Obsypanie vrtanej studne

Ahojte, dnes mam ďalší dôvod na rozmýšľanie. Vodar mi dnes povedal ze nemám obsyoabu studňu. Ako to co vravel mi dačo logiku to je jasne. Ide o to ze po navetani studni mi zrejme (už nepamätám) ruru neobsypali. Podľa vodara sa tým pádom môže do studne dostávať aj voda z vyšších úrovni ktorá je zrazkova a tak mi zamorovat vodu v studni. Zajtra vleziem do vnutra a skúsim to nejako na svietiť ci uvidím dole. Ak by to tak skutočne bolo, čo nevieme odhadnúť, len skrz vrchného metra, je nutné studňu nejako okolo rúry zasypat? Viem ze ideálny by bol íl ale... Argumenty mal dobre, zaujíma ma vás názor ďakujem
Odpovedať
No, obsypana ma byť to bezesporu - dunajskym strkom myslim... Lenze, nechapem ako to chces zistit kukanim do studne... mal by si vidiet medzi modrou rurou a zeminou take malekamienky okruhle... ak nevidis, tak obsypana nieje , ak je tam medzera, tak obsypat dodatocne, ale pravdepodobne, kedze prsalo bude vrch zaplaveny hlinou z okolia. Ak to teda nemas na skale. Hore sa ma davat este ilova zatka - obsypat ilom. Aby voda z povrchu nesla do pitnej.
Odpovedať
@stefanby no niečo podobné mi vravel aj vodar. On mi vravel ze dolu mal ísť strk, na nejake dva metre a potom hlina po vrch a hore ilova zátka. Ako hlboko od vrchu ma byt ta zátka? Človek zeby nemal ani kus pokoja. Mne sa zdá ze to tam pod tou nadrzou reviznou aj trocha vymylo. Je to tak v mieste kde je Rura asi na 50cm poolamovane dookola. Človek aby naštudoval všetko od studne po strechu na nikoho už nieje spolah a pritom nemalé peniaze beru všetci.
Odpovedať
studňa sa obsypáva do nejakej hĺbky štrkom, a od určitej sa sype granulát ktorý nabopná a vytvorí akýsi štupeľ aby neprenikala vrchná voda do vrtu. Tuším sa to volá bentonit. Skúste pogoogliť určite sa aj tu o tom už bavilo.
Odpovedať
Ano, bentonit je t¥o, ale to je vlastne il nejaky... a ten strk by mal ist az hore po bentonit
Odpovedať
Vieme ako hlboko by mal ísť od povrchu?
Odpovedať
ved studna sa vrta iba o nieco vacsim vrtakom ako ide rura tam by malo byt len minimum priestoru
Odpovedať
V stredu tam v leziem a pozriem na to, nejak to hadam obsyoem ak to bude veľa. Co som pozeral foto pri výstavbe tak +-3cm za každej strany. Uvidim v stredu
Odpovedať
@truly tak hlboko od povrchu, aby sa ti tam nedostala voda... ak mas vodu 2m pod povrchom "spodna voda" tak aspon meret nizsie...podla podlozia ake mas... (ked vrtali, tak ako hlboko bolo "blato", cez ktore prechadzali...
Odpovedať
Tú studňu ti asi vrtal pekár,lebo filtračný obsyp je základom dobrej studne.Pokiaľ ho nemáš budeš mať problém.Ja mám vrtanú studňu priemer 50cm/30 cm rúra-10cm obsypu.Vrt som zabudoval ílom priamo z vrtu asi v 4 metrovej hĺbke.
Odpovedať
@stefanby ja spodnú vodu nemám, bývame v časti ktorá je hlavná ale dedina ma ulice ktoré sú nižšie aj o 5-7 metrov. Prvá voda bola udajne cca 7m pod povrchom. Od hĺbky 2m+- je štrkové podlozie. @ivan33 pravdu poviem ze nepamätám aby mi vravel ze to mam o sypať, možno aj hej ale takú vec mali riešiť oni. Nemôžem celkom nadávať keďže mi dali cerpadlo na vytvorenie zriedla na dva týždne a upresnili postup ako.. A to som nemal plot a bolo im jedno ci ho ukradnú že nemám riešiť ak zmizne. Zasypem to štrkom a potom spravím ti zstku s tým bentonitom?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?