
Odpovedať
1
2
ja by som to nenechal pretože nejde o nejaku vzdialenosť , ale stlp treba podľa normy osadiť ,aby sa náhodou nezvalil tam kde netreba-veť betonový je ťarcha . a ako pôjdu drôty na nom -predpokladam že stlp bude kôli elektrike- a myslím si ,že to treba posudiť stavebnemu uradu pripadne elektrarnam
Odpovedať
Profilova fotka
to sa ešte môžu osadzovať stľpy? pokiaľ viem prípojky musia ísť zemou.
Odpovedať
@jan45 Nemusia. Žiadny zákon ani norma to neprikazuje. Vzdušné prípojky sú bežná vec aj v dnešnej dobe...
Odpovedať
Profilova fotka
@anett9 nie som projektant elektrikár, počkajme na odborníka.
Odpovedať
@anett 9 No robia sa síce ešte vzdušne prípojky ale to je skôr rarita. Takmer určite budú elektrárne chcieť kabel do zeme. Aspom pri novych. pri rekonstrukcii tiez avšak tu už skôr sa da dohodnúť inak.
Odpovedať
@jan45 Ja som projektant aj revizny technik @lukino55555 distribučka určuje bod napojenia nie spôsob uloženia kábla
Odpovedať
Čiže sa môžeme obrátiť na stavebný úrad, aby to preverili? Vieme uviesť aj nejaký argument, napr . zo zákona ? Už vidíme, že sme urobili chybu, keď sme mu vyšli v ústrety aj on takto. Za dobrotu na žobrotu. :-|
Odpovedať
@anett9 teda tá vzdialenost od domu je v poriadku?
Odpovedať
Pri NN vedeniach nieje definované ochranné pásmo. Otázne je povolenie na stavbu stlpu od SU. Treba sa obrátiť na SU a ak povolenie nemá, trvať na odstránení @majjka22
Odpovedať
@anett9 Ďakujem za radu. ☺
Odpovedať
@anett9 ale určuje . Častokrat. A je uplne jedno či to požadaje zakon, norma alebo nie. Ak si to dá distribučka do podmienok tak s tým nenarobíte nič.
Odpovedať
@lukino55555 Ale urobíte. Chyba je že ludia sklopia uši a nechajú so sebou zametať. Kto je ticho nič nedosiahne
Odpovedať
Článok sa načítava...
@anett9 veru tak... Ďakujem vám za podporu a rady, rozhodli sme sa podať sťažnosť jednak na stavebny úrad, jednak na vsds. Uvidíme, čo tým dosiahneme.
Odpovedať
@anett9 ale neurobite. Energetika ma pravo na svoje vlastne normy a predpisy ktore mozu byt prisnejšie ako štátne. A ako prevádzkovateľ distribucnej sustavy si to dovoliť môže o to viac že ak ich nesplnite nebudete mať elektriku a ak ju chcete mať tak ich splníte. Zakon takisto uklada povinosť pripojiť toho kto spĺňa technické podmienky prevádzkovateľa.
Odpovedať
@majjka22 nie je dodržané ochr. pásmo od stavby, treba zájsť na prísl. stavebný úrad a spýtať sa, či má sused povolenie.. čo sa mi nezdá, lebo by musel mať súhlas od VSD na umiestnenie stĺpa.
Odpovedať
@janetbla a ake je ochranné pásmo u nn?
Odpovedať
@lukino55555 ziadne. 1. Ochranné pásma elektrického vedenia (opis zo Zákona NR SR č.70/1998 Z.z. schváleného 11.02.1998 o energetike a zmene zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov, v súčasnosti platí Zákon NR SR č.656/2004 Z.z. zo dňa 26.10.2004 o energetike a o zmene niektorých zákonov, ktorý ho úplne nahrádza) 1) Ochranné pásmo je priestor v bezprostrednej blízkosti elektroenergetického zariadenia, ktorý je určený na zabezpečovanie jeho spoľahlivej a plynulej prevádzky a na zabezpečenie ochrany života a zdravia osôb a majetku. 2) Ochranné pásmo vonkajšieho elektrického vedenia je vymedzené zvislými rovinami po oboch stranách vedenia vo vodorovnej vzdialenosti meranej kolmo na vedenie od krajného vodiča. Táto vzdialenosť je : Ø 10 m pri napätí od 1 kV do 35 kV vrátane, v súvislých lesných priesekoch 7 m, Ø 15 m pri napätí od 35 kV do 110 kV vrátane, Ø 20 m pri napätí od 110 kV do 220 kV vrátane, Ø 25 m pri napätí od 220 kV do 400 kV vrátane, Ø 35 m pri napätí nad 400 kV, Ø ochranné pásmo zaveseného káblového vedenia s napätím od 1 k V do 110 k V vrátane je 2 m od krajného vodiča na každú stranu. 3) Ochranné pásmo podzemného elektrického vedenia je vymedzené zvislými rovinami po oboch stranách krajných káblov vedenia vo vodorovnej vzdialenosti meranej kolmo na vedenie od krajného káblu. Táto vzdialenosť je : Ø 1 m pri napätí do 110 kV vrátane vedenia riadiacej regulačnej a zabezpečovacej techniky, Ø 3 m pri napätí nad 110 kV. 4) Ochranné pásma elektrickej stanice sú nasledovné : Ø ochranné pásmo elektrickej stanice je vymedzené zvislými rovinami, ktoré sú vedené vo vodorovnej vzdialenosti 30 m kolmo na oplotenie alebo obostavanú hranicu objektu stanice, Ø ochranné pásmo transformovne z vysokého na nízke napätie je vymedzené vzdialenosťou 10 m od konštrukcie transformovne.
Odpovedať
@megdesign ved ja viem... preto som tak reagoval ked janetba reagoval že nie je dodržané ochranné pásmo.
Odpovedať
Pytali sme sa ho dnes, či má povolenie od SÚ a on, že jemu to povolila distribucka. Sak hej, ked stryko mu robi v elektrarnach. Viac sa odmietal s nami o tom baviť. Takze SU mu povolenie urcite nedal. Rovno pojdeme na SU. Arogancia najhrubsieho zrna!
Odpovedať
@majjka22 Povolenie na stavbu stlpu od distribučky bez povolenia SU má takú istú právoplatnosť ako povolenie od mojej 12 ročnej dcéra na stavbu stlpu v prezidentskom paláci... Podaj podnet na čiernu stavbu na SU
Odpovedať
@lukino55555 neuvedomila som si, že to je NN vedenie, nemala to @majjka22 uvedené :) a je predsa jasne, že NN prípojka k RD nemôže mať toľko kV.. To však neznamená, že el. stĺp môže byť "nalepený" na dome.. Pokiaľ viem, tak je určite nejaký bezpečnostný odstup 1,0 m pokiaľ nie je chránený vodič..zrejme podľa STN..
Odpovedať
@anett9 Vďaka za podporu, aspoň na chvíľu som sa zasmiala😁
Odpovedať
@janetbla technicky nie je pri nn... ze nemôže byt pri plote a ako daleko je vec zakonov.
Odpovedať
Profilova fotka
@anett9 to nie je správny údaj, pri vzdušnom vedení sa nehovorí nn ale "do 1kV" a tu je aj pri kábli 2 m. To nie je ochrana pred napätím, ale montážny priestor pri opravách. Distribučka nemôže určiť miesto stľpa bez súhlasu SÚ , má len ochranu na jestvujúce rozvody ale nové môže robiť len na SP.
Odpovedať
@anett9 @janetbla @lukino55555 @jan45 Pozorne som si prečítala všetky Vaše rady, za ktoré Vám ďakujem! Sú mi naozaj veľkou pomocou, všetko toto použijem pri navsteve SU ako argumenty pri obhajobe našich práv. Chystáme sa tam zajtra. Držte nám palce, aby zvíťazil predovšetkým zdravý ľudský rozum a zákony a nie arogancia akože ľudskej moci...
Odpovedať
@majjka22 nechod sa tam hadat nedajboze argumentovat, lebo nemas na to vseobecny rozhlad, a pracovnici ta sfuknu. Precitanie si par riadkov na internete z teba experta neurobi. Jedine co mozes spravit poriadne a malo to vahu, je napisat pismo, kde sa odvolas na zakony, normy, nariadenia ... a podas ho na podatelni.
Odpovedať
@jan45 nieje. Je to OD DO: ochranné pásmo zaveseného káblového vedenia s napätím od 1 k V do 110 k V vrátane je 2 m
Odpovedať
@rkorba neboj sa, nejdem sa hádať, nie som ten typ :-) Ani netvrdím, že som expert... len si vážim cenné rady, ktoré mi tu múdrejší odo mňa dali, spíšem a list osobne odovzdám.
Odpovedať
@jan45 a asi ako sa nazýva napátie od 50-1000 V striedavych? Uplne to iste.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukino55555 mne pojmy netreba vysvetľovať , píšem ako je to uvedené v predpise.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?