Modrá usadenina na rúrkach studenej vody

V technickej miestnosti sa mi na niektorých spojoch studenej vody začala robiť nejaká modrá usadenina. Rúrky sú mosadzné. Občas sú spoje jemne vlhké, ale prakticky z nich voda nikdy nekvapká. Ale inokedy je to všetko suché. Najskôr som rozmýšľal, že to bude vyzrážaná vlhkosť. Ale kvôli rekuperácii máme vnútri stále nízku vlhkosť cca 30%, tak neviem. A na prívode studenej vody do bojlera sa nič také nerobí. Keby to bol jeden spoj, tak si poviem, že vodár niečo zle utiahol. Ale je ich viac a bol som pri ňom, keď to zapájal. Niťou nešetril a uťahoval všetko naozaj poriadne. Čo by to mohlo byť?
Odpovedať
1
2
Nuz chlape, ked ti nikto neodpovedatl tak to vyriesim ja. Mosadz obsahuhe med, a med na vzduchu v kombinacii s vodnou parou ( vlhkost) a vzdusnym oxidom uhlicitym, vytvara nerozpustny uhlitican medny ( to je zelenkava vec ).Robi sa to bezne na medenych strechach. A vysvetlenie preco prave na tychto miestach je proste, kedze prechodom studenej vody sa mosadz podchladi ( dobry vodic tepla), vyzraza sa na nej voda, a to aj s minimalnej vzdusnej vhlkosti (aj ked je ta rekuperacia ) volna cast povrchu sa rychlo odpari, zatial co tesniaci material ju nasaje, uzakmne a dovoli s mosadzou jej dlhsie expozicii v kombinacii s CO2, preto len na tych miestach. Je to neskodne. Ked ta to trapi, daj kaucukove izolacie.
Odpovedať
@raphael42 zjednodušene. Tečie ti spoj/spoje. Je to vyzrážaná meď. Pretesniť. P.S. nie teflonovou páskou ani Tangitom... P.S.2. máš pred tým redukčný ventil?
Odpovedať
aj ked to pretesnis sa to bude robit, ja so. nevidel este medeny spoj a je jedno ci studena ci tepla zeby nemal toto ... jedine ze to ocistis a natries farbou
Odpovedať
@raphael42 To že šnúrkou nešetril ešte neznamená, že je to utesnené dobre. Treba to pekne konopou (s pastou alebo fermežou) pretesniť a nebude nič “kvitnúť”... ;-)
Odpovedať
@dedo758 Konope + mosadz? Fuha.....
Odpovedať
@kejsix Čo sa ti nezdá? Kým šnúrku či pásku vymysleli iného veru nebolo :-) A ani dnes nedám na konope dopustiť - od 1/8” do 4”... ;-)
Odpovedať
@dedo758 Ziaden normalny vodar to uz tak nerobi, konope napije a zvacsi objem, nasledkom coho obcas praskne zavit na tvarovke. Znama vec, ono ani tie tvarovky uz niesu co byvali. Ze si to tak spravis doma - Tvoja vec. Ale odporucat to niekomu ako 100% riesenie... To by som nerobil. :-)
Odpovedať
Robím vodárčinu 25 rokov, bez prasknutia mosadzných fitingov. Na 99,8% s konopou...
Odpovedať
@dedo758 To je taký argument ...
Odpovedať
No dobre - žiaden, opakujem žiaden výrobca nezakazuje použiť konope na tesnenie svojich fitingov. O koľko zväčší konope svoj objem? Nula celá nula nič - čo každý dobre vyrobený fiting ustojí... ;-)
Odpovedať
Tema zije dalej, Na zaciatok poviem ze dnes to konope uz nie, ale budis, jednoznacne mala byt pouzita teflonova nit, je naprosto inertna - neraaktivna , odolna voci teplotam, ma vhodnejsiu gumovitu konzistenciu ( lepsie vytesni mikropriestory spoja ), omnoho lepsie riesenie ako konope, ale aj to splni ucel. Tym ze konopne vlakna su hrubsie a nepodajnesie ako ta paska, sa moze stat ze pozdl spoja pri nedotiahnuti spoj rosi. No nemyslim ze problem je v tesnosti, len sa ti na tych konopnych vlascoch dlhsie drzi vhlkost a preto mosazd "koroduje", vytvorenie vrstvicky uhlicitanu medneho je definitvna reakcia, ktora povrch dalej chrani. Vid na medenych strechach, po rokoch cele zelene, ak nie su osetrene inak. Nic nemusis demontovat, zabran vhlkosti a vzduchu posobenim na konope, mozes prebrusit a prelakovat, abo daj izolacie s paskou po povrchu a pekne natesno k ventilu. Ale aj ked to nechas tak nic s tym nebude. Viem o com hovorim, ja mam v technickej vela mosadznych spojov a robia mi to iste, niektore zavity mam komplet zelenkave. U mna to je sposobene chladenim v lete, a vsade kde ide studena voda v okruhoch kondenzuje voda. Hovorim si uz rok ze to prebrusim, prelakujem a doizolujem ale stale to odkladam. Horsi problem ze niektore zelezne komponenty mi preto dost ohrdzaveli ( zmiesavacie cerpaflo vilo )a toto uz treba riesit, lebo sa lahko moze stat ze potom klucom nepovolim zapeceny ventil. Konopne su vo vsetkych starych domoch a nikto sa nestazuje, trubky ohrdzavene ale funkcne.! Kedze to je celulozove prirodne vlakno teoreticky vie naboptnat ale zeby praskol spoj - blbost !
Odpovedať
@janopopovec Ja teda vodar niesom, ale upozornilo ma na to viac ludi, aj v predajni, ze komope a mosadz sa uz dnes z uvedeneho dovodu nema spolu pouzivat..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kejsix No konopne vlakna do trubiek su dnes urcite prezitok, ak s tym robia stari vodari tak len preto ze nechcu akceptovat nove postupy Ono sa to s tym da urobit a nevravim ze musi rosit kazdy treti ventil. Jednoducho to vlakno je hrube, ventily potom zatacaju na doraz o dusu, vlakno je biologickej povahy ( podobne ako papier), urcite nie je tak chemicky trvacne a inertne ako teflon ci ine synteticke materiali. Teflonova nit elastickej konzistencie pri dotahovani dokonale vyplni strbiny spoja ako zuvacka, len jej treba dat spravne mnozstvo, a ventil staci utiahnut s citom. Konopne vlakno je tuhe, a hrube, pri dotahovani sa tam spanuje nahrubo, treba to dobre, casto na doraz utahovat, a princip tesnenia je zalozeny aj na jave ze konopne vlakno pri styku s vodou z vnutornej strany napucnieva a tym dotesni aj mikropriestorove nedokonalosti. Funguje tu aj kapilarna vzlynavost pozdlz vlakna. Lebo to nie je vode odpudivy material. Aj ked taky spoj striekat nebude, a pri dobrom dotahu ani rosit , da sa s tym existovat, a ci chemicky reaguje vlakno s mosadzou skor myslim ze nie, ze len vytvara substrat pre reaktivitu udrziavanim vhlkosti. Ja mam vsade plast hlinik, kde mam mosadzne komponenty tak teflonovu nit, nikdy mi nic netieklo, nerosilo ale aj tak mam zelene povlaky a ovela viac, ale nie len pri spojoch Do uvahy este prichadza aj minimalna galvanicka korozia , zalozena na pricipe moznych odchyliek v chemickom zlozeni tela ventilu a skrutky, pricom vo vlhkom a mieralizovonom prostredi docha k vzniku maleho galvanickeho ckanku ktory elektrokyzou narusa povrchove vrstvy. No to uz je poriadne pritiahnute za vlasy, a nechcite aby som k tomu pridal trenie vody prechodom a s tym suvisiace procesy. Treba sa uspokojit s tym ze to tesni a nekapka :)))))
Odpovedať
V ramci rekonstrukcie RD nove rozvody a kurenie. Vsetky spoje v kotolni vodar tesnil teflonovou paskou, bolo ich tam isto vyse 20. Netiekol iba jeden alebo dva spoje, ostatne tiekli alebo kvapkali v roznej miere. Dva razy to prisiel opravovat, a pretesnovat, po prvej oprave sa zvysil pocet suchych spojov cca na 4 a po druhom pretesneni asi na 5. Vacsina stale tiekla. Tak mu vravim, nech to da na konope a vazelinu (lepsie ako fermez). On, ze to sa uz dnes nema, ze to moze prasknut a pod, ale spravil to a odvtedy je pokoj.
Odpovedať
@miso555 divne ze to nevedel spravit na prvu supu, co setril materialom? :)
Odpovedať
@janopopovec “No konopne vlakna do trubiek su dnes urcite prezitok, ak s tym robia stari vodari tak len preto ze nechcu akceptovat nove postupy” - to určite nie. Skús natesniť 4” závit šnúrkou. Po treťom závite skrachuješ :-) Mám natesnené stovky závitov - mosadz, pozink, HDPE - netečie nič. A ani sa nebojím, že to niekedy potečie. Chemicky trvácne konopné vlákno nie je, to je pravda, preto sa naň dáva hermetická pasta, fermež, kedysi aj farba. Neverím, že konope zmizne z vodárskej praxe. Aspoň najbližších 20 rokov nie...
Odpovedať
@janopopovec neviem preco ale vzdy ked som pouzil tu hi-tech teflonovu cocotinu tak to slzilo, ale ked som pouzil konope a pastu tak to dzralo jak hluchy dvere, je jedno ci to bola mosadz, ocel, plast...
Odpovedať
@quakdafak vidis, a mne neslzil ani jeden.
Odpovedať
@miso555 Pouzival isto pasku a nie nit? Ak pasku, tak chapem... @quakdafak Pasku ci nit?
Odpovedať
@kejsix ci tangit (nit), ci teflonova paska, prast jak uhod, ten tangit je lepsi jak ta paska... ale konope je na svetelne roky lepsie, teda u mna sa osvedcilo viac.
Odpovedať
Tehla ako porobeton? Skridla alebo plech? Betonova skridla alebo palena? Kazde ma svje pre a proti. Kazdy si vyberie ako mu vyhovuje. Chlapci, kazdy mate svoju pravdu a svoje skusenosti. Robce jak znace, lem naj necuri ;-)
Odpovedať
@zita19 :)))) kapla si na to, hlavne nech to je funkcne ..... ..ale ked sa uz pytas spravne odpovede na tvoje kvizove otazky su tehla, skridla, palena.... :))))
Odpovedať
Profilova fotka
@quakdafak - ak pouzijes kombinaciu Loctite 55 (spravna aplikacia je klucom) + Loctite 577, tak to tiect nebude. A konope+Loctite 577 na velke (2coll+) zavity.
Odpovedať
konope a fermež 50rokov bez problemu
Odpovedať
@kejsix Pokial sa pamatam, tak taku bielu plosku nit omastenu takym lojom (z vyroby).
Odpovedať
Aby som to tu nejak uzavrel. Ďakujem všetkým za odporúčania. Nakoniec pomohla kombinácia pretesnenia, dotiahnutia a zaizolovania. Najhoršie miesta mi naozaj presakovali. Teraz už nič nekvapká ani nekondenzuje. Vodár to robil teflonovou niťou, aj ja som ju teraz použil. Povolilo sa to asi pri poslednej prerábke, keď sa časť fittingov menila a so zbytkom sa asi príliš pohlo. Šróbenia boli tiež uvoľnené. Redukčný ventil nemám, akurát ďalej pred bojlerom je poistný, výnimočne odpustí kvapku.
Odpovedať
@janopopovec @megdesign @shadowmilan @dedo758 @kejsix @miso555 @quakdafak @zita19 @mgx @vrajmantak Zabudol som vas oznacit v predchadzajucom prispevku. 😉
Odpovedať
@raphael42 vyzera to na ukazkovu pracičku , gratulujem, budem musiet zbehnut aj svoju kotolnu podla tvojho prikladu a preizolovat, bo pri chladeni v lete to je hroza a kondenz robi neplechu. Kedze mam v technickej podahove kurenie tak mi ta tepelna strata na tych kratkych usekoch az tak neprekaza.
Odpovedať
@janopopovec Vďaka. Vodár nemal čas, tak som si to musel porobiť sám. Ale už som čo-to odpozeral a vytrénoval som sa na studni a závlahe. Tam až tak nevadilo, keď mi to na prvý šup všetko tieklo 🤣.
Odpovedať
@raphael42 co tam mas za filtre ten prvy 5 mikronovy a druhy na tvrdost? Pomoze to ?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?