Napojenie rodinného domu na studňu a na verejný vodovod

Dá sa napojiť záchody na studňu a ostatné zariaďovacie predmety na verejný vodovod ? Ak áno ako by ste to riešili ? A dovolia to úrady ?
Odpovedať
Jasne ze sa to da. Uzitkovu vodu pouzivat zo studne, pitnu vyviest v kuchyni na varenie. Nesmi vsak byt prepojene vedenie pre studnovu a obecnu vodu aby nemohlo dojst ku "kontaminacii" verejneho vodovodu vodou zo studne. Ja tiez tak planujem mat vodu, akurat budem mat prip[ravene ventily a potrubia tak aby som v pripade vypadku jedneho zdroja vody vedel napojit cely dom na druhy zdroj vody. Samotny prepoj sa vykona namontovanim hadice. Riesenie iba so spatnou klapkou a ventilmy by asi nepreslo kolaudaciou ci tak nejako, to si este musim zistit.
Odpovedať
@epto Či to prejde kolaudáciou alebo nie, záleží od dôslednosti zamestnanca stav. úradu. Ja mám tiež prívod do domu aj z vodovodu aj zo studne, mám to prepojené ventilmi, že môžem využívať vodu zo studne na WC, ale v prípade núdze viem prepnúť studňovú vodu aj na celý dom. WC má samostatné rozvody, preto môžem WC napájať zo studne samostatne. Navyše môžem to prepnúť aj tak, že WC budem napájať z verejného vodovodu. Pri kolaudácii toto neriešili, osobitne som ich ale na to neupozorňoval. V projekte mám, že budem využívať vodu zo studne na WC. @lori0023
Odpovedať
@lori0023 Ja to mam tak urobené a mám to aj v albume na tejto fotke http://www.modrastrecha.sk/blog/au585... Studnčna mi ide do WC a na vonkajšie polievanie a obecna do systému. V prípade potreby s dá prepájať ako potrebujem.
Odpovedať
Profilova fotka
My sme to tak mali urobené na rodičovskom dome a teraz to začína byť celkom bežné, držal by som sa aj tých rád čo ti tu dali aby to v pohode prešlo pri kolaudovaní
Odpovedať
@au585 Toto by som ale rýchlo zrušil, kým sa do toho niekto obuje. Rozvod mestskej a studňovej vody NESMÚ byť takto prepojené...
Odpovedať
@dedo758 A cez neaký filter sa nedaju prepojiť ?
Odpovedať
@lori0023 Nie...
Odpovedať
nechcem vás sklamať, ale ak to chcete mať oficiálne, tak vodárne vám vyrúbia stočné v závislosti na počte osôb obývajúcich nehnuteľnosť. je tam nejaké konkrétne číslo, dosť nadsadené reálnej spotrebe. Preto je veľmi dlhá návratnosť, ak to dokonca nevyjde drahšie, keďže prístroje treba opravovať, meniť... odhliadnuc od toho, že studňová voda aj pri použití normálnych filtrov extrémne zanáša trubky a sú z toho iba problémy. ak chce človek investovať do kvalitného filtra, tak sme opäť pri tom, že sa to už vôbec neoplatí. Na prvý pohľad je to dobrý nápad. ale reálne a oficiálne je to nerentabilné.
Odpovedať
@lori0023 Filter ti nijako nepomôže. Podstata je, že rozvod verejnej vody nesmie byť spojený potrubím so studňovým systémom z dôvodu rizika kontaminácie. Nemalo by to byť prepojené ani spätnými klapkami ani cez ventily. Ale bežne sa to robí tak, že sú medzi sebou tie systémy uzatvorené ventilmi a spätnými klapkami, lebo je to jednoduchšie tie ventily otvoriť či zatvoriť, ako prepájať systémy pomocou hadíc. Len to nesmú pri kolaudácii zistiť. Ak to nezistia, tak si len daj pozor, aby si náhodou ani omylom nepustila studňovú vodu do verejného vodovodu. (ak máš v studňovom systéme vyšší tlak, ako vo verejnom vodovode, mohla by sa studňová voda dostať do vodovodu).
Odpovedať
Ziadna kontaminacia nenastane lebo na obecny je len projekt. Cize je to len nejaka priprava ak raz.
Odpovedať
Ale aj keď to "ak raz" nastane, bude to treba prerobiť...
Odpovedať
Profilova fotka
toto tu už bolo popisované x krát, aj so schémami, dá sa to , potrubie musí byť prerušené, to znamená, že musí byť volná hladina, systém prečerpáva vodu ako zo studne.A platí čo píše worker_falcon, normová spotreba vody je 150l/os, reálna za posledné roky 80 l/os. Je to paradox, ale všetky ekologické návrhy končia pri peniazoch
Odpovedať
Článok sa načítava...
Cela ekologia je tragikomedia. Udajne ak znecistim vodu studnou, a co ak ten BVS vodovod znecisti mne pracku (bol som tomu svedkom tesne po havarii susede odisla pracka tymto sposobom), lebo kdesi bola porucha a natiekol piesok do systemu? To je uz OK, vsakze... A okrem toho, preco sa niekto obava kontaminacie, ked je v systeme tolko chloru, ze by tromfol aj mrtve more v zabijani parazitov a bakterii ? To by ta porucha musela byt niekolko dni, aby sa bakterie stihli rozmnozit v systeme trubiek, atd atd.. Nie som expert, len mi to pride skor ako lobbing, ako realna hrozba.. Ked neboli vodovody, ludia boli zdravsi, splachovaci system sa im nekazil a nikto nic neriesil. Zrejme sa zmenili fyzikalne zakony, ked je zrazu studna nebezpecna - vesat verejne treba tych, co tu spodnu vodu znecistuju pod ochranou vlady vo velkom, ale aj tych, co to znecistuju tajne na vlastnom pozemku v malom. To je ekvivalent ako keby si cikaju priamo na vankus do vlastnej postele. Treba nahlasit 1 osobu... deti su v skole, tie nespalchuju a hotovo - mam skusenosti ze BVS velmi radi uctuju fiktivne faktury.. zle prepocitavaju faktury a spotrebu (poznam realneho cloveka, babicku ktora ma velmi dobry postreh a fungujucu kalkulacku) a ani sa neospravedlnia.
Odpovedať
Ako som pisal vyssie, systemy nesmu byt priamo prepojene. Je vsak mozne si urobit prpravu kde v pripade vypadku jedneho zdroja sa prepojenim pomocou hadice da cely objekt napojit na druhy zdroj vody. Toto prejde aj oficialnou cestou.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?