Odhad ceny za IS pre 10 domov

Ahojte, nevie niekto poradiť, či má skúsenosť, aké sú reálne ceny za komplet vybudované IS: pracu +všetky projekty, dokumenty, stav.pov.....,+ cesty betonové osvetlenia, chodniky, hydranty, pre cca 10 rodinných domov. Bude to robiť firma, tak chceme byť trošku v obraze, kým ich oslovíme. Vďaka za každú radu.
Odpovedať
zase otázka bez potrebných informácií, ako keby zadávateľ ani nechcel odpoveď... ako to vidí @chrobak7?
Odpovedať
@dubak1 @draik Fakt bez bližších údajov je ťažké odpovedať. Najmä keď nevieme, koľko m sa tie siete budú ťahať. Ale ak chceš pre porovnanie - my sme budovali komplet siete pre 11 domov - vodu, kanál, plyn, elektrinu s 2 rozvodnými skriňami na ulici, cestu 5,5 m širokú, chodník 1,2 metra, v chodníku osadených 5 lámp pouličného osvetlenia, hydranty, 3 odtoky kanalizácie na ceste - všetko v dĺžke cca 120 metrov, plus sme museli na mestskom pozemku vybudovať 40 metrov novej cesty - to všetko nás stálo takmer 180 tisíc. V tom bola už aj provízia hlavnému dodávateľovi, ktorý zabezpečoval subdodávateľov, vyhotovenie projektu, stavebné povolenia a koordinoval ich práce a dovedenie sietí ku všetkým 11 pozemkom. Na konci ulici sú siete ukončené tak, že sa na ne dá napojiť, keby sa náhodou ulica budovala ďalej. Ešte aby som nezabudol na dopravné značenie - je to síce malá položka, ale aj to bolo v projekte.
Odpovedať
@chrobak7 ....... Sorry, pozemok je dlhy 300m a široky 29m. Betónova cesta bude po celej dlžke pozemku t.j. 300m. Napajanie IS bude musiet byt tahané z hlavnej cesty, ktorá je vzdialená 60m. Chcem sa ťa opýtať, čo firma nebude budovať, teda nezahrnie do faktury? Ževraj elektrinu. Rozvodne skrine iba dve? Trafostanica nemusela byť? A pouličné osvetlenie - to je vec obce? D:)
Odpovedať
@dubak1 V prvom rade musíte mať určené body a podmienky napojenia na siete, teda napríklad aj to, či el. kapacita je dostatočná resp. či bude potrebné vybudovať trafo. Obvykle všetko platí investor (trafo by sa možno dalo uhrať) a následne siete odovzdá správcom, osvetlenie a cestu obci. Predpokladám, že tých 60 metrov pozemku k bodom napojenia máte vo svojom vlastníctve resp. dohodu o uložení sietí. Z pozície všetkých inštitúcií budete ako vlastník pozemku developerom.
Odpovedať
@dubak1 300 metro cesty a sietí .... no to bude pekná pálka. Nerozumiem tej hlavnej ceste, že je vzdialená 60 metrov. Však vaša nová cesta sa musí napájať na tú hlavnú cestu, teda musí začínať tam. Alebo siete budete ťahať 300 + 60 metrov? "Chcem sa ťa opýtať, čo firma nebude budovať, teda nezahrnie do faktury?" - to sa spýtaj firmy. Ale veď je logické, že ti nebudú faktúrovať práce, ktoré nerobia. Ale niekto to bude musieť urobiť. Možno iná firma - a tá ti to bude faktúrovať. Elektrinu robila iná firma, než tá, čo nám robila cestu a kanalizáciu. Neviem presne aká, riešila to ten hlavný dodávateľ. Trafostanicu nemáme, na prípojke bola dostatočná kapacita. Na dĺžku cesty stačili 2 rozvodné skrine, z nich sa urobili prípojky k pozemkom a na lampy. Bolo to podľa projektu, bližšie som sa o to nezaujímal. "A pouličné osvetlenie - to je vec obce?" - je aj nie je. Ak buduješ súkromnú cestu, tak osvetlenie musíš vybudovať na vlastné náklady. Ale svietiť nebude, lebo by si musel mať s distribútorom mať zmluvu na dodávku elektriny a niekto by to musel platiť. My sme tie svetlá vybudovali v rámci výstavby cesty. Lampy sú funkčné, osadené, ale nesvietia. Celé sa to po skolaudovaní odovzdá mestu za 1 €. Následne mesto zabezpečí pripojenie osvetlenia na elektrickú sieť. Kým to nie je ich, tak oni elektrinu platiť nebudú.
Odpovedať
@draik Aj my sme boli v tomto prípade zároveň ako vlastníci aj ako developeri. Pozemky sa odkupovali od pôvodných vlastníkov priamo. Celú transakciu zabezpečoval subjekt, ktorý v iných prípadoch bol developer, teda mal s tým skúsenosti. My sme mu platili za manažovanie a vybavovanie. Pôvodní vlastníci to chceli najprv vybaviť vo vlastnej réžii - t.j. od územného rozhodnutia, cez rozparcelovanie, vypracovanie projektov, stavebné povolenia, realizáciu... s predajom časti pozemkov. Pôvodní vlastníci takto chceli vybudovať novú ulicu a 11 parciel, z ktorých si nechali 5 pre seba a pre svoje deti a 6 predali. Po 3 rokoch vybavovačiek vlastnými silami to nakoniec vzdali a najali si túto osobu. Aj tak to trvalo ešte ďalšie 3 roky, kým sa to celé dokončilo. Teraz sa kolaudovala cesta, čakáme na kol. rozhodnutie, aby sme mohli konečne aj domy skolaudovať.
Odpovedať
@chrobak7 ...fúha...Ano, cestu aj siete budeme tahat uz od hlavnej, takže 300+60m. Tá 60m dlhá parcela je úzka, má iba 13m. Takže vytvoríme novú ulicu. Chcem sa opýtať, ty si nebol povodny spolumajiel? My sme ešte zvažovali, či si nájdeme investora, ktorý vybuduje siete a komunikáciu. Tým pádom nebudeme vkladať žiadne financie do celej realizácie, ale ostaneme vlastnikmi. Zmluvne by sme to ošetrili s investorom tak, že pri predaji parcely so sietami dostane investor percentá /za vybudovanie sieti a cesty + odmena/.
Odpovedať
@dubak1 Nie, nebol som pôvodný majiteľ. Ja som kupoval od pôvodných majiteľov. Môžeš skúsiť nájsť investora. Ale silno pochybujem, že niekto pôjde do toho. Aby dal svoje peniaze do sietí a cesty a nemá záruku, že sa mu to vráti. Len blázon by na také niečo pristúpil. Keď už investor, tak ten bude chcieť tie tvoje pozemky odkúpiť za lacno (cca 50% trhovej ceny za stavebné pozemky). On by potom vybudoval tie siete a pozemky predá za dvojnásobok, ako kúpil, aby sa mu vrátili peniaze, ktoré vrazí do sietí. Tak sa to bežne robí. Sponzora, čo ti zaplatí siete ťažko nájdeš. Ale skúsiť môžeš. Možno niekto bude mať voľné peniaze na investovanie, ale určite bude chcieť iné garancie, ako iba prísľub percenta z predaja. U nás pôvodní majitelia tiež museli najprv predať parcely a následne sme sa všetci - aj pôvodní aj noví majitelia poskladali na tie siete. Nikto nám nič nedal zadarmo. Našťastie každý bol ochotný sa zložiť, lebo každý mal záujem o výstavbu.
Odpovedať
@dubak1 @chrobak7 ako DZ ti postačí označenie slepej ul. a daj prednosť pred križ: s hlavnou cestou :) alebo hl. cesta je I. tr.?
Odpovedať
@dubak1 oslovili ste obec, či nemá nejaké možností na financovanie cesty s osvetlením, však noví obyvatelia v RD budú zdroj príjmu obecnej kasy... za opýtanie nebijú..
Odpovedať
@janetbla Dnes obce neinvestujú do infraštruktúry. Nielenže nám nič neprispeli, že sme si to museli sami postaviť, ešte nám dala obec podmienku, že musíme na obecnom pozemku vybudovať 40 metrov cesty (kde sa bude tá naša napájať). A nakoniec celú cestu aj so sieťami odovzdáme mestu za 1 €. Takže prečo by malo mať mesto záujem o nejaké financovanie?
Odpovedať
@janetbla Áno, ale značky museli byť osadené aj na tej hlavnej - že je hlavná cesta a že doprava je slepá ulica. Navyše táto ulica je obytná zóna s obmedzením rýchlosti a na začiatku je retardér. Tak to bolo v projekte.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 tak retardéry sú teraz in, na každom km :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?