Musím na elektriku budovať trafostanicu?

Dobrý deň, chcem sa poradiť. Žiadal som VSE o zaslanie podmienok pripojenia rodinného domu, ktorý chcem stavať na mojom pozemku a prišla mi takáto odpoveď. Napojiť sa mám z vlastnej trafostanice, ktorá sa má napojiť na VN v blízkosti môjho pozemku. Sused je napojený na stĺp, ktorý je odo mňa vzdialený asi 100. Z neho sú napojené asi 3 rodinné domy. Mám si teda na vlastné náklady vybudovať trafostanicu? Veď to je strašne drahé. Nemôžme viacerí požiadať VSE o vybudovanie novej trafostanice? Ako sa postupuje? Čo by ste poradili?
Odpovedať
Profilova fotka
@dinko181 tlacit na na VSE a tlacit nech to spravia....zajst aj na obecny urad nech ti pomôzu...maju viac znamosti ako ty..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
nám v obci dávali novú trafostanicu ,ale žiadala ju obec a náklady na polovice obec a SSE, ved pre samého sa ti to nemôže rentovať
Odpovedať
JA som obstal obdobne, chcem stavat na pozemku kde stal v minulosti dom, bol pripojeny zo stlpu pred pozemkom (1 m od oplotenia ! ) a ked som poziadal o pripojenie tak podmienky pripojenia dali take: deliace miesto budu spodky transformatora cca 100 m od domu, takze musim vybudovat pripojku podotykam v zemi ktora pojde paralelne s existujucim vzdusnym vedenim. Susedia naokolo su pripojeny zo stlpu pred mojim domom, ale ja musim tahat novy kabel. Taktiez zamietli vedenie kabla po existujucich stlpoch (lebo je to ich majetok). Situacia je taka, ze distribucky nechcu investovat do budovania siete kvoli par jednotlivcom, lebo sa im to nevrati, resp. nechcu pripajat dalsich, ktori by vyvolali nasledne investicie na napr. zahustovanie siete TF. Preto formuluju podmienky pripojenia tak aby Vas odradili, pripadne sami ste si to zaplatili. Podmienky stanovuje panko za stolom, ktory zodpoveda za svoju cast a preto je panom situacie. Este aj legislativa tot nedavno sa zmenila v ich prospech, kde sa vsunula podmienka ze distribucky musia zabezpecit kvalitu siete, takto maju argument ze dalsie pripojenie im skomplikuje prevadzku. Takze odporucam precitat technicke podmienky prevadzkovatela siete (VSE), zakon 252 o energetike a potom za starostom alebo nejakym el. specialistom + pravnik, ktory pozna toho co to schvaluje, pripadne nejako pomastiti mu vrecka. Alebo druha alternativa, ktora mozno u Vas bude celkom zaujimava, nastavit prevadzku domu na minimalnu spotrebu a kaslat na nich (kombinacia FVT s plynovym dieselagregatom). TF Vas vyjde tazke tisice Eur. Tu pomoze len tlak viacerych ludi, opakujem oni nebudu vrazat do niecoho co sa im vrati za desiatky rokov.
Odpovedať
@oscipovsky taka trafostanica- to je peknych par desiatok tisic Eur. No a ako ste to nakoniec vyriesili?
Odpovedať
Aj stlpova stoji tolko? Kioskovu som videl za 22 000, ale to je 630 kVA, zbytocne velka. Ja som zatial nepochodil nijako. Napisal som odvolanie na dve strany ze mam urobit pripojku v zemi, ktora bude paralelne vedena so vzdusnym vedenim, co nedava logiku. Odvolal som sa ze parcela bola par rokov dozadu pripojena z existujuceho stlpu a ze taktiez susedia su napojeny zo stlpu pred nasim pozemkom, co v zmysle zakona o energetike §19 vytvara diskriminacne podmienky pre pripojenie do distribucnej sustavy. tak cakam co napisu....Neoficialne su v oblasti vypadky tak cakaju kym sa da dalsie trafo, ale oficialne to nedaju tak davaju take podmienky aby clovek, ktory sa chce pripojit aby nejako zasadne neovplyvnil siet pripadne ho odradili podmienky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?