Len studna

ake uskalia mozem cakat ak pozemok na stavbu RD nema moznost v blizskej buducnosti na vodovod ale iba studna? ale uskalia a problemy mozem ocakavat pri byvani?? myslim napr pri prani,sprchovani....budem mat dostatok vody?? diky za postrehy,kazda rada ohladom len studne bez vodovodu pomoze...aj nazor ci skusenosti
Odpovedať
uskalia: - moze byt malo vody, hlavne v dlhotrvajucich suchach. Asi treba hydrogeologa nech urci kde kopat studnu. Alebo prutikara, ak mas k nemu doveru - voda nemusi byt pitna, to znamena, ze sa s nou bude dat prat, mozno kupat sa, niekedy umyvat riady ale nebude vhodna na pitie a na varenie a pitie si budete dovazat pitnu alebo budete musiet riesit filtraciu a upravu vody. Nepitna moze byt kvoli dusicnanom, obsahu inych znecistujucich latok, bakterialnej kontaminacii.
Odpovedať
Pokazí sa čerpadlo... Kým zoženieš nové, si bez vody - stalo sa mi, našťastie len na chalupe, kde mám tiež len studňu, takže som sa vrátil domov a zháňal čerpadlo. A ešte to je v takej oblasti, kde - neviem prečo - aj prúd častejšie vypadáva ako inde (občas fáza, sem-tam dve... :-) ), hlavne pri silných vetroch a vtedy to tiež nie je bohvie čo. Taký zálesácký život to potom je... :-) Obecná voda je síce pred domom, ale na tie dva dni do týždňa nám studňa stačí. Ak by som tam mal byvať trvalo, tak pripojím aj obecnú vodu.
Odpovedať
Žijem v obci kde nemáme vodovod, každý má studňu. Zatiaľ je to tak, tvoja studńa, tvoja voda. Nikomu neplatím za nič, akurát za ele čo tú vodu zo studne vytiahne. Zdroj mám výdatný a pitný, aj v najhorších horúčavách a suchách som nemal problém polievať záhradu. Ak by som mal za polievanie platiť niekomu, nedoplatím sa. Všetko záleží na tom, kde je ten pozemok, a aká je tam situácia s podzemnou vodou. Ja osobne by som pozemok bez studne nechcel. Či už na úžitkovú alebo pitnú vodu. To je jedno, studňa musí byť.
Odpovedať
@dedo758 aj mne raz vypadli na chalupe vsetky 3 fazy. Lebo magnetky slohli trafo, rano o 4:00.
Odpovedať
@erytro diky za nazor..sxor ma zaujima ako to je napr so sprchovanim ci umyvsnim...napr ze bude slaby tlak aneosprachujem sa alebo v suchach nebude voda
Odpovedať
@pluvko tlak zalezi od cerpadla a objemu tlakovej nadoby, kapacity bojlera. Kym je vody dost a vsetko je vypocitane tak ako ma byt a funguje ako ma, tak nemoze byt problem so sprchovanim. Ake ked nebude voda v studni, tak ani najlepsia vodaren nepomoze Ale ak budete mat malo vody, aj to sa da kompenzovat. Prat v dazdovej vode, zbierat vodu z prania a pouzivat na splachovanie, ale to chce dalsie naklady na nadrze, viac rozvodov vody aj odpadu cerpadla. A potom vyberat spotrebice s najmensou spotrebou vody, nastavit rezim domacnosti na maximalnu usporu vody.
Odpovedať
@pluvko je dobre vediet aj hodnoty vody,nielen kvoli zdraviu zo zvysenych dusicnanov ale aj tvrdosti,aby neodchadzali spotrebice predcasne.
Odpovedať
Profilova fotka
Na polievanie v horúčavách určite využívať dažďovú vodu a pitnú šetriť na domácnosť. Základom je podložie a predpoklad dostatku prameňov... Mal by ti to vedieť povedať možno aj miestny geodet ci je v danej oblasti problém alebo nie je s vodou... A potom si zaplatiť radšej za vrt firme ktorá ti garantuje že nájde vodu v dostatočnej hĺbke aby si nemal problém s tlakom atď... Sú firmy ktoré návrtaju zapoja a neriešia... Tu v Dt napríklad mame tam ktorá garantuje a pokiaľ na 1x netrafil prameň vtom bezplatné robia ďalší co nie je štandard niektorých firiem ... Samozrejme už majú aj znalosti o podloží atď...
Odpovedať
Profilova fotka
Ps. Mať vlastnú studňu je vo vzdialenejších krajinách ako zázrak, ktorý si my až tak nevazime.... Co by iní za to dali mat takúto skvelú vlastnú vodu ;) a samozrejme ze poruchy sa stanú... Tak isto ako aj komplikácie s verejným vodovodom
Odpovedať
@pluvko mimochodom test na dusicnany a dusitany si mozes robit behom roka aj sam a nemusis platit rozbor v laboratoriu,hodnoty su totiz pohyblive najma po dazdoch a ak mas male deti,tak par desiatok euro investujes do svojich testerov.Nespoliehal by som sa raz rocne na rozbor.Vacsi problem je v obciach bez kanalizacie,blizko polnohospodarskych druzstiev,poli,skladok.
Odpovedať
my mame sudnu. Je pravda, ze pri vypadku elektriny by to s vodou asi nebolo dobre, ale zato byvame pri rieke a pitnu vodu by sme riesili obecnou studnou. Pri rozbore nam pochvalili dusicnany, vraj su nizke. Domaca voda ma aj vyhody ale aj nevyhody, kedy mozes vodu stratit, pripadne nemusi sa stihat naplnat studna pocas sucha. Treba sa starat o cistenie sitka, doplnat vzduch. Ked sa nieco pokazi tak cakat, kedy sa to da do poriadku atd.. Na druhej strane mat svoju vodu a robit si s nou co chcem bez toho aby som oplacal je fajn.
Odpovedať
@pluvko Nenapísal si koľko člennú rodinu máš /predpoklad odbytu vody/ ..ale v každom prípade by som do studne šiel..ja mám malú záhradku okolo 400m2 ale pred 4rokmi som dal vykopať studňu a ver mi že som to vôbec neoľutoval, pretože aj keď mám potok od záhrady asi 20m aj tak studňu využívam hojne..Nielen na pitie ale aj používam ju na bežné veci, umývanie ktorú mám uloženú v IBC nádržiach a v lete je pekne ohriata, a moja polovička tiež zalieva svoju časť záhradky /kvetinky/ touto vodou...Aj keď nemám ešte zavedenú elektriku, mám centrálu a tak naťahám vodu do spomínaných nádrží a mám vodu..Na pitie naťahám do potravinárskych nádrží /bandasiek/ a dám do pivnice do chladu.100 litrov mi bohate stačí nakoľko sme dvaja a aj tak túto vodu používam na guláš a na pitie "pivo" z 5.schodu 8-) poprípade minerálku z obchodu...Ale kľudne ju môžem piť, nakoľko dusičnany sú na min. úrovni...Pre mňa studňa je vynikajúca vec aj keby som staval a mal by som mestský vodovod aj tak dám buď vykopať alebo navŕtať studňu.No a keď Ti aj dôjde elektrika tak nemáš problém zobrať kýbel a nabrať z vlastnej studni pri dome. Tak isto nie je dnes problém centrálou vykryť napájanie čerpadla aby si mal vodu. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pluvko tlak ale nezáleží od studne, ale od čerpadla, prípadne "ponorky". Ja to mám riešené cez presscontrol, a dokážem si to nastaviť tak, že si zo sprchy spravím wapku :) Všetko záleží od nastavenia. No ak príde sucho a studňa vyschne, tak vodu nemáš tak či tak. Opýtaj sa v okolí, susedov, akú majú vodu, aké výdatné zdroje, podľa toho sa zariaď. Ale ak je to len trošku možné, studňu si určite nechajte urobiť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?