Napadnutie kolaudacneho rozhodnutia

Ahojte, potrebovala by som poradit. Sme novovybudovana stvrt, kde developer budoval inz.siete. Kanalizaciu nemohol skolaudovat, nakolko nesplnala technicke normy, bolo mu stav.uradom dorucena vyzva na odstranenie zavad, ktore zrejme neodstranil, ale behom par tyzdnov kanalizaciu zazracne skolaudoval. Tusim akym sposobom, ale dokazat to nevieme. Teraz prisla faza, ze by sme boli radi, aby sa siete odovzdali vodarnam, ale narazili sme na problem.1. Developer nechce odovzdat siete za 1e vodarnam, to by sme vsak vedeli pravne vyriesit. 2 Problem je, ze vodarne tu kanalizaciu nechcu, nakolko tam treba preinvestovat 20-30 tis, aby to bolo technicky spravne. Developer samozrejme ziadne peniaze investovat nechce a vodarne to bez prislusnej opravy nepreberu. Ako prinutit developera odstranit tie zavady na kanalizacii? Napadlo nas, ci sa neda napadnut kolaudacne rozhodnutie na kanalizaciu (bolo vydane asi pred 3/4 rokom) s tym, ze musi tie nedostatky odstranit. Pripadne da sa podat niekde podnet na preskumanie toho kol.rozhodnutia vydaneho okr.stav.uradom za zvlastnych podmienok? Mame riadne zmluvy o pripojeni na siete za odplatu, ktoru sme vsetci 12 vlastnici pozemkov uhradili a teraz spravuje siete sukromna osoba, nevieme ci vobec legalne (nejedna sa o hromadne zasobovanie). Chceli by sme to dat pravne doporiadku, len nikto nam nevie poradit, ani pravnik, ani vodarne. Riesili ste niekto nieco podobne? Vdaka
Odpovedať
Protest prokuratora
Odpovedať
Fuu, to neznie veru bohvie ako. Dala by som to za vsetkych spisat asi nejakemu pravnikovi a sla s tym na stavebny urad a podala zalobu na developera. Jednoducho mal iste zavazky a povinnosti, ktore bohuzial neodstranil
Odpovedať
@tiboresko mozes to nejako blizsie rozviest?
Odpovedať
@stanii75 to mozme, ale jemu to zo zakona nevyplyva, ze to musi previest na vodarne. On to moze prevadzkovat podla zakona ako pravnicka osoba, ktorou nie je. Problem je, ze keby to trestnopravne riesime, kto bude tie siete prevadzkovat, ked vodarne to nechcu (vodu by vzali, kanalizaciu nechcu).
Odpovedať
@stanii75 žalobu na developera podať môžeš ale súd ju z najväčšou pravdepodobnosťou zamietne, neviem čo by bolo predmetom konania @alicka850 to je trochu na dlhšie v podstate však treba podať podnet na podanie protestu nakoľko protest podáva prokurátor ale veľmi dobre to je popísané tu: http://pravna.szm.com/firstaid/protes...
Odpovedať
@tiboresko super, dakujem, toto mi velmi pomohlo. Chcem sa este spytat, ci ja sa viem ako fyzicka osoba dostat ku tym dokumentom, ktore sa tykaju kolaudacie kanalizacie, mam pravo si vyziadat od stav.uradu stavebne povolenie a kolaudacne rozhodnutie, pripadne aj dokument, kde je popisane ake nedostatky mal developer odstranit na kanalizacii, ked si ziadal prvykrat o kolaudaciu kanalizacie? Mali by mi tieto veci na zaklade infozakona poskytnut? Vdaka este raz
Odpovedať
Ak si bola účastník konania tak si myslím, že máš nárok, však účastníkom sa aj doručuje, účastníci aj majú lehoty na vyjadrenia,...... Ak si nebola účastník konania a kupovala si od developera tak je to na právne posúdenie nejakej advokátskej kancelárie či tam tou kúpou od developera nedochádza aj k sukcesii - právnemu nástupníctvu v niektorých veciach.
Odpovedať
@tiboresko v case vydania stav.povolenia sme este nemali pozemok, v case kolaudacie kanalizacie ano. Takze by sme mali byt ucastnikmi. Vdaka za rady :-)
Odpovedať
@alicka850 @tiboresko Pokiaľ ide o protest prokurátora, tak je potrebné vedieť, že protestu prokurátora nemusí úrad vyhovieť. Nie je to zo strany prokuratora nic zavazne, čo musí úrad urobiť. Pokiaľ ide o kolaudáciu, účastníkom konania je pri kolaudácii len vlastník stavby, nie susedia.
Odpovedať
@moratibru tak existuje nejaky iny sposob? Ved to je nemyslitelne, ze kupis niekde stavebny pozemok za nie malo, siete su riadne skolaudovane a potom zistis, ze vlastne nie su v technicky vyhovujucom stave, ktory vyzaduje investiciu za 30 tis. Siete su nove, cize chyba nie je v dosledku opotrebenia, ale nedodrzania stav.postupov zo strany developera. Teda ako je mozne, ze boli skolaudove? Na zaklade toho, ze tam su, sme dostali riadne stavebne povolenia, postavili domy aj skolaudovali. My sme o technickom stave sieti nevedeli, na zaklade kolaudacie sme predpokladali, ze su ok.
Odpovedať
@moratibru áno máš pravdu úrad nemusí vyhovieť prokurátorovi ale prokurátor to potom môže dať na súd a v rámci súdneho konania sa potom to rozhodnutie môže zrušiť. Protest prokurátora je ako keby mimoriadny opravný prostriedok k rozhodnutiu ktoré nadobudlo právoplatnosť a nie je možné k nemu podať riadny opravný prostriedok. Existujú súdne konania kde dáva dovolanie na najvyšší súd generálny prokurátor, takže si myslím že úrady tiež neberú na ľahkú váhu protest prokurátora. Viem o konkrétnom prípade keď sused udal suseda že vyrúbal bez povolenia strom, udal ho a starosta mu dal pokutu 10€, susedovi sa to nepáčilo že dostal malú pokutu a podal protest prokurátora a skončilo to tak ak je sused dostal pokutu 200€. Ako som však už vyššie písal je to na takú právnu analýzu v nejakej advokátskej kancelárii, že ako ďalej.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?