Ochranné pásmo pre VN 22kV pri prechode vzdušného vedenia do zeme.

Aké je podľa vás ochranné pásmo pre VN 22kV pri prechode vzdušného vedenia do zeme? Podľa §43 zákona 251/2012 Z.z. je pre vzdušné VN do 35kV 10m. Pre zemné vedenie je 1m. Čo ale v prípade, ak prechádza vedenie zo stĺpa (vzdušné) do zeme? Platí variant A alebo B ???
Odpovedať
Variant B.
Odpovedať
@danculd si si istý? Máš nejakú "normu", vyjadrenie z distribučky alebo je to len tvoj názor?
Odpovedať
ochranne pasmo je vymedzene zvislými rovinami vedenými po oboch stranách vedenia vo vodorovnej vzdialenosti meranej kolmo na vedenie od krajného vodiča vedenia na KAŽDÚ stranu
Odpovedať
@aston77 B.
Odpovedať
@marcel1982 veď to, ale čo ak kábel prechádza do zemného vedenia, kde je ochranné pásmo 1m. Z tvojej definície je to teda variant A?
Odpovedať
@topfield Tvoja domnienka (každý by takto "pre istotu" uvažoval) alebo máš to z nejakej normy, konkrétneho prípadu, skúsenosti...? Zákon nemusí riešiť všetky situácie.
Odpovedať
@aston77 ako si vysvetlujes slovne spojenie... v kazdom smere?
Odpovedať
Podla mňa variant B,lebo sa myslí v každom smere od neizolovaného vodiča,teda aj smerom,kde je už vedenie uložené v zemi
Odpovedať
@aston77 Od holeho vodica 22kV je ochranne pasmo 10m na vsetky smery, bodka. Od izolovaneho 1m. A kedze na stlpe konci holy vodic tak plati 10m. Je nepodstatne, ze dalej pokracuje izolovany kabel. Distribucka nepovoli stavbu blizsie.
Odpovedať
@topfield čo tým myslíš "v každom smere"? Prikladám znenie zákona, aby sme mali jasno o čom hovoríme: Ochranné pásmo vonkajšieho nadzemného elektrického vedenia je vymedzené zvislými rovinami po oboch stranách vedenia, vo vodorovnej vzdialenosti meranej kolmo na vedenie od krajného vodiča. Vzdialenosť obidvoch rovín od krajných vodičov je pri napätí a) od 1 kV do 35 kV vrátane 1. pre vodiče bez izolácie 10 m; v súvislých lesných priesekoch 7 m, 2. pre vodiče so základnou izoláciou 4 m; v súvislých lesných priesekoch 2 m, 3. pre zavesené káblové vedenie 1 m, b) od 35 kV do 110 kV vrátane 15 m, c) od 110 kV do 220 kV vrátane 20 m, d) od 220 kV do 400 kV vrátane 25 m, e) nad 400 kV 35 m Teda je definované ochranné pásmo "vymedzené zvislými rovinami po oboch stranách vedenia, vo vodorovnej vzdialenosti meranej kolmo na vedenie od krajného vodiča" Inak povedané (ako to chápem ja) pokiaľ je kábel vo vzduchu tak 10m vľavo a vpravo. Ale nie pred ním!!! Podľa mňa platí variant A. Ale rád by som počul niekoho, kto s tým má praktickú skúsenosť.
Odpovedať
Stavba cca 7m od úsekového odpájača na ktorom končilo neizolované vedenie a pokračovalo káblové=obrovský problém.
Odpovedať
@marcel1982 To je tvoja osobná skúsenosť? "pokračovalo káblové" - vzdušné alebo v zemi? Ak je to tvoja osobná skúsenosť ( " = veľký problém"), ako to dopadlo?
Odpovedať
Článok sa načítava...
pokračovalo káblové v zemi. Po dlhých prieťahoch sa odpájač presunul na náklady majitela stavby.
Odpovedať
@danculd ale houby na vsetky smery. Po bokoch vodicov rovnobezne s nimi.
Odpovedať
@aston77 Zapadne a stredne Slovensko B, vychod pravdepodobne A, lebo tam aj tak nic nie je. PS Jedine legalne riesenie je B, ak niekto dovoli A, tak to urcite nebude len za klobasky a flasu domacej.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?