Nevytiahnuty hlavný zemniaci vodic

Profilova fotka
Ahojte strechaci, viete poradiť ako postupovať, prípadne čo robiť keď pri betonovani zakladovej dosky nebol vytiahnuty hlavný zemniaci vodič v mieste kde má byť rozvádzač. Stačí to pripojiť na hromozvod?
Odpovedať
@monulkava Malo by to byt ok, daj tam epsku(ekvipotenciálna svorkovnica) a do nej to dotiahni. Inak to asi uz nespravis.
Odpovedať
nestaci to pripojit na hromozvod lebo hromozvod neexistuje :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Odpovedať
@arbitro7 Uzitocny komentar ....
Odpovedať
@jurajm17 urcite uzitocnejsi,ako radit niekomu robit eps-ku z krabice,kde je skusobna svorka
Odpovedať
@ondro81 a tvoj navrh je aky presne?
Odpovedať
@ondro81 Mozes mi povedat, kde presne toto radim, vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@arbitro7 hromozvod existuje, ten je normálne vytiahnuty zo základov. Zabudlo sa na územnovaci kábel k elektrine
Odpovedať
@monulkava On len narazal na to, ze sa to nevola hromozvod, ale bleskozvod.
Odpovedať
Na bleskozvod nad urovnou zemnenia urcite nepripajat! Nabit zemniace tyce (pocet zalezi od zemneho odporu aby vyhovoval norme) a potiahnut zemnenie z nich.
Odpovedať
mne tiez nevytiahli uzemnenie v mieste rozvadzaca, napojil som sa teda na jeden z drotov, vyvedenych od zakladov v rohu stavby - boli vyvedene 4, na bleskozvod sa pouzili len 3 z nich.
Odpovedať
Odporucam precitat aj tuto diskusiu: http://diskuse.elektrika.cz/index.php... @gashtaan To si mal snad postrazit elektrikar, nie? By som ho kopol do zadnice za takuto patlaninu.
Odpovedať
@danculd nuz, mozno v idealnom svete...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@monulkava predstav si že bleskozvod stiahne blesk a ihned ho máš v rozvádzači, t. je napätie niekoľko mil. V, to sa naindukuje všade a všetke spotrebiče sa odporučia.
Odpovedať
@duzu a v zemi to nie je aj tak prepojene jednou pasovinou?
Odpovedať
@gashtaan @dancult to napisal viacmenej spravne.este doplnim,ze to cele jeho dielo je treba spojit s bleskozvodom.cize jeden zo zvodov odkopat a V ZEMI vzajomne spojit
Odpovedať
@monulkava ak existuje hromozvod budem rad ak mi ho ukazes ako vyzera lebo ja som hromozvod este nevidel nikdy v zivote ......... :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Odpovedať
@gashtaan len zadávateľ píše že vôbec nemá iný výstup zo zeme ako pre bleskozvod, na ten nemôžeš zapojiť zemniaci pre rozvádzač, to sa môže len v zemi spojiť ako píše vyššie
Odpovedať
@duzu ano viem, len som sa pytal, ci je tam rozdiel, ci je to spojene meter pod zemou alebo meter na zmenou... ale asi ze ano :)
Odpovedať
@jurajm17 nejak som to vycitil z tvojho prveho prispevku,kde potvrdzujes ze by malo byt ok to pripevnit o bleskozvod
Odpovedať
@arbitro7 no každý vie o čo sa jedná, hrom je následne zvuk po blesku. a ľahko zistíš ako daleko udrel blesk, to je ako naši niekdajší požiarnici, dne už hasia a nerobia požiar.
Odpovedať
Odporucam pouzit zemne tyce ako pise @danculd a k existujucej sustave to nepripajat, uz vobec nie nad povrchom. Pripadne, ak mate kamenistu zem, mozno bude nutne zakopat zemniacu dosku, v pripade nedostatocneho odporu mozno aj dve...
Odpovedať
@kejsix preco nepripajat? nejake technicke dovody?
Odpovedať
@gashtaan rozdiel to je , pri blesku stiahne napätie do veľkej plochy po pásovine do zeme, tam je oveľa menší odpor ako nad zemou.
Odpovedať
@duzu moze byt, ja len ci aj blesk vie, ze sa ma takto spravat :)
Odpovedať
@gashtaan to nikdy nevieš kde kedy udrie, výboj nastáva tam kde je najväčší napäťový rozdiel a najkratšia vzdialenosť, takže najčastejšie na vysoké kopce. do domu sa ale najčastejšie dostane po vzduchovom el. vedení a jediná ochrana je odpojenie, žiadne el. ochrany ťa na 100% neochránia, reagujú oneskorene a to od VVN po NN a napäťové ochrany v dome.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Mám na dome bleskozvod, kde elektrikár tvrdí že je OK, len sa vymenia svorky. Ak som ho správne pochopil, aj zemnenie plánuje pripojiť na existujúcu inštaláciu. Najskôr chcel merať odpor, ale podla jeho posledných slov "netreba" Je to "kocka" 10x12, zvody sú na 2 miestach (1x roh domu, 1x stred dlhšej steny) Je to takto riešitelné? Alebo ako by to malo byť po správnosti? Ako som pozeral projekt, tam sa píše zvod na každý roh domu. Čiže sa dá použiť tie 2 a 2 doplniť? Elektrikár tvrdí že je to OK, ale žiť tam nebude, tak isto ani platiť škody, tak prosím o radu - ak možno laicky popísanú
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?