Ochranné pásmo VN, dilema.

Zdravím strechári, na fotke je vidno vedenie VN22kv, na mojom pozemku sa nachádza stĺp bližšie so zavesenými izolatormi, kde ak mám správne info je ochranné pásmo 1m. Stĺpy susediace k nemu, na fotke vzdialenejší stĺp, ktorý uz nie je na mojom pozemku, ma už izolátory klasické pri ktorých ak mám správne info je ochranné pásmo 4m. Ako sa tomto prípade určuje ochranné pásmo?
Odpovedať
Zle info. Ochr. Pasmo tohto VN vedenia je 10 m na kazdu stranu od vodica. Blizsie info zak. 251/2012 o energetike. Kedze idu kable aj dole zrejme bude cosi aj v zemi. Dalsie ochr. Pasmo podzemneho vedenia.
Odpovedať
zrejme si napísal namiesto 10 m 1m :) http://sle.sk/ochranne-pasmo-elektric...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Tak ako pisali... kotevny ci podperny izolator nijako nesuvisi s ochrannym pasmom. Mas tam hole AlFe vedenie, cize 10m. A na oboch stlpoch vidim odbocky do zeme, takze bacha aj na to.
Odpovedať
Odbornikov by som chcel poprosit o vyjadrenie ako je mozne, ze 40+/- rokov viedlo taketo (22kV) vedenie ponad dom okrajom. Bolo to v minulosti inak alebo sa len obisiel zakon? Riesenie uz nasli a pri vymenach stlpov to prelozili ale peknych par rokov som netusil ci ma zmysel investovat do takej stavby. Ale ak mozem doporucit ochranne pasmo je naozaj siroke a s VN vzdusnym vedenim treba pocitat, ze tam je a nikto s nim nic robit dobrovolne nebude. ... lebo verejny zaujem... Takze ani by som nespekuloval ci niekde v blizkosti stavat. Jednoducho treba dodrzat ochranne pasmo a to je cele.
Odpovedať
@petko234 podľa zákona o energetike (aj súčasného - č 251/2012 Z.z. aj predošlých č. 656/2004 Z.z. a 70/1998 Z. z. elektrizačný zákon) výnimky zo zákazu zriaďovania stavieb v ochranných pásmach vydáva v stanovisku prevádzkovateľ prenosovej sústavy alebo distribučnej sústavy... Toto povolenie v súčasnosti je podkladom na vydanie územného rozh. a stavebného povolenia. Do r. 1998 boli v ochr, pásmach zakázané iba stavby, ktoré by ohrozovali energetické dielo v zmysle § 15 ods. 1 nariadenia č. 80/1957 Zb. ..., "(1) Ak stavba alebo zariadenie v ochrannom pásme, ktoré v prípadoch uvedených v § 14 ods. 1 ohrozujú vedenie alebo ním sú ohrozené (ďalej len „ohrozujúci objekt“), sú objektom všeobecne užitočným, objektom alebo zariadením dôležitým pre plnenie štátneho plánu rozvoja národného hospodárstva alebo chránenou kultúrnou pamiatkou, možno takýto objekt alebo zariadenie odstrániť len vtedy, ak prevyšuje záujem na ochrane vedenia a plynulosti a bezpečnosti jeho prevádzky záujem na ochrane takého ohrozujúceho objektu." Môžeš si pozrieť jednotlivé zákony tu http://www.zakonypreludi.sk/zz/1957-80 Z toho vyplýva, že stavby na ktoré sa pýtaš neohrozovali energetické dielo, preto sa mohli postaviť so súhlasom prevádzkovateľov, nebolo to ľahké získať výnimku..ale väčšinou stavby stavebné úrady v ochr. pásmach povoľovali.. Dnes povolenie výnimky je už obtiažnejšie.
Odpovedať
@janetbla a hlavne zbytocne. Treba ratat ze sa tam energetici musia dostať s veľkými strojmi. I preto je ochranne pasmo
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac a prečo by vám to mali platiť? Vy ste vyvolali preložku tak platíte vy. Prekladka vn vzdusneho vedenia v tisicoch skorej az vyse 10 000 eur. Čiže mate na výber .
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Toto je na dlhu debatu, ak sa v sucastnosti kona nejaka rekonstrukcia VN linky alebo NN rozvodov, vacsinou sa s distribuckou da dohodnut na nejakom kompromise. Treba si vsak stat za svojim. Ak vsak ziadate prelozit vedenie kvoli napriklad stavbe domu, na 99,9% si to musite zaplatit. Jedna perlicka: v jednej obci medzi sabinovom a lipanami som v jednom dvore videl dvojstlpovu, trafostanicu, stlp s odpinacom a stlp s NN linkou. A je to nieze na zahrade ale priamo na dvore pred domom :-D ten pozemok musel byt zadarmo.
Odpovedať
Nasiel som to...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@topfield vyzera to tak, ze maju vsetko dodrzane.
Odpovedať
Ved hej, ale ruku na srdce... chcel by si takto byvat? :-)
Odpovedať
@topfield na vodičoch je určite zvýšená ochrana, aby sa ochr. pásmo znížilo..
Odpovedať
@mcsmekac nuž to je bohužial dedictvo minulosti kedy verejny zaujem bol najvyššia hodnota. Za minuleho režimu to nikto neriešil. Na také vedenia vznikalo zákonné vecné bremeno čiže to nemuselo byť ani zapísane na katastri ci v liste vlastnictva. Ďalšia vec je že dediny sa rozširuju a nekde kde bolo uz pole teraz je obytna štvrť. Takže často potom vn ide aj cez ne. Ano pri rekonštrukcii sa da niečo dohodnúť. Ale ak budete žiadať presunut jeden stĺp z pozemku tak ťažko.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?