Legislatíva ohľadom elektrickej prípojky

Mam pozemok, kde v minulosti stal rodinny dom s el pripojkou ale kedze tam dlhsie nikto nebyval tak sa odberne miesto zrusilo (vsetko bolo vyplatene). Pripojka bola zo stlpu vzdusneho vedenia, ktory je rovno pred pozemkom (1m od plota) v zelenom pase medzi chodnikom a cestou. Dom som zbural a pred cca mesiacom som si dal spracovat projekt na el. pripojku na pozemok. Standardne podal som ziadost o pripojenie do ZsE z el. stlpu pred pozemkom. Po mesiaci mi prislo rozhodnutie, ze (teraz dobre citajte): - zamietaju pripojenie zo stlpu pred pozemkom (odkial su vsetci susedia napojení) a mam si vybudovat pripojku a napojit sa priamo z transformatora cca 80 m od parcely. Dovod? Vypadky a nedostatocna kapacita siete, vraj.... Takze namiesto cca 400 Eurovej investicie a uz zaplateneho projektu, mam zacat vybehavat povolenia od plynarov, elektrikarov, telekomu, vodarov, hasicov, spojarov....dat urobit novy projekt, + investicia navrch aspon 1000 Eur (80 m kabel, pretlacanie pod cestou, rozkopavka, dopravny inspektorat, atd.). Pozna niekto legislativu v tejto oblasti alebo mate podobne skusenosti? Lebo tu konci moja logika a viera v zdravy rozum. Vdaka.
Odpovedať
A nie je možné to od transformátora ťahať (ako ďalšie vedenie) vzduchoch po existujúcich stĺpoch až po ten pri pozemku? Videl som takéto riešenia.
Odpovedať
@sneko Vdaka, nie je zly napad. Ale ktovie ci opat nieco si nenajdu, lebo vraj vsetko sa uz dava do zeme. Skusim taku alternativu.
Odpovedať
Nie je pravda, ze sa vsetko dava do zeme.....my sme riesili tiez novu pripojku, spravil sa projekt na kabel tahany vzduchom a spolu so ziadostou som ho poslal na SSE. Na stavebnom nam sice oznamili, ze nam to primator nedovoli, lebo ze vraj to je frekventovana ulica a ze to treba tahat zemou. SSE nam vsak projekt odsuhlasili, takze primator nemohol nic. Ale ak uz ZSE dali taketo rozhodnutie, tak neviem...trebalo by to tam mozno riesit cez znamosti, ak sa da...inak neverim, ze len tak zmenia rozhodnutie
Odpovedať
@oscipovsky bolo by zistiť nejaký kontakt na človeka, ktorý sa k tomu vyjadruje, aby sa zbytočne neinvestovalo do ďalšieho projektu, ktorý opäť neschvália. inak už viem kde som to videl :-) známy rozbiehal pílu, ktorá bola na konci obci a pre nedostatočnú kapacitu siete potom musel ťahať vzduchom ďalšie vedenie na prípojku. pevné nervy pri vybavovaní želám.
Odpovedať
Môj názor je taký, že by ZSE mala investovať do vzdušnej siete. Lebo v budúcnosti bude určite ďalšia požiadavka na napojenie na el. sieť (či sa už bude stavať nový dom alebo bude niekto iný rekonštruovať el. prípojku). A keďže aj trafostanica má obmedzený počet vývodov, tak pochybujem, že budú vedieť pripojiť ďalších zákazníkov. A keďže podľa zákona o energetike má ZSE, SSE aj VSE povinnosť pripojiť každého žiadaľa do el. siete, ak splní všetky podmienky. Zachvíľu sa ZSE minú všetky možnosti pripájania nových odberateľov, keďže kapacita siete je už nedostatočná a trafostanica má obmedzený počet vývodov. Proste treba ich požiadať, aby do ich investičných plánov zaradili aj rekonštrukciu siete vo vašom okolí.
Odpovedať
@oscipovsky a pred zacatim vsetkych prac a planovaciek spojenych so stavbou ste nezistovali "kapacitu" toho stlpa? lebo teda my sme mali presne taky pripad, ze tiez zburany stary dom, kedysi pripojeny vzduchom, ale velmi davno uz aj odpojeny, stlp rovno pred pozemkom, ale sme si zistovali vopred, ci ma stlp taku kapacitu a ci je mozne z neho napojenie na dom, aby sme nemali problem (este sme v tom case zvazovali elektricke kurenie) . Skoda, ak by vam to dali prv na vyziadanie pisomne, tak ste to mohli pouzit teraz proti nim. Neviem ci toto este bude mozne zvratit, bod napojednia urcitu spravcovia sieti a ak urcili iny. Toto sa stalo uz viacerym, ze stlp nakoniec nemal "kapacitu".
Odpovedať
Vdaka vsetkym. Uz je to poriesene. Ozelel som 50 Eur za projekt. Vzduchom novu pripojku nedovolia viest po ich stlpoch, lebo onii chcu davat vsetko do zeme. V lokalite sa bude "zahustovat siet", t.j. do dvoch rokov by sa malo instalovat dalsie Trafo. Takze bud budem cakat kym sa ta siet poriesi a da do poriadku, alebo zafinancujem tu vlastnu pripojku a co je horsie budem musiet obehat vsetky mozne urady ake existuju kvoli rozkopavke a zainvestujem namiesto 400 Eur cca 1200 Eur a budem sa tesit ze som na kabli. Ano maju povinnost pripojit kazdeho ale plati nova legislativa, ze su povinny zabezpecit stabilitu v sieti, t.j. technik, ktori ma na starosti Vasu lokalitu Vam vie zdovodnit akykolvek nezmysel pri pripajani preco to musi byt tak a nie tak ako by ste si to predstavovali. Napisem Miovi, ako to poriesil, zevraj nie je este pripojeny ale elektrinu ma z FVT (+ bateria a tak), uz len z principu by som najradsej sa nepripajal k tym spekulantom. Za take prachy radsej dam plynovu pripojku a v pripade slabeho vykonu FVT ci v noci by som pustil "generator na plyn".
Odpovedať
@oscipovsky lenže plynova pripojka nie je tiez najlacnejsia zalezitost. Predpokladam z tvojho predchadzajuceho prispevku,ze plynovu pripojku si nemal vobec v plane. Takze treba si zhodnotit co bude lacnejsie...ci dat 1200€ za el. pripojku alebo plynovu pripojku.
Odpovedať
a svietiť si budú svietiplynom?
Odpovedať
Chlapi srandujem...jasne ze to nebude lacnejsie. Len clovek v takychto pripadoch je nahnevany na cely svet a radsej urobi cokolvek len aby sa nemusel pripojit cez tu firmu.
Odpovedať
Vybabri so sieťovačmi, poriadne si zatepli dom, to máš nafurt zľavu.
Odpovedať
K tomu akumulačnú nádobu, na ňu napojiť teplovodný krb alebo solárka, na dokurovanie. Na strechu ešte fotovoltaicke panely, olovene baterie, setrne osvetlenie a notebook. A dovidenia zdierači.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Vlastná studňa, vlastná ekočistička a dovidenia stavebý úrad, keďže nepotrebuješ stavebné povolenie.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
hlavne nezabudni zkasirovat vsetkych co sa potom budu chciet napojit na tu pripojku co si ty zasvakal...je to troska na dlsie lakte ale (tez mi to len otec vravel) ze sa to da...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?